Yeni Yıl

27 Şubat 2010 Cumartesi



ACILI EZME 

Bloğumda  birçok kere bahsetmiş olmama rağmen sıkça yaptığım ve çok beğenilen acılı ezme tarifini nedense yazmamışım.. Bu benim Adana' ya yıllar önce gittiğimde öğrendiğim bir tarif. Biz böyle hazırlanmışını daha çok beğeniyoruz.. Aşağı yukarı buna benzer lezzette hazırlananlar da var.. Kimisi domates yerine sadece salçalarla ,kimisi taze kıyılmış otlarla hazırlıyor..


Malzemeler:
2 Adet iri ve sert domates

1 Aadet orta boy kuru soğan

1  Adet kırmızı ve yeşil çarliston biber (etli olanları seçin)

1 Yemek kaşığı tepeleme biber ve domates salçası
Kuru nane, Kimyon, Karabiber, Pul biber, Limon ve  tuz

Sızma zeytinyağ, nar ekşisi,sumak
Hazırlanışı:
Olgun ama sert (kıpkırmızı olanları seçin)domatesleri tepelerine bıçakla artı şeklinde çizik atıp kaynar suda 5-10 saniye tutarak kabuklarını soyun. Oldukça ufak küpler halinde doğrayın. Yeşil ve kırmızı biberi, soğanı da aynı ufaklıkta doğrayın . Çukur bir kapta hepsini birleştirin içine salçaları baharatları, tuzunu ilave edip karıştırın. Nar ekşisini ve limon suyunu çok baskın bir tat olmaması açısından orantılı koyun. Sızma zeytinyağını da en son ilave ederek tekrar tadını ayarlayın. Üzerini streç film le kapatıp bir saat kadar dinlendirip servis yapın..
Afiyet olsun..

Benim notum:
Burada dikkat etmeniz gereken özellikle baharatların birbirlerinin tadını bastırmamasıdır.  Ağzınıza alıp yediğinizde karabiberin, kimyonun ve özellikle sumak mayhoşluğunu hissedebilmelisiniz. Acılığını da yediğinizde '' acı ama çok güzel bir acılığı olmuş sanki yedikçe yemek istiyor insan''dedirtmeli.. Tabi baharatların ve salçaların kaliteli olması lezzetini artıran en önemli unsur bence..

Benzer Yazılar:

  • Köz biberli nohutlu dip sos / meze Merhabalar , bugün size Home Tv'de her zaman takip ettiğim ünlü şef Emeril Lagasse' nin yaptığı bir tarifi vermek istiyorum. Ünlü şef şovlarında çok pratik ve enfes tarifler hazırlıyor. O kadar da güzel yapıyor ki o anda kar… Read More
  • Doldurulmuş kırmızı biber ruloları ve yoğurtlu patatesli salatasıBu iki tarifte önceki hafta sonu gelen misafirlerim için yapılmıştı. Tariflerini denedikten ve tam puan aldıktan sonra sizlerle paylaşmak istediğimi biliyorsunuz..Her iki tarifi de denemenizi öneririm çünkü gerçekten nefis&nb… Read More
  • ŞakşukaMalzemeler:4 adet iri patlıcan (tamamen soyulacak)2 orta boy patates (soyulup küp küp doğranacak)2 iri olgun domates2 diş ezilmiş sarımsakkızartmak için sıvıyağüzerine dökmek için bir çay bardağı kadar yoğurtYapılışı:Patlıcan… Read More
  • FALAFEL / NOHUT KÖFTESİ Bu lezzeti çok önceleri üç dört defa denemiştim.  Bizim damak tadımıza çok yatkın.. Meze, yardımcı yemek, salata veya çay ikramlarında sunabileceğiniz çok güzel bir alternatif.. En son yine sevgili pepela'nın (http:/… Read More
  • Yeni Yıl sofrasından tariflere devam.. Bugün iş yapmak istemeyenler bana buyursun çünkü  çayımı demledim, artık şöööööyle bir verandama oturup dinleneceğim eee hadi sizde gelin buyrun buyrun o kadar geniş ki verandamız hepimiz sığarız. Hem çaylarımız içeri… Read More

4 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

ımm nefiss:)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ellerıne saglık canım harıka görunuyor:)sevgiler

sevimin sayfasi dedi ki...

mezenin her türünü cok severim, nefis olmus
ellerine saglik canim

lezzettabağı dedi ki...

Zeynep, Tülin, Sevim, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı