Yeni Yıl

28 Şubat 2009 Cumartesi

















Malzemeler:

1 adet kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
3-4 diş ezilmiş sarımsak
1/2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı kekik (biz kekiği çok sevdiğimiz için biraz daha fazla koyuyorum)
1 çay kaşığı köri, tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Malzemeleri robotta çekiyoruz.Plastik bir kutuya streç serip malzemeyi yayıyoruz ve üzerini sıkıca kapatıp donduruyoruz.Dilediğimiz zaman yayvan bir tavaya çok az sıvı yağ gezdirerek ısıtıyoruz ve buzluktan 10 dakika önce çıkarttığımız donmuş tavuk dönerimizi keskin bir bıçak yardımı ile döner keser gibi ince ince kesip tavamızda arkalı önlü pişiriyoruz.Yanında pilav, közlenmiş yeşil biber veya arzu ettiğiniz herhangi bir garnitürle servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...



















Şimdi taze baklanın tam mevsimi.Eğer seviyorsanız siz de bu kadife yüzeyli ve çok faydalı sebzeyi, en az bir kez pişirin derim.

Malzemeler:
1 kilo taze bakla
1 adet iri kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
bir miktar soğuk su
1 tatlı kaşığı kadar tuz, şeker ve yarım limon suyu
Yarım demet kıyılmış dereotu (üzeri için)

Yapılışı:
Baklalar ayıklanıp ikişer cm. doğranır (çok iri olanların taneleri alınıp kabukları atılır).Bir büyük kaseye soğuk su, yarım limon suyu ve bir kaşık un konup karıştırılır ve ayıklanan baklalar içine atılıp bekletilir.Diğer tarafta kuru soğan piyazlık doğranır.Sarımsaklar kıyılır.Tencereye sıvı yağ konur, soğanlar ve sarımsaklar saydamlaşana kadar kavrulur ve üzerlerine, unlu limonlu suda beklettiğimiz baklalar atılır, beş dakika da onlar sararması için kavrulur ve birazcık sıcak su ve toz şeker ilavesi ile yumuşayana kadar ocakta orta ateşte pişirilir.Ilınınca üzerine kıyılmış dereotu serpilir.Ben taze fasulyeyi, pırasayı ve baklayı düdüklü tencerede 15 dakikada pişiriyorum.
Afiyet olsun...

26 Şubat 2009 Perşembe

















Bu tarif de benim favorilerimdendir.Hemen yapıp ikram edilebilecek ve yumuşacık, bir o kadar da puf puf kabaran bir börektir.Dilerseniz kıymalı içle de yapabilirsiniz.Denemenizi tavsiye ederim...

Malzemeler: (24 adet börek çıkıyor)
6 adet yufka
4 adet haşlanmış ezilmiş patates
1 kase beyaz peynir
kıyılmış maydonoz

Sos İçin:
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyğ
1 çay bardağı suluca yoğurt
3 yumurta

Yapılışı:
Sos için malzemeler iyice çırpılır hazır edilir.Patates, peynir ve maydonozla iç hazırlanır.Yufkanın bir tanesi tezgaha serilir ve sostan her tarafına sürülür.İkinci yufka üzerine serilir yine sostan sürülür.Yufkalar bu şekilde ikili olarak hazırlanır ve bir kenarda 10 dakika bekletilir, her yufka 8 dilime kesilir ve geniş kenarına iç konup irice, sigara böreği gibi sarılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerlerine kalan sostan gezdirilir.Arzu edilirse çörek otu veya susam serpilerek sıcak
fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
















Malzemeler:

1 paket temizlenmiş mantar
1 kase katı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
yarım limon suyu
tuz
taze çekilmiş beyaz karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ ve sıvıyağ karışımı

Malzemeler:
Mantarları alırken temiz ve beyaz olanları tercih ederseniz yıkamanıza gerek kalmaz.Eğer mantarlar iriyse doğrayın, ufaklarsa öylece bırakın.Kullanılmamış bir bulaşık süngeriyle üzerlerini ovalayıp bir kaba alın ve hemen limon suyu ile karıştırın ki kararmasınlar.Bir tavaya yağları koyun ve mantarları da ekleyin, mantarların suyunu bırakmasına fırsat vermeden harlı ateşte soteleyin.Diğer tarafta yoğurt, mayonez, tuz ve beyaz karabiberi karıştırın.Bu karışıma soğumaya bıraktığınız mantarları, suyu tavada kalacak şekilde ekleyin (yoğurtlu karışıma mantarın suyu dökülmesin).Mantar ve yoğurtlu sosu iyice birbirine karıştırın ve servis yapın.
Afiyet olsun...

23 Şubat 2009 Pazartesi

















Bu tarifi Sevgili Banu Gökşin'in Kibele Sofrası adlı blogunda okumuştum.Ben de hindistan cevizli tariflere bayıldığım için hemen denedim.Sizlere de mutlaka bu lezzeti deneyin derim.Hem çok pratik hem de çok leziz.Hatta bunları minik çikolata kapsüllerinde yapıp ya da pişirdikten sonra onlara koyup, eşe dosta giderken götürebilirsiniz.Ben tarifi aynı ölçülerle yaptım, isteğe göre artırıp azaltılabilir.Teşekkürler Sevgili Banu...

Malzemeler:
2 su bardağı hindistan cevizi rendesi
2 yumurta akı
1,5 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1/2 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
Malzemeleri rondoda ve çırpma teliyle iyice çırpın.Ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizin.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede hafif pembeleşene kadar tutun.Ben bu süreyi biraz aştığım için daha kavruk oldular!
Afiyet olsun...
















Malzemeler:

4 adet havuç
1 kase katı yoğurt(suyu iyice süzülmüş)
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
bir tutam maydonoz

Yapılışı:
Havuçların kabukları sıyırılır ve rendenin iri tarafıyla rendelenir.Tavaya sıvı yağ konur ve rendelenmiş havuçlar 5 dakika sotelenir.Üzerine 1-2 yemek kaşığı su ilavesi ile bir kaç dakika daha sotelenir ve suyu çektirilir.Bu işlemle havuçların diriliklerini yitirmesi sağlanır.Tabağa alınan havuçlar yoğurt, mayonez ve tuz ilavesi ile iyice harmanlanır.Üzerine bir tutam maydonoz konularak süslenir.
Afiyet olsun...
















Biraz tembel işi bir baklava tarifi ama olsun, gayet lezzeli oluyor.

Malzemeler: (Bu malzemeler 50x40 ebadında bir tepsi için)
1 paket baklava yufkası
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 su bardağı eritilmiş tereyağ

Şerbet için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limonun suyu
(su ve şeker kaynatılacak ve hafif şerbet kıvamı olunca yarım limonun suyu da ilave edilecek, 5 dakika daha kaynatılacak, altı södürülecek.)

Yapılışı:
Bir adet yufka tezgaha serilir ve üzerine fırça ile tereyağ sürülür, ceviz serpilir ve fazla bekletmeden, oklavaya sarılır(çok sıkı olmamalı), oklava her iki ucundan tutularak yufka ortaya büzülür.Sonra yufka oklavadan çıkarılır ve keskin bir bıçakla dilimlenir, yağlanmış tepsiye dizilir.Hamurlar bu şekilde yapılarak tepsi doldurulur.
Kalan tereyağ, yanmamasına dikkat edilerek ateşte kızdırılır, baklavanın üzerine gezdirilir.Baklava 10 dakika dinlendikten sonra soğuk şerbet dökülür ve tamamını çekmesi için bekletilir.
Afiyet olsun...

Not:Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta, yufkaların işlem sırasında çok kabuk kuruyup kırılmasıdır.Bunu önlemek için her yufka alındığında, kalan yufkaların üzeri iki-üç kat bir muftak bezi ile örtülmelidir.

13 Şubat 2009 Cuma

















Malzemeler :
(4 kişilik)
1,5 su bardağı taze barbunya
1adet soğan
1 adet havuç
1 adet orta boy patates
1 kase doğranmış domates
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
3 diş kıyılmış sarımsak
1 yemek kaşığı şeker
1/2 çay bardağı zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz

Yapılışı:
Patatesi, havucu, soğanı küp şeklinde doğrayın.Bir tencereye zeytinyağını koyun, soğan, sarımsak ve havuçları yağda kavurun, salçaları ilave edin.Birkaç kez kaşıkla çevirin.Haşlayıp süzdürdüğünüz barbunyayı ve patatesleri ilave edin, üstünü geçmeyecek kadar sıcak su ekleyin.Tuzunu, şekerini, küçük doğranmış domatesi ve limon suyunu koyun tadını ayarlayın ve düdüklü tencerede 1.konumda veya buhar çıkışından itibaren 10 dakika pişirin.Ilıyınıca servis tabağına alıp kıyılmış maydonozla servis yapın.
Afiyet olsun...

Not:Ben barbunyayı mevsiminde mutlaka taze olarak alıp derin dondurucuya kışlık tüketmek üzere koyuyorum.

10 Şubat 2009 Salı

















Malzemeler:
1 paket makarna (ben penne makarna kullandım)
200 gr. kıyma
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
isteğe göre 2-3 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 litre su
tuz, karabiber
bir tutam maydonoz

Yapılışı:
Tencereye tuz atın ve 1 litre suyu kaynatın.Kaynayan suya makarnayı atıp haşlamaya bırakın.Ayrı bir tavaya yağ dökün ve kıymayı koyup kavurun.Kavrulan kıymaya salçayı,domatesi ve sarımsağı da ekleyin,biraz daha pişirin.En son baharatlarını atın ve altını kapatın.
Pişen makarnayı servis tabağına alın ve üzerine kıymalı bolonez sostan dökün, servis yapın.
Afiyet olsun...


9 Şubat 2009 Pazartesi

















Malzemeler:
(8 adet kete için)
3 su bardağı ılık süt (1 kahve fincanı üzeri için ayrılır)
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz


İç malzemesi:
1 su bardağı tereyağla kavrulmuş un
1 su bardağı çekilmiş ceviz


Yapılışı:
Hamur malzemeleri, un hariç karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır.Azar azar un ilave edilerek yumuşacık bir hamur yoğrulur.Bir kenarda üzeri örtülerek 10 dakika dinlendirilir.Tereyağı ile un kokusu çıkana kadar kavrulur ve soğumaya bırakılılr.Hamurdan 8 adet bezi alınır ve her bezi yemek tabağından daha küçük çapta açılıp üzerine kavrulmuş un ve ceviz yayılarak rulo sarılır, yuvarlak şekil verilip ucu yapıştırılır ve çok olmamak koşuluyla oklava ile yassıltılır.Yağlanmış tepside yarım saat mayalanması beklenir.Yarım saatin sonunda üzerine yumurta sarısı ve süt karışımı sürülerek sıcak fırında nar gibi olana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı