Yeni Yıl

27 Şubat 2010 Cumartesi



ACILI EZME 

Bloğumda  birçok kere bahsetmiş olmama rağmen sıkça yaptığım ve çok beğenilen acılı ezme tarifini nedense yazmamışım.. Bu benim Adana' ya yıllar önce gittiğimde öğrendiğim bir tarif. Biz böyle hazırlanmışını daha çok beğeniyoruz.. Aşağı yukarı buna benzer lezzette hazırlananlar da var.. Kimisi domates yerine sadece salçalarla ,kimisi taze kıyılmış otlarla hazırlıyor..


Malzemeler:
2 Adet iri ve sert domates

1 Aadet orta boy kuru soğan

1  Adet kırmızı ve yeşil çarliston biber (etli olanları seçin)

1 Yemek kaşığı tepeleme biber ve domates salçası
Kuru nane, Kimyon, Karabiber, Pul biber, Limon ve  tuz

Sızma zeytinyağ, nar ekşisi,sumak
Hazırlanışı:
Olgun ama sert (kıpkırmızı olanları seçin)domatesleri tepelerine bıçakla artı şeklinde çizik atıp kaynar suda 5-10 saniye tutarak kabuklarını soyun. Oldukça ufak küpler halinde doğrayın. Yeşil ve kırmızı biberi, soğanı da aynı ufaklıkta doğrayın . Çukur bir kapta hepsini birleştirin içine salçaları baharatları, tuzunu ilave edip karıştırın. Nar ekşisini ve limon suyunu çok baskın bir tat olmaması açısından orantılı koyun. Sızma zeytinyağını da en son ilave ederek tekrar tadını ayarlayın. Üzerini streç film le kapatıp bir saat kadar dinlendirip servis yapın..
Afiyet olsun..

Benim notum:
Burada dikkat etmeniz gereken özellikle baharatların birbirlerinin tadını bastırmamasıdır.  Ağzınıza alıp yediğinizde karabiberin, kimyonun ve özellikle sumak mayhoşluğunu hissedebilmelisiniz. Acılığını da yediğinizde '' acı ama çok güzel bir acılığı olmuş sanki yedikçe yemek istiyor insan''dedirtmeli.. Tabi baharatların ve salçaların kaliteli olması lezzetini artıran en önemli unsur bence..

Benzer Yazılar:

  • Kabak mezesi Yoğurtlu Kabak mezesi çok sıklıkla yaptığım bir meze yada salata çeşididir. Özellikle tereyağla soteleyip yağlı süzme yoğurtla karıştırırıp yediğinizde, kabağın en lezzetli haliyle de böylece tanışmış olursunuz. Bu… Read More
  • Peynir dolgulu Kırmızı Pancar Terini İftar sofrasının gözdelerinden birisiydi kendiler..       Pancar terinini, Anna Olson' un programında izleyip not almıştım. Bunu daha önce çok yapmış olmama rağmen fotoğraflayamamıştım ço… Read More
  • Nefis bir meze daha... Acılı Ezme.. ACILI EZME  Bloğumda  birçok kere bahsetmiş olmama rağmen sıkça yaptığım ve çok beğenilen acılı ezme tarifini nedense yazmamışım.. Bu benim Adana' ya yıllar önce gittiğimde öğrendiğim bir tarif. Biz böyle ha… Read More
  • Paneli Mercimek KöftesiCanı ın doğum gününde çok beğenilen diğer bir tarifimizde paneli mercimek köftesiydi Sevgili Nirvana nın bloğunda görüp not almıştım. normalde mercimek köftesini çok severiz ama bu şekilde panelemek o lezzete bambaşka bir boy… Read More
  • Ermeni Plakisi Yeniden merhabalar,  Kayseri den döndük orada yıllardır görmediğimiz tüm akrabalarla hasret giderdik. Küçükler büyümüş, büyükler yaşlanmış özetle hepimiz birbirimizi değişmiş bulduk. Bugün tarifini vereceği… Read More

4 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

ımm nefiss:)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ellerıne saglık canım harıka görunuyor:)sevgiler

sevimin sayfasi dedi ki...

mezenin her türünü cok severim, nefis olmus
ellerine saglik canim

lezzettabağı dedi ki...

Zeynep, Tülin, Sevim, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı