Yeni Yıl

8 Ocak 2009 Perşembe


Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav.Ancak o kadar çok ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor malesef!Tam tersine, pilav yapılması en hassas, kıvamının tutturulması en zor tarfilerden biridir.Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör.
Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin.Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? "Aceleye geldi", "Sizin şansınıza...", "Aslında çok güzel pilav yaptığımı söylerler", "Bir daha o marketin pirincini almam", "Geçen yaptığım pilav ne güzel oldu bilseniz..." vb. birçok bahane mutlaka size de çok tanıdık gelecektir.
Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koymanın zamanı geldi.Vereceğim püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyorum:)Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz cevabı şimdiden hazırlayın!
Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun.Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme esnasında dağılmayacaktır.Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ekleyin.Pilavınızın rengi de önemli.Bembeyaz bir pilav için pişirme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu ilave edin.
Pilavın pişip pişmediğini anlamak için tadın bakın.Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır.Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ve de suyu kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.
Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına sebep olacağını unutmayın.
Diyelim ki pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalşmış.Endişelenmeyin çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin.Ta ki suyunu iyice çekene kadar.
Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir.Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybetmesi, çoğu zaman başımıza gelen bir durumdur.Burada işin sırrıi pilavı karıştırmamaktır.Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın.Pilavın tanelerinin bozulmaması için tencereyi arada bir sallamak suretiyle pilavınızı ısıtın.

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı