Yeni Yıl

14 Nisan 2014 Pazartesi






Güzel bir hafta diliyorum..


Kabak çiçeği dolmasını bizim memleketimizde(Kayseri) bulgurla yaparlar.Ben hiç pirinçle doldurana rastlamadım.Ama diğer yörelerde yapılanlara baktığımda hep pirinç kullanıldığını görüyorum. İzmir Şirince' de ve Cunda adasında yediğim pirinçle hazırlanan kabak çiçeğinin lezzeti de gerçekten çok  harikaydı. Sizin damak zevkiniz neye uygunsa o şekilde hazırlayın.  


Malzeme:(Bulgurlu)
Kabak çiçeği
Bulgur
Zeytinyağı
Domates rendesi
Salça
İnce kıyılmış kuru soğan ve maydonoz
tuz, karabiber
bir tatlı kaşığı kadar un

Yapılışı: 
Çiçeklerin sap kısımları fazla hırpalamadan temizlenir, bombeli kısım kopartılır( bazı tariflerde kopratılmıyor, bu dolmanın acı olmasına sebep olur).Musluk altında yıkanıp ters çevrilerek süzülmeye bırakılır.Diğer tarafta iç malzemesi çiğ olarak bir kapta iyice harmanlanır ve her çiçeğin içine ağzında boşluk kalacak şekilde doldurulur.Çiçeğin yaprakları, üzerine sırayla katlanarak kapatılır ve ağzı tencere tabanına gelecek şekilde yerleştirilir.Tencerenin dibine birkaç maydonoz kökü ya da çiçek serpiştirilir ki çiçeklerimizin dibi tutmasın.Üzerine bir iki parmak geçecek kadar ılık su ve biraz zeytinyağı ile açtığımız bir kaşık salça gezdirilir.Önce harlı, sonra kısık ateşte çiçek dolmamız pişinceye kadar tutulur.Yanında yoğurt ile servis yapılır.

(Pirinçli)
 Pirinç (önceden sıcak suyla ıslatılmış)
 kuru soğan
1 diş sarımsak
tarçın, tuz, yenibahar,toz şeker
zeytinyağı 
dolmalık fıstık, kuş üzümü (isteğe bağlı)
Malzemelerle  iç harcı kavrularak hazırlanır, çiçekler doldurulur üzerine zeytinyağ gezdirilir ve ağırlık yapması için tabak kapatılır çok az su ilavesiyle  kısık ateşte pişirilir.Ilık servis edilir.
Afiyet olsun...


Benzer Yazılar:

  • Patlıcanlı Tariflerin en güzelleri ..Hünkar beğendi / Köfteli Rulo Patlıcan Kebabı Geç te olsa iftar sofralarından bir iki tarif daha yayınlamak istedim. Bahsettiğim gibi ancak hafta sonları iftar davetleri ayarlayabildim. Bu sene akrabalarla oldukça kalabalık sofralarda buluştuk biraz gürültülü biraz… Read More
  • Garnitürlü Enginar Dolması Merhabalar sevgili okurlar, sağlıklı ve güzel bir hafta geçirmenizi temenni ederim. Sofralarınızdaki bereket Nisan yağmurlarının bereketi gibi  daim olsun.  Enginarı mevsiminde mümkün olduğunca tüketmeye çalışırız.… Read More
  • Yoğurtlu Mayonezli Kereviz SalatasıMalzemeler:2 adet iri kereviz1 su bardağı süzme yoğurt2 yemek kaşığı mayoneztuz ,taze çekilmiş beyaz biberezilmiş ceviz1 su bardağı sıcak subir limonun suyuYapılışı:Sıcak suya limon sıkıp kenarda bekletelim.Yoğurtla mayonezi … Read More
  • Domates KebabıBir süredir bloğa yeni bir tarif ekleyemiyorum.Sebebine gelince yılbaşından beri annemin(anneanne) dördüncü kez felç rahatsızlığı ve ardından algılama sorununun kalması ve her hafta sonu bir günümü ona ayırmam, kalan bir günd… Read More
  • Karışık Kuru DolmaBabaannem kuru biber ve patlıcan dolmasını çok güzel yapar.Bu konuda gerçekten onun üzerine tanımam!İşte buraya onun bu leziz dolmasının tarifini yazıyorumMalzemeler:10 adet dolmalık biber kurusu10 adet patlıcan kurusu1 soğan… Read More

5 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm nefis olmuş nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Ben bulgurlusunu severim :))çok lezzetli olur, ellerinize sağlık...

bücürükveben dedi ki...

bunu hiç tatmadım çok ama çok merak ediyorum, Yemekteyiz programında ilk kez görmüştüm...eline sağlık, afiyet olsun
sevgiler

bücürükveben dedi ki...

Burada (Ankara'da)sanırım kabak çiçeği bulamam :(((

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Mutfağa buyrun, çok teşekkürler ben de sevgilerimi yolluyorum.
Hayat mutfakta güzel, evet bizde de genelde bulgurlusu rağbet görür..

Müjdeciğim ben kabak çiçeğini genelde migros ve metro marketin sebze reyonunda bulabiliyorum hatta dün akşam metroda vardı..
sen gel bana ben sana yaparım can arkadaşım..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı