1 Eylül 2008 Pazartesi
- 1 Eylül 2008 Pazartesi
- 13 - Börekler
- Yorum yazın
Pazar günü gece sahura kalkılacağı için biraz hazırlık yapmak üzere mutfağa geçtim.Biz daha çok kahvaltı tarzı birşeyler yemeğe alıştık, bu yüzden kahvaltılıkların yanında mutlaka bir börekle çay ya da çorba olmasını tercih ediyoruz.Kayınvalidem ilk gece sahurda mutlaka bulgur pilavı pişirirdi bereketi bol olsun derdi.Annemden öğrendiğim şekilde kol böreği yapmaya niyetlendim.Kol böreği (aslında bahsettiğim boşnak böreğidir) annemlerin sülalesinde meşhurdur.Memleketlerinde büyük tepsilere yapılır, üç ayak dedikleri demir bir üç ayak üzerine oturtulur altına ateşin közü yığılırdı.Tepsi üzerine de şemsiye şeklinde bir bombeli saç ve onun da üzerine yine ateş közü yayarlardı.İki odun ateşinin közünde o böreğin lezzetine doyum olmazdı.Tabi ki benim o lezzeti yakalamam mümkün değil fakat elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.
Malzemeler: (Bir standart yuvarlak tepsi için)
5 çorba kasesi un
sıvıyağ, tuz
çeyrek paket maya
ince çentilmiş ve kavrulmuş soğan ve patates
Yapılışı:
Unu bir kaba eleyelim, ortasına önceden ezilmiş bir tutam un ve şekerle kabartılmış çeyrek mayayı koyalım, tuzunu ilave edelim ve azar azar su ilavesiyle hamurumuzu orta sertlikte yoğuralım.Bir kenarda 15 dakika kadar dinlendirelim.Bu arada soyulmuş patates ve kuru soğanları çok ince çintelim ve sıvıyağda şeffaflaşana kadar pişirelim, tuz ve karabiber ilave edelim. Dinlenen hamuru açacağımız tezgaha alıp uzun rulo yapalım ve beş parçaya bölelim.Her parçayı da dörde bölüp küçük bezeler yapalım ve bir kaba alıp üzerini örtelim.Her bezeyi tabak kadar açalım ve dörtlü gruplar halinde her katı yağlayarak üst üste koyalım, en üstteki dördüncüyü yağlamadan bırakalım.Bu işlemi hepsine uygulayalım.Beş adet dörtlü grubumuz olacak.Daha sonra dörtlü bir grubu alıp açabildiğimiz kadar böreklik açalım ve üzerini sıvı yağla yağlayalım.Her tarafına eşit oranda kavrulmuş soğanlı patates karışımından serpelim ve karşılıklı iki kenarından içe doğru rulo yaparak yufkayı ortada birleştirelim, ilk yufkayı spiral sarıp yağlı tepsiye koyalım ve diğerlerini de aynı şekilde açıp spiralin ertafına tepsiyi doldurana kadar devam edelim.İşlemin sonunda üzerine yumurta sarısı veya sadece yağlayıp sıcak fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder