Yeni Yıl

30 Temmuz 2012 Pazartesi




Bu kurabiye görünüş itibariyle bana kokoş kurabiyeyi anımsattı ama israrla kayaya benziyor diye kaya kurabiye dediler.Tadı çok hoşuma gittiği için hemen tarifi kendi ölçüleriyle aldım..geçelim tarife..

Malzemeler:

250 gram yumuşamış tereyağ
2 yumurta
1/2 su bard. toz şeker
2 su bard. un
1 çay bard. damla çikolata
2 su bard. mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
1 su bard. kıyılmış ceviz

Yapılışı:
 Bütün malzemeler güzelce yoğrulur 15 dakika dinlendirilir. hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki lokmalar gelişigüzel  şekillendirilip yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir 175-180 derecede hafif pembeleşene kadar pişirilir. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpilir:





26 Temmuz 2012 Perşembe


Blogcanlar merhabalar nasılsınız bakalım ? Size Kayseri'deki hamarat akrabalarımdan güzel tarifler getireceğimi söylemiştim, aslında bunlar yediklerimizden bazıları o kadar çok yedik içtikki çoğununun fotıoğrafını Can hastalanınca çekemedim.(Can bu arada Kayseri'de su çiçeği çıkardı üç gün üç ayrı hastaneye gidildi ve üç ayrı tanı konuldu neyse ki bizler bilinçli olunca gereken tedbiri aldık)..ben zaten iki aydır kortizonlu ilaçlardan dolayı kilo almaya meyilli olunca Ankara' ya döner dönmez hemen diyete başladım vallahi yoksa gidişat iyi değil.. .Oraya özgü çok güzel katmerleri vardı. Daha önceden hazırlamışlar her katmer arasına streç flim koyarak buzluğa kaldırmışlar ben önce onları bildiğimiz krep zannettin o kadar inceciklerdi. Çıkartıp hemen tavaya koyarak sabah kahvaltıya pişiriverdiler. çok lezzetliydi .Onların fotoğrafını çekemedim ama en kısa zamanda deneyip yayınlayacağım şu anda fotoğrafları olanları paylaşayım istedim.

Çaylı kurabiye (tarif yeğenin baldızı Meleğe ait)

25 Temmuz 2012 Çarşamba



Yazın bunaltıcı sıcaklarda içimizi serinleten  ve hazırlanması kolay bu güzel çorbayı denediniz mi ? Denemediyseniz en kısa zamanda elinizin altındaki aşurelik buğdayı bir iki taşım kaynatıp, üzerine soğuk su ilave ederek bir gece bekletin. Ertesi gün suyunu birkaç kez değiştirip tekrar su ilave ederek yumuşayana kadar pişirin..Birde bunun için lezzetinden emin olduğunuz yağlı bir süzme yoğurt varsa tamamdır...Ben  önceden hazırladığım pişmiş nohuttan da ilave ediyorum, siz de mısır veya  nohut ilave edebilirsiniz veya sade buğdayla hazırlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz buğdayı dibinde kalan pişirme suyu ile birlikte kapaklı saklama kutularına doldurarak daha sonra kullanmak üzere dondurucunuza kaldırın. Soğuk çorba yapmak istediğinizde sabahtan çıkartıp çözülen buğdaya aynı ölçüde yoğurt ekleyin azara azar su ilavesiyle kıvamını ayarlayarak çorbayı hazırlayın. Kaselere alınca üzerine kıyılmış taze nane ekleyin. 

23 Temmuz 2012 Pazartesi





Yoğurtlu Kabak mezesi çok sıklıkla yaptığım bir meze yada salata çeşididir. Özellikle tereyağla soteleyip yağlı süzme yoğurtla karıştırırıp yediğinizde, kabağın en lezzetli haliyle de böylece tanışmış olursunuz.
Bu tarifi, kronikleşmiş kabızlık çekenlere  israrla tavsiye ederim. Bir adet kabakla gün aşırı yapacağınız bu uygulama,  kabızlık sorununuzu büyük ölçüde azaltacaktır. üzerine koyacağınız bir tutam kıyılmış dereotu ve cevizde lezzetini artıracaktır.

 Malzemeler:
 1 adet sakız kabağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bard. süzme yoğurt
Kıyılmış dereotu
Tuz, karabiber
Dövülmüş ceviz( isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Kabağın iki ucunu temizleyip yıkayın kabuklu olarak rendenin iri tarafından rendeleyin. Süzgeçte biraz suyunun süzülmesi için bekletin. tereyağında hafifçe yumuşaması için en fazla 3-5 dakika arası soteleyin soğuyunca tuzunu karabiberini akleyin.Yoğurtla karıştırın kıyılmış dereotu ile servis yapın ceviz kullanacaksanız yeme aşamasında ekleyin ki mezenizin rengi kararmasın

18 Temmuz 2012 Çarşamba






Yeniden merhabalar,  Kayseri den döndük orada yıllardır görmediğimiz tüm akrabalarla hasret giderdik.
Küçükler büyümüş, büyükler yaşlanmış özetle hepimiz birbirimizi değişmiş bulduk. Bugün tarifini vereceğim lezzeti yıllar önce gittiğimiz Ege de bir restorantta arkadaşlarla tatmıştık .bu nefis Pilakinin yanında her türlü deniz ürünlerini, zeytinyağlı ege otlarıyla hazırlanmış enfes mezeleri, kısaca hepsi o kadar lezzetli gelmişti ki eşimin de benim de tadı damağımızda kalmıştı. Ben size şimdilik sadece plakinin tarifini vereceğim, Diyeceksiniz ki bu bizim bildiğimiz plaki.değil mi? tamam bu bizim bildiğimiz pilaki ama ustanın tarifiyle denemenizi öneririm. .Bu sene de kısmet olurda gidersek tatil dönüşü mekandan ve muhteşem lezzetlerinden alabildiğim diğer meze tariflerinden fotolarla ayrıca bahsetmeyi düşünüyorum. Sevgiyle sağlıkla kalın..

 Gelelim tarifine

Malzemeler: (4 kişilik)


1 kase iyi cins fasulye (bir gece önceden ıslatılıp haşlanmış)
1 iri soğan (yemeklik doğranmış)
1 kırmızı biber (acı)
3 diş sarımsak
İyi cins zeytinyağı ( 1 kahve fincanı)
Biber ve domates salçası
1 havuç (küp doğranmış)
Tuz karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 limon suyu

Hazırlanışı:
Zeytinyağında havuç, sarımsak, acı biber ve soğan hafif kavrulur.
Salçalar eklenir bir iki kere de onunla kavrulur.
Kuru fasulye ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir.
Toz şeker, limon suyu, tuz, karabiber eklenir yumuşayana kadar pişirilir.  
Üzerine kıyılmış maydonoz serpip ılık olarak servis yapılır.

Not:
Pilakinin lezzetindeki en önemli püf noktası iyi cins bir zeytinyağı ve fasulye kullanılması..


13 Temmuz 2012 Cuma















Canlarım bugün öğleden sonra kısmet olursa  4 günlüğüne  Kayseri'ye gideceğiz, hem akraba ziyareti hem bir düğün e katılacağız. Var mı memleketimden  isteğiniz? Ne yalan söyleyeyim biz kendimize sucuk pastırma almadan gelmeyiz zira oradakilere hiç mi hiç uymaz buradakilere..Size Kayseri'den bol bol fotoğraflarla döneceğim. Hepinize güzel keyifli hafta sonları .. Kendinize iyi bakın..

9 Temmuz 2012 Pazartesi

 



Hazır baklavalık yufka ile  bu defa bülbül yuvası denedim, bize göre çok güzel oldu. Tereyağlı cevizli minik minik çok lezzetli bir tatlı. Ben sarma işleminde merdane olarak ahşap elbise askısnın kalem kadar genişlikte olan alt çubuğunu çıkartıp kullandım. Orijinal büyüklükte baklavanız olması için ince merdane kullanmanız gerekir..
Belli bir ölçü vermiyorum kullanacağınız tepsi için yaptığınız her bülbül yuvası gerekli malzemeyi ortaya çıkartacaktır tepsinize göre de şerbeti ayarlamanız gerekir. Ancak orta boy bir borcam için 2 su bard. su ve şekerle yapacağınız şerbet tam geliyor diyebilirim. Yapım aşamaları özetle şöyle: .her defasında iki yufkayı hiç yağ sürmeden üstüste kullanarak yaklaşık 10x10 luk karelere kestim ve bir kenarına cevizli iç koyarak sardım, merdanede hafifçe büzdürdüm, şeklini bozmamaya dikkat ederek çıkartıp yuvarlak şekil verip yanyana tepsiye dizdim.
 
Açıklama fotoğraf internetten bilgi olması için alıntılanmıştır. Kaynak:

 En son olarak kızdırılmış tereyağ gezdirerek ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim, fırından çıkartıp 5 dakika beklettikten sonra daha önce hazırladığım soğumuş şerbeti baklavaya dökerek üzerine bir tepsi kapattım, 2 saat sonra baklavamız hazırdı.

-Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hazır baklavalık yufkayı nemli tutmak..Şayet üzerini nemli bir bez ile örtmezseniz çok çabuk kurudukları için merdaneye sarmanız ve şekil vermeniz de zorlaşıyor.

-Sarma işleminde iç koymayıp üzerine yarım cevizde kullanabilirsiniz..


6 Temmuz 2012 Cuma



Partilerde soğuk içeceklerde kullanılan Bowller benim çok hoşuma gider bakın buradaki de ne kadar güzel değil mi ? Sizde seviyorsanız daha fazlası diğer bloğum olan Mor kadife koltukta..


Parti limonatası

12 adet limon
3 su brd. Buz parçaları
8 su brd.su
3 su brd. şeker
Taze nane yaprakları

Hazırlanışı:



Naneleri kıyın, 3 limonun kabuğunu rendeleyin beş kaşık şekerle havanda hepsini dövün. Bir süre üzerini örtülü tutarak bekletin ki nanenin aroması çıksın . Bu malzemenin üzerine sıktığınız diğer limonların suyunu, şekeri ve normal su ekleyerek limonatanızı hazırlayın tadını damak zevkinize göre ayarlayın bir tülbetten süzün, nane yapraklarıyla ve kırık buz parçalarıyla sevrvis yapın.

2 Temmuz 2012 Pazartesi





     Merhabalar sevgili dostlar, nasılsınız? Blog dünyası epey sakin, çoğunluk tatilde.. Eee bu sıcaklarda herkes yapabildiği kadar fırsatını bulunca az çok tatil yapmaya çalışıyor. Bizim tatil kısmet olursa bayram sonrası yani 25 ağustosta inşallah..Bu sene Ege tarafından erken rezervasyonla yerimiz belirlendi..

   Patates krebi, çok çabuk hazırlandığı için bekar yemeği olarak bilinse de bizde kahvaltılarda ve  yaz akşamlarında yapılıp severek tüketilir.. 

    Malzemeleri patates, yumurta tuz ve sıvıyağdır . Buna ilaveten damak zevkinize göre bir çok malzeme ekleyebilirsiniz. Örneğin pastırma, sosis,sucuk, kızartılmış taze biber, kekik fesleğen vs.
patatesini az, yumurtayı bol kullanabilirsiniz.
     Patatesleri tavla zarı büyüklüğünde küp doğrayın.nişastasının gitmesi için bol suda yıkayıp süzdürün bol yağda patatesleri kızartın. Havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını emdirin. Tavadaki kızartma yağını bir kaba alarak patatesleri tekrar tavaya alın. Yumurtaları bir kapta tuz ile iyice çırpın ve patateslerin her tarafını kaplayacak şekilde üzerine yayın. Arada bir ters yüz ederek her iki yüzünü kızartın. Servis tabağına alıp kekik veya pul biber serpiştirin. Dilerseniz servis yapmadan üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirin.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı