Yeni Yıl

21 Şubat 2012 Salı

Tarif Sevgili Aslı'ya ait.. Dokuzuncu bulut isimli bloğuyla çok da başarılı.Her tarifi o kadar anlaşılır şekilde ki denediğimde lezzeti de bunu kanıtlıyor.Açtığımda bir çok tarifini defalarca okuduğum oluyor. .
Balığı özellikle levreği çok sevdiğimiz için son olarak Aslı'nın bu tarifini uyguladım.  Akdeniz mutfağını çok severim, bir çok aromayı birleştirip sağlıklı bir şekilde kullanmaları çok hoşuma gider. Sonuçta  bu tarifle de çok başarılı ve muhteşem bir lezzet keşfettik. Ellerine sağlık arkadaşım..






Malzemeler: ( ben kişi başı bir orta boy levrekle denedim, malzemeleri de göz kararı artırdım)tarif orijinal haliyle verildi.
  • 1 büyük deniz levreği (1,5 kg-2 kg kadar)
  • 4 adet patates (elma dilimi doğranmış)
  • 3 adet havuç (ince, uzun dilimler halinde doğranmış)
  • 1 adet kabak (yuvarlak dilimlenmiş)
  • 3 adet domates (dörde bölünmüş, mevsimi değilse yazın hazırlanıp dolaba konmuş domateslerden)
  • 1 su bardağı zeytin (çekirdekleri ile)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı (dilerseniz daha az)
  • 1 su bardağı beyaz şarap (ya da su veya balık suyu)
  • 1/2 su bardağı kapari
  • 2 adet soğan (elma dilimi doğranmış)
  • 2 adet kırmızı soğan (ince halka şeklinde dilimlenmiş)
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 limon
  • 3 dal taze biberiye
  • yarım demet dereotu (iri doğranmış)
  • yarım demet maydanoz (iri doğranmış)
  • 4 adet defne yaprağı
  • yeteri kadar tuz, bolca taze çekilmiş karabiber.
Hazırlanışı:
  • Balığın içine ve her iki tarafına fırça ile zeytinyağı sürün ve bolca tuz ile taze karabiber serpin. Ardından biraz zeytinyağı gezdirdiğiniz fırın tepsine alın ve içine 2-3 diş sarımsak, saplarıyla birlikte doğranmış bolca maydanoz, 2 adet defne yaprağı, 1 dal biberiye, 2 limon dilimi ve 2-3 dilim soğan yerleştirin.
  • Balığın üzerini kırmızı soğanla iyice kaplayın. Soğanların üzerine de limon dilimlerini yerleştirin. Diğer bütün sebzeleri, zeytin ve kapariyi etrafına karışık olarak yerleştirin. Son olarak taze otları da ekleyin. Sebzelerin üzerine tuz ve biber serpin, zeytinyağını tepsideki bütün yiyeceklerin üzerine gelecek şekilde gezdirerek ekleyin. Şarabı (ya da suyu) da ilave ederek, fırın kabının üzerini önce yağlı kağıt, ardından da folyo ile hava almayacak şekilde kapatın.
  • Fırında 200 derecede 30-40 dakika kadar pişirin.
  • Servis tabağına önce sebzeleri koyun, ardından şeklini bozmadan balığı üzerine yerleştirin. Tepside ki balık suyundan üzerine gezdirin, taze otlar ve limonla servis edin.

14 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Balık sever biri olarak bu tarıf de denenecekler arasına alındı.Kısmet ise hafta sonu yaparım.
Ellerınıze sağlık bereketı bol olsun.

Mutfak Dili dedi ki...

Elinize saglik olsun lezzet tabagi olmus..

u.aydin dedi ki...

Gerçekten bir lezzet tabağı olmuş.ellerine sağlık.sevgilerle.

sare dedi ki...

Şükrancım, çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık.
Çok besleyici bir yemek... yanında bol yeşil salatayla ne güzel bir öğün olmuş.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Cok güzel olmus canim...
ellerine saglik
:-)))

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Çok sağlıklı ve iştah açıcı, ellerinize sağlık.

durutarifler dedi ki...

Nefisss
Balığın üstünde zeytini hiç bilmiyorum ama deneyeceğim
Ellerinize sağlık
Sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

Sevilciğim denemeni isterim gerçekten harika oldu.

Mutfak dilim çok soğol güzel arkadaşım..

u.aydin çok teşekkürler canım.

Sevgili Sare,gerçektende öyle..sevgiler canım.

Emelciğim geldiğine çok sevindim canım çok sağol..

Elifin defterinden. canım her zaman beklerim uğraman beni çok mutlu ediyor. sevgiyle kal..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Sukran, sizin sayfaniz heleki baliklar harika))))birde sarap kullaninca kimbilir ne nefistir..bende genelde et, ve balik larda sarap kullanmayi severim..afiyet olsun..Sevgiler..

Oglak Kizlari dedi ki...

Offf bomba. Rakısız olmaz.

Afiyet olsun.

Levreksever anne Çiğdem

Narince dedi ki...

Levrek benim de çok sevdi balıktır, ellerinize sağlık.

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

Disalce dedi ki...

çok severim balığı...nefis görünüyor...akşama olsaydı süper olurdu:)

Didem Yazici dedi ki...

Karnım tok olmasına rağmen olsada yesem dediğim, çok iştah açıcı bir yemek olmuş. Ellerinize sağlık :)

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı