Yeni Yıl

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Ev Yapımı Domates Sosu:

Malzemeler:
5 kg. olgun ve iri domates
7 adet kadar yarım kg. lık kapaklı kavanoz
1 çay bardğı kadar sıvıyağ
tuz, şeker ( birer yemek kaşığı)



Yapılışı:

Domateslerin varsa sapları temizlenir ve bol suyla yıkanır.Sonra kabukları mümkün olduğunca ince soyulur ve küpler halinde doğranır.Büyük bir tencereye sıvı yağ konur, üzerine doğranmış domates ilave edilir ve kaynamaya bırakılır, arada bir karıştırılarak dibinin tutması önlenir.Böyle yarım saat-kırkbeş dakika kadar fazla ezmemeye çalışarak kavrulması sağlanır.Tuzu ve şekeri atılır.Diğer tarafta sos pişerken, bir tenceredeki sıcak suda kullanacağımız kavanoz ve kapakları kaynatılarak steril olmaları sağlanır.Kapak ve kavanozlar çıkartılır, sıcak olarak sos kavanozun üst boğumuna kadar doldurulur ve ağzı iyice kurulanır.Kapak da aynı şekilde kurulanır ve iyice kapatılır, hemen ters çevrilir.Bu aşamada eğer kapak tam tutmamışsa mutlaka sızıntı yapacaktır.Hazırlanan kavanozlar bez serili bir tepside bir gece bekletilir ve saklamak üzere serin kuru bir yere kaldırılır.Soyulan kabukların bir tencerede tuz atarak iyice pişmesi sağlanır ve daha sonra posalarını ayırmak için süzgeçten geçirilir.Altta biriken sosu yemeklerde kullanmak üzere buzdolabına kaldırılır.
Afiyet Olsun...

Biber Salçası

Malzemeler:
5 kg. kırmızı salçalık biber
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
Biberleri önce iyice yıkayalım.Tohumlarını ve saplarını temizleyelim. Biraz küçük parçalara doğrayıp rondodan geçirelim.Bir tencerede suyunu çekene kadar kaynatalım ve bu arada sıvı yağı, tuzu ilave edelim 10 dakika kadar daha kaynatalım ve ocaktan alalım.Kıvamı bildiğimiz biber salçası ayarında olmalı.Soğuyunca 10 dakika sıcak kaynar suda tuttuğumuz kavanoza dolduralım ve yine kaynar suda aldığımız iyice kuruladığımız kapağını kapatalım.Bütün bir mevsim içimize sinerek ağız tadıyla tüketelim.
Afiyet olsun...

Lütenitsa (Balkan mutfağına ait nefis kahvaltılık sos)

Araştırabildiğim kadarıyla bu sos çok değişik yöntem ve malzemeyle yapılıyor.Bende kendi damak tadımıza göre bir ayar tutturup yapıyorum ve kahvaltılarda çok severek tüketiyoruz.Bu sene de yine kışlık hazırlıklarımı yaparken bunu da yapmayı ihmal etmedim.İnşallah ağız tadıyla yemek kısmet olur.





Malzemeler:
2kg. olgun domates
2 kg. salçalık biber
2 kg. patlıcan
1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş)
1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker

Yapılışı:
Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım.

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı