Yeni Yıl

14 Nisan 2014 Pazartesi






Güzel bir hafta diliyorum..


Kabak çiçeği dolmasını bizim memleketimizde(Kayseri) bulgurla yaparlar.Ben hiç pirinçle doldurana rastlamadım.Ama diğer yörelerde yapılanlara baktığımda hep pirinç kullanıldığını görüyorum. İzmir Şirince' de ve Cunda adasında yediğim pirinçle hazırlanan kabak çiçeğinin lezzeti de gerçekten çok  harikaydı. Sizin damak zevkiniz neye uygunsa o şekilde hazırlayın.  


Malzeme:(Bulgurlu)
Kabak çiçeği
Bulgur
Zeytinyağı
Domates rendesi
Salça
İnce kıyılmış kuru soğan ve maydonoz
tuz, karabiber
bir tatlı kaşığı kadar un

Yapılışı: 
Çiçeklerin sap kısımları fazla hırpalamadan temizlenir, bombeli kısım kopartılır( bazı tariflerde kopratılmıyor, bu dolmanın acı olmasına sebep olur).Musluk altında yıkanıp ters çevrilerek süzülmeye bırakılır.Diğer tarafta iç malzemesi çiğ olarak bir kapta iyice harmanlanır ve her çiçeğin içine ağzında boşluk kalacak şekilde doldurulur.Çiçeğin yaprakları, üzerine sırayla katlanarak kapatılır ve ağzı tencere tabanına gelecek şekilde yerleştirilir.Tencerenin dibine birkaç maydonoz kökü ya da çiçek serpiştirilir ki çiçeklerimizin dibi tutmasın.Üzerine bir iki parmak geçecek kadar ılık su ve biraz zeytinyağı ile açtığımız bir kaşık salça gezdirilir.Önce harlı, sonra kısık ateşte çiçek dolmamız pişinceye kadar tutulur.Yanında yoğurt ile servis yapılır.

(Pirinçli)
 Pirinç (önceden sıcak suyla ıslatılmış)
 kuru soğan
1 diş sarımsak
tarçın, tuz, yenibahar,toz şeker
zeytinyağı 
dolmalık fıstık, kuş üzümü (isteğe bağlı)
Malzemelerle  iç harcı kavrularak hazırlanır, çiçekler doldurulur üzerine zeytinyağ gezdirilir ve ağırlık yapması için tabak kapatılır çok az su ilavesiyle  kısık ateşte pişirilir.Ilık servis edilir.
Afiyet olsun...


Benzer Yazılar:

  • Fırında Mantarlı kremalı Ispanak Malzemeler: 1 demet Ayıklanmış iri doğranmış ıspanak yaprakları 3 adet yumurta Kaşar veya mozzarella peyniri  Karabiber, tuz, Muskat rendesi 1 kase mantar,1 adet kuru soğan ve bir diş sarımsak. (Önceden hilal… Read More
  • Etli Terbiyeli Ispanak KöküGüzelliklerle dolu birhafta sonu diliyorum . Artık mevsim gereği kış sebzelerini binbir çeşitte pişirip sofralarımıza getirmek, onları farklı lezzetlerle sevdiklerimize yedirmek gerekir. Ispanak kökü  yapmak istediğimde … Read More
  • Karnıyarık ve Sütlü yarma Çorbası           Herkese merhabalar ülkemizde akıl almaz insanlığa sığmaz acı ve elem dolu günler yaşanırken ne yazacağım ki .. Hiç bir şeyin anlamı yok, yüreğimde  uçsuz bucaksız bir fırtına , esemiyo… Read More
  • Fırında Kabak Oturtma Fırında  Kabak Oturtma Malzemeler: §  1 Kilo kabak §  300 gr orta yağlı kıyma §  2 Orta boy kuru soğan §  1  yemek kaşığı salça §  2 Büyük boy … Read More
  • Kabak mücver Kabak mücver kolay gibi görünsede bazı püf noktalarına dikkat edilmezse hiç de iyi sonuç alamazsınız.  Malzemeler: 2 adet orta büyüklükte kabak 1/2 demet kıyılmış dereotu 2 adet  yumurta 2-3 yemek kaşığı… Read More

5 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm nefis olmuş nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Ben bulgurlusunu severim :))çok lezzetli olur, ellerinize sağlık...

bücürükveben dedi ki...

bunu hiç tatmadım çok ama çok merak ediyorum, Yemekteyiz programında ilk kez görmüştüm...eline sağlık, afiyet olsun
sevgiler

bücürükveben dedi ki...

Burada (Ankara'da)sanırım kabak çiçeği bulamam :(((

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Mutfağa buyrun, çok teşekkürler ben de sevgilerimi yolluyorum.
Hayat mutfakta güzel, evet bizde de genelde bulgurlusu rağbet görür..

Müjdeciğim ben kabak çiçeğini genelde migros ve metro marketin sebze reyonunda bulabiliyorum hatta dün akşam metroda vardı..
sen gel bana ben sana yaparım can arkadaşım..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı