Sağlığımız açısından bakliyatlar çok önemlidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bakliyatların yüksek çeper ve bitkisel proteinleri içermesi, B vitaminleri ve bazı minaraller açısından zengin olması gibi çeşitli faydalarının olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif ve çok az yağ içeren bakliyatlar sağlık açısından vazgeçilmezdir.
Yeşil mercimek: Yüzde 24 oranında protein bulunur. 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır. İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için risk taşımaz.
Bulgur :B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Kuru baklagillerle birlikte pişirildiği zaman besin kalitesi daha çok artmaktadır. Bu da bizim için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır.
Bu kadar faydaları varken bu yemeği yememek olmaz, Sizlere kolaylıkla yapabileceğiniz mercimekli bulgur pilavının tarifini veriyorum.
Benim verdiğim ölçü 4 kişilik, siz kendinize göre ve damak zevkinize göre ölçüyü ve baharatları değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 komposta kasesi pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı sıvı yağ karışımı
1 su bard. y. mercimek (bir gece önce ıslatılmış ve pişirilmiş)
1 adet kuru soğan
5 adet kurutulmuş domates
2 yeşil biber( şart değil)
1 yemek kaşığı domates ve biber salcası
karabiber, tuz, kuru nane
sıcak su veya tavuk suyu(ben ev yapımı tavuk suyu kullanıyorum)
Yapılışı.
Bir tencerede yağ eritilir kıyılmış kuru soğan, yeşil biber kavrulur, salça, kuru nane ve doğranmış kuru domatesler ilave edilir biraz daha kavrulur.Bir gece önceden ıslatılıp pişirilen mercimek, bulgur konur ve malzemeyi iki parmak geçecek kadar sıcak su veya etsuyu konup tuzu baharatları eklenir ve pişirilir. Gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilir. ve piştiğinden emin olunca ocaktan alınıp üzerine kağıt havlu konarak demlendirilir yanında cacık, ayran ve turşu iyi gider.. Afiyet olsun..
11 yorum:
Enfes görünüyor arkadaşım,ellerine sağlık...
Ellerine sağlık diyeyimde iyileş çabucak,geçmiş olsun...Kendimizi çok yoruyoruz çookkkk....
Sonumuz hayır olsun inşallah...
Ne çabuk gelmişsin sevgili arkadaşım. iyi dileklerin içinde çok sağol... çok teşekkür ederim.. sağlıkla kal..
Merhaba.bu pilavı bir Malatya'lı olarak çok sık yaparız nefis olur.Bizim yöresel tadımızdır. sızınde elleriınıze saglık.çok guzel görunuyor.blogunuzu ızlemeye aldım bende beklerım sevgiler:)
ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN;
SEVGİLİ ARKADAŞLAR düşbahcesi.blogspot.com ve pembetatlar.blogspot.com TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN HEDİYEŞLE ETKİNLİĞİNE
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ...
1 ŞUBAT 2010- 28 ŞUBAT 2010 TARİHLERİ ARASINDA ORTAK BLOGUMUZ OLAN pembedüşbahcesi.blogspot.com 'DA BAŞLATACAĞIMIZ ETKİNLİĞİMİZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMAZSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ...
HAYDİ ARKADAŞLAR HEDİYELEŞELİM KAYNAŞALIM...
DETAYLI BİLGİ İÇİN:pembedüşbahcesi.blogspot.com adresine uğramanız rica olunur...
güzel yorumun icin cok tesekkür ederim
pilav harika görünüyor
ellerine saglik canim
Çok teşekkür ederim sevim ciğim.. Senin tariflerinde çok güzel oluyor.. her fırsatta denyip bende yorum yazarım..sevgiler..
Sükrancim iyiki bana yorum birakmissin.Daha önce bu blogu gezdigimi hatirlamiyorum...
Cok net cok sade blogun var ve ben böyle bloglarda dolasmayi cok severim.Seni izlemeye aldim.
Berlinden Ankaraya selamlar.
Ellerinize saglik sevgiler canim.Blogun uz ve nefis tariflerinize emeklerinize saglik.
Serap cığım çooook teşekkürler.. Herşeyinj bir ilki var ,maluım nette çok kalabalık bir aileyiz..
Sevgili gülcan öncelikle köyünüzü çok beğendim. keşke herkez aynı şekilde sahip çıkabilse.. daha detaylı inceleyeceğimden kuşkun olmasın.. paylaşmak üzere sevgiler...
Çok ama çok harika görünüyor canım. Çok severim.
mmmm çok sevdiğim bir komşumda sık sık yapar.ne lezzet ama.ellerine sağlık.
Yorum Gönder