Malzemeler:
1 sb. pirinç
1 sb. sıcak su ( bir kısmı tavuk suyu olursa daha lezzetli olur )
1 adet kuru soğan
Dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz, karabiber,yenibahar ve tarçın
2 yk. sıvıyağ ( veya sıvıyağ-tereyağ karışımı )
Haşlanıp didilmiş tavuk
Taze badem
Hamur için:
1 adet yumurta
1 yk. yağ
1 yk. yoğurt
Aldığı kadar un ve tuz
Hazırlanışı:
Hamuru için yumurta, yoğurt, tuz ve yağ karıştırılır. Azar azar un eklenerek yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, dolapta dinlenmeye bırakılır.
Bademler sıcak suda yarım saat bekletildikten sonra kabukları soyulup,tavada kavrulur.
Pilav için pirinçler, nişastası gidene kadar bol su ile yıkanır ve süzülür. İncecik kıyılmış soğan, dolmalık fıstık ve pirinç, bir tencere içinde yağda,rengi şeffaflaşana kadar kavrulur.
Bir taraftan kuş üzümleri bir kase içinde su içinde bekletilerek şişmesi sağlanır.
Kavrulan pirinçli karışıma tavuk etleri ve tavuk suyu-sıcak su karışımı eklenerek pişmeye bırakılır. İsteğe göre tuz eklenir. ( Bu tarifte pilav, çok az miktarda sulu kalmalıdır ki daha sonraki aşamada fırında pişerken susuz kalmasın).
Pilav pişince tarçın, karabiber ve yenibahar eklenip karıştırılır.
Kalıp olarak kullanılacak büyükçe bir kasenin tabanı yağlanır. Mantı yufkası kalınlığında açılan hamurdan 1 cm eninde şeritler kesilerek kasenin zenimine ve yan yüzeylerine kafes şeklinde dizilir. Kafesin boş kalan bölgelerine bademler dizilir. Üzerine pilav dökülüp bi kaşık yardımıyla bastırılır. Öncede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar tutulur. ( Kalıp olarak kullanacağınız kaseyi cam tercih ederseniz bu aşamada altının kızarıp kızarmadığını görebilirsini ). Pilav çok fazla kurutulmadan fırından çıkarılır. 5 dakika dinlendirildikten sonra pilav, kalıbından ters çevrilir ve dilimkenerek servis yapılır. Afiyet olsun...
7 yorum:
Güzelliğe bak. Ne denir yani.
Muhteşem.
ilk evlendigimde bende ömi ye yapmıstim ellerine saglık canım
Görünüşü kadar lezzetinin de güzel olduguna emimim.Ellerine sağlık.
Teşekkürler arkadaşlar güzel yorumlarınız için!
Mutlu haftalar dilerim.
Teşekkürler Taze Nane!
Sana da mutlu haftalar!
slm-hoş bir site emeginize saglık-sevgiler
yemekkahvekokusu.blogcu
Yorum Gönder