Şu sıralar her evde yapılan sıradan yemekleri buraya aktarmak yerine; artan malzemelerle hem zamandan hem israftan neler kazanabiliriz düşüncesiyle daha önceki notlarımdan bildiklerimi ve uyguladıklarımı paylaşmak istedim.
Artan pirinç pilavı ile;
-Pirinçli içli köfte,
-Domatesli biberli pirinç çorbası,
-Kadınbudu köfte,
-Pirinç mücveri...
-Pirinçli kıymalı içli hazır yufka böreği ( bilinen börek içi yerine, pilav ve kavrulan kıyma maydonoz karışımı iç yapılıp konur.Yumurta ve galetaya bulanıp kızartılır veya sadece yumurta sürülerek fırında pişirilir.)
Bunlardan hemen bir iki tarifi varken aktarayım..
Pirinçli içli köfte
(Bu tarifi sevgili Yetur hanımdan almıştım )
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç pilavı
1 yumurta
1 adet iri kuru soğan
Yaklaşık 1 çay bardağı kadar un
250 gr. kıyma
kıyılmış maydonoz, bir avuç kadar dövülmüş ceviz
tuz, karabiber
Yapılışı:
Artan 2 bardak kadar pilavı mutfak robotuna alın.Üzerine 1 yumurta ekleyip yoğurun.Tuz ve beyaz taze çekilmiş karabiber ekleyerek özleşene kadar iyice karıştırın.Üzerine normal hamur kıvamına gelene dek un ekleyip yoğurmaya devam edin.
Kıyma, soğan, ceviz, tuz, karabiberle iç harcını kavurup hazırlayın ve kıyılmış maydanoz ilave edip ılımaya bırakın.
Hamurdan bezeler alıp su bardağı ağzı kadar yuvarlaklar açın ve iç koyup elinizle kapatıp içli köfte şekli verin.
Bol kızgın yağda altın sarısı renk alana dek kızartın.
Pirinç mücveri
Malzemeler:
1 su bardağı artmış pirinç pilavı
2 yumurta
3 çorba kaşığı un (kıvamı için belki az daha gerekebilir)
1 su bardağı eski kaşar peyniri rendesi
Tuz, taze çekilmiş beyaz biber,
bir tutam maydanoz, dereotu, taze nane
Yapılışı:
Pirinç pilavına malzemeleri ilave edip elle iyice yoğurun.Kıyılmış yeşillikleri ilave edin ve yine yoğurun, ıslattığınız iki yemek kaşığı yardımı ile şekillendirdiğiniz malzemeyi, önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine yağını emmesi için alın ve sıcakken yanında yeşil salata ile servis yapın.İnanın çok lezzetli olacaklar.
Artan ekmeklerle yapılabilecek tarifler..
Bayat ekmek suflesi
Büyük bir kaseye 2 su bardağı süt, bir kutu süt kreması, 2 yumurta, 1 çay bardağı toz şeker,vanilya ve arzu edilen herhangi bir meyve (doğranmış çilek veya muz ) veya damla çikolata parçaları konup iyice çırpılır ve bayat ekmek dilimleri içine atılır üzeri streçlenip bir saat kadar bekletilir.Yağlanmış sufle kalıplarına tepeleme malzemeden doldurulur ve sıcak fırında pişirilir.Üzerlerine pudra şekeri serpilip sıcak servis yapılır.
-Bayat ekmek pizzası:Tarifi blogda var.
-Yumartalı peynirli ekmek:Yumurta ve peynirli karışımla üzerleri kaplanan ve fırınlanan bayat ekmek dilimleri.
- Ekmek balığı veya balık ekmek:Yumurta ve un karışımına bulanan ekmek dilimlerinin kızgın yağda kızartılması.
-Bayat ekmek köftesi:Bayat ekmek ıslatılır, el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır.100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı ve tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp kâğıt havlu üzerine çıkarılır.
Sıkma:(Yıllar önce Adana' da öğrenmiştim.)Bayat ekmekler suyla ıslatılıp yumuşatılır, iyice sıkılıp bir kaba alınır.İçine biraz un, birazcık sıvı yağ ve tuz ilave edilip hamur oluşturulur.Hamurdan küçük bezeler alınıp tabak büyüklüğünde, oklava ile 2-3 mm kalınlığında yufkalar açılır, tavada vaya sacda her iki tarafı da pişirilir.Tereyağ ile sıcakken yağlanır. İç olarak peynirli veya patatesli harç yapılır, içine konup dürüm şeklinde sarılır.
Afiyet olsun...
16 Ocak 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder