Yeni Yıl

26 Ağustos 2014 Salı

Bu yazı  eminim bir çok hanımın çok işine yarayacaktır. Zaman zaman böyle notları alıp ya saklarız, ya da aklımızın bir köşesine kaydederiz. bazen de gerektiği anda onu bir türlü hatırlayamayız. Belki buna uygun boyutlarda mutfağınızda bir duvarda veya bir pano üzerinde  sizde kayıt altına alabilirsiniz.. 

Mutfakla İlgili Püf Noktalar

Börülceyi haşlamak için, kaynar suya atın. Suya biraz karbonat ve biraz şeker katarsanız hem rengi canlı kalır hem çabuk pişecektir. Lezzeti daha iyi olur.



                                                                         Net' den alıntıdır


Taze otları mutlaka ağzı açık olarak haşlayın ve oradan süzüp aldığınızda hemen içi buzlu su dolu kaseye atın, rengini ve tadını kaybetmediğini göreceksiniz..



Karnabaharı haşlarken veya pişirirken tencerenin bir kenarına el kadar ekmek kabuğu koyarsanız kokuyu büyük çapta önlersiniz. Daha sonra çıkartırsınız. Birde içine bir fincan kadar süt ilave ederek pişirirseniz bembeyaz karnabaharlarınız olacaktır.


Zeytinyağlı sebze yemeklerinize sarımsak ve toz şekeri eliniz korkmadan bolca ilave ederek pişiriniz lezzetin farkını göreceksiniz.


Patates yemeği ve ıspanak yemeği pişirilince tüketmek gerektiğini unutmayalım. Zira ertesi güne kalırsa içeriğinde zehirli bir madde üretiği kanıtlanmış durumda..

Patatesleriniz fazla bekletildiğinde filizlenecektir bunları sakın kullanmayın. Fazla miktarda almanız gerekiyorsa serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin. Ya da; 



net'ten alıntıdır

Çok miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.

Fırında patates yapmadan önce, 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pisecektir.


Aşurelik buğday, nohut ve yeşil mercimek soğuk suyla,
kuru fasulye, kuru bamya limonlu suda bekletilir.



                                   net'ten alıntıdır

Kurutulmuş dolmalık patlıcan biber sıcak suyla birkaç dakika ocakta kaynatılır, üzerine biraz soğuk su eklenerek şişip yumuşamaları sağlanır, bunların suyu süzülür.


Yarmayı (aşurelik buğday) bir gün önceden ıslatıp biraz haşlayarak, haşladığınız suyu dökmeden az daha su ilave ederek bir gün daha bekletirseniz tam kıvamında çorbalık olur. Porsiyonluk hazırlayıp kapaklı saklama kaplarında derin dondurucuda muhafaza ederseniz aniden gelen misafirlerinize çok pratik ve çabuk çorba hazırlayabilirsiniz.

Omlet:
Omlet yaparken, çırpılan yumurtaya ilave edilen bir çorba kaşığı su, omletinizin çok güzel kabarmasını  sağlar.
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsaniz, bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasığı mısır unu karıstırın. Hazırladıgınız karısımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmıs olacaksınız.

Çılbır yaparken de pişirme suyunuza bir miktar sirke ekleyin suyu iyice karıştırın oluşan girdaba yumurtanızı öncelikle bir kepçe içine kırarak suya bırakın ve dönsünler yumurtalarınızın ne kadar top halinde ve içinin yumuşacık piştiğine inanamayacaksınız. Sonrada mutlaka kağıt havlu ile kurulayıp tabağa alın.





net'ten alıntıdır


Kefal, libsos gibi dip balıklarında olan kokuyu gidermek için, balığı temizledikten sonra biraz maden sodası veya bira içinde dinlendirirseniz o kokudan eser kalmaz.


Kereviz ayıkladığınızda parmaklarınızda oluşan sarı lekeleri çamaşır suyu dahi çıkaramazsınız, Sıktığınız limon kabuklarını hemen atmayın, işiniz biter bitmez ellerinizi bununla ovalayın, hiç leke kalmadığını göreceksiniz. Yaprak sarmasında ellerinizi arasıra limon kabuğuyla ovarsanız yine parmaklarınızın sararmadığını görürsünüz...

Nohut, kuru fasulye yeşil mercimek gibi bakliyatları haşlarken içine bir kaşık karbonat atarsanız bakliyatın gazını alır ve pişirildiğinde şişkinlik yapmayacağı için sizi rahatsız etmez

Közlenen yeşil veya kapya biberleri sıcağı sıcağına bir havlu kağıda sıkıca sarıp hemen bir poşete koyun ve ağzını sıkıca bağlayın... Yarım saat sonra açıp havlu kağıtla kabukları temizleyin, çok kolay temizleneceğinden emin olabilirsiniz...

Zeytinyağlı dolma içini yaparken, evde fıstığınızın olmadığını farkettiniz. 2 tane havucu rendelerseniz aynı lezzeti elde edebilirsiniz.Özellikle lahana sarmanıza çok lezzetli bir tat verecektir..

Köfte yoğururken harcın içinde bir çimdik tarçın koyarsanız enfes bir lezzet yakalarsınız.

Yıkayıp dolaba kaldırmaya hazırladıgınız yesillikleri bir miktar kuruttuktan sonra kagıt havluya sararak ağzı kapalı bir kapa koyarsanız daha uzun yeşil ve diri kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Ortadan kesilmiş ve yarısı kullanılmamış limonu saklamak istiyorsanız; bir çay tabağına biraz tozşeker serpin ve limonun kesik kısmını yatırarak buzdolabına koyun 15-20 gün hiç bozulup küflenme yapmaz.


Lezzetli Tavuk pişirmek:     
Net'ten alıntıdır


Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.

Fırında tavuk kızartacagınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavugun üzerine bastırarak iyice sürün. Diger yarısını ise tavugun içerisine yerlestirin. Tavugunuz nar gibi kizaracaktir.

Tavuğu pişirmeden 2 saat önce süte yatırırsanız cok daha lezzetli ve yumuşak olur.

2 Çorba kasigi yogurdu, sulandırılmıs 1 çorba kaşıgı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıstırın. Fırına koymadan önce tavugun her tarafina sürün. Çok daha lezzetli olacaktir.


 Mısır patlatırken yağın içinde mısırla beraber kekik, nane, kırmızı biber koyarsanız farklı bir lezzet olur. Çok az gıda boyası ile mısırlar patlarsa değişik renk mısırlar elde edersiniz.

Et veya tavuk sulu pilav yapmak istediğinizde hazırda et veya tavuk suyunuz yoksa, hazır bulyon kullanmak yerine pilava koyacağınız suya yarım çay bardağı süt ilave ederek hesaplayın. Hazır bulyonlara güvenmediğim gibi doğallıktan yanayım. Ve pilavınızın tadı et suyuyla pişmiş kadar leziz olacaktır, denemenizi tavsiye ederim.

Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki dal maydanoz atın.
Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunlari kullanin Böylece sulanip tatlarını kaybetmeyeceklerdir

Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz.

 2 Çorba kasigi yogurdu, sulandırılmıs 1 çorba kaşıgı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıstırın. Fırına koymadan önce tavugun her tarafina sürün. Çok daha lezzetli olacaktir.

Satın aldıgınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayin.


                                                                     Net'ten alıntıdır

Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun.


Kullanılmıs limon ve portakal kabuklarını ve rendeleyip seker ile karıstırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta ve aşure yaparken elinizin altinda hazir bulunur.


Net'ten alıntıdır
Portakal kabuğunun aşureye inanılmaz yakıştığını biliyor musunuz? 

Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.

Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yagin içerisine bir dilim ekmek atin. Ekmekte kara lekeler olusmuyorsa kullanabilirsiniz.

Evde pasta yaparken kullandıgınız meyve sekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladıgınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler piserken suları yogunlasır ve dibe çökmezler.

 Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz.

Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.



Özellikle çalışan birisi olarak uyguladığım pratik bir yöntem:
Sarımsaklarınızı boş vaktinizde soyup rondodan çekin, sonra iyi kalite zeytinyağıyla bir kavanoza doldurun. buzdolapta muhafaza edin, yemek yaparken alıp kullanmanız size zaman kazandıracaktır.
                                
 zeytinyağlı sarımsak kavanozum


Soğan, sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz , istemediginiz kokulardan kurtulmus olursunuz.

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı