Bu tarifi bir çok deneyim sonucu elde etmiştim ve devamlı bu şekilde uygular oldum.Çok kolay yoğruluyor ve şekil verebiliyorum.Bu ölçülerle 25 adet orta boyda içli köfte çıkıyor.Bunu lezzeti açısından kızartıp yemenizi öneririm.
Köfte hamuru için:
4 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik1 adet yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası3 adet orta boy haşlanmış ezilmiş patates
pul biber, tuz, kişnişİç harcı:
yarım kg. orta yağlı kıyma
yarım kg. orta yağlı kıyma
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 adet iri soğantuz, taze çekilmiş karabiber
Geniş bir yoğurma kabına bulgur ve irmik koyun.Üzerine iyice ıslatacak kadar kaynar su gezdirip hemen kabın ağzını örtün ve yumuşamasını bekleyin.Yumuşayan bulgur ve irmiğe ezilmiş patatesi, tuzu, arzu edildiği acılıkta olması için pul biberi ve bir yemek kaşığı biber salçasını ilave edip yoğurun.Bu arada biraz ılıyacaktır, hemen yumurtayı da kırıp malzemeye katın.Tekrar ellerinizi ılık suya arada bir batırarak yumruklarınızla yoğurmaya devam edin.Köftelik hamurunuz sakız gibi yumuşayıp sıktığınızda şekil alacak kıvama gelince yoğurma işlemi tamam demektir.Bundan sonrası artık elinizin marifetine kalıyor.Avuç içinizle mandalina kadar aldığınız hamuru yuvarlayıp baş parmak veya işaret parmağınızla içini döndürerek oyun.Hamuru mümkün olduğunca inceltin.Bu kısma kıymalı harçtan doldurup yavaş yavaş yine döndürerek açık olan kısmını kapatıp yuvarlayın.Böylece köftelerinizi kızartmaya hazırlayın.Derince bir kızartma kabına köftelerinizin batacağı derinlikte sıvı yağ koyup yağınızı iyice ısıtın.Kızgın yağın ısısını koruması için köfteleri birer ikişer yağa bırakın ve nar gibi kızarmasını sağlayın.Sonra da bir güzel yiyin:)
Afiyet olsun...
Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder