Sevgi lafta değil kalptedir, her anınız sevgiyle dopdolu geçsin..
Hafta sonları geç yapılan kahvaltı nedeniyle öğünler malum aksıyor. Beş çayı yanına farklı bir lezzet aradığımızda evdekilere bu köfteyi hazırlarım. İlk şark köftesi yaptığımda deneyimsiz olduğum için haşlama suyunda çoğu köftelerim dağılmıştı. Araştırmalarım sonucunda köfteleri hazırlarken en önemli detayın ( sakız gibi)çok iyi yoğrulmasının gerektiğini öğrendim..
Bazı cafelerde ya da evlerde bu köfteyi çok irice hazırlıyorlar, o görüntüyü ne yalan söyleyeyim ben hiç beğenmiyorum..Bu köftenin özelliği fındık kadar olması ve hafifçe üzerinin çukurlaştırılmasıdır. tabi sosununda uyumlu bir lezzete ve kıvama sahip olması lezzetinde önemli rol oynuyor..
Şark köftesi:
Malzemeler: ( verdiğim ölçülerle kocaman bir kayık tabak köfteniz oluyor)
2 su bard. ince bulgur
2 adet yumurta
1 çay fincanı irmik
1 çay fincanı un
tuz, karabiber,
sıcak su ( bulguru ıslatmak için)
Sarımsaklı sos:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 adet soyulmuş rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 limon suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Kıyılmış maydonoz
Hazırlanışı:
-Bulguru bir tencereye alın üzerine örtecek kadar sıcak su döküp çatalla hafifçe harmanlayın yumuşaması için kapağını kapatıp bekletin.
-Yumuşayan bulguru yeniden havalandırın ılık olduğundan emin olun ki içine ekleyeceğiniz yumurtayı pişirmesin. Un, irmik, ve tuzu ekleyin. Bütün malzemeyi iyice özleşene kadar yoğurun.
-fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayın, üzerine bir parmağınızın ucuyla hafif çukurlar açın. Köfteleri hazırlama aşamasında elinizi ara sıra sıcak suya hafifçe batırın.
Afiyet olsun..
-Tencerede suyu kaynatın biraz tuz ekleyin.
- Köftelerinizi azar azar suya bırakın . ocağın ateşini orta ayarda bulundurun.fokur fokur kaynamasına izin vermeyin.
-Köftelerin piştiğinden emin olunca süzgeçle bir tabağa köfteleri çıkartın.
- Diğer tarafta sıvı yağda rendelenmiş domatesi sarımsakları 5 dakika kavurun,Domates ve biber salçasını, limon suyunu ekleyin bir kaç dakika daha kavurun sosun biraz kıvam almasını sağlayın. Tuzunu, karabiberini, pul biberi damak zevkinize göre ekleyin.
-Köfteleri sosun içine alın ve sosu emmesini sağlayın.
Daha sonra servis tabağına alıp kıyılmış maydonozla süsleyin.
9 yorum:
Şark köften muhteşem görünüyor ellerine sağlık canım benim
Ne kadar severim :)))) eline sağlık canım, sevgiler
Gültenciğim, çok sağol sevgiler.
NzlGl, canım bizde çok severiz.. sevgiyle kal..
hımm nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
Bayılırım, ellerinize sağlık:)
Şükran'cığım çok severim.Ben hiç yapmadım ama misafir olarak gittiğim yerlerde yemiştim. Birgün ben de denesem iyi olacak sanırım :)
Bu arada yazının başlangıcında kurduğun cümlelere kesinlikle katılıyorum canım...
Ellerine sağlık...
Sevgiler...
Bu köfteyi öyle çok severim ki hele de sosuna bayılırım sarımsaklı sarımsaklı.Hiç kendim yapmadım arkadaşım sağolsun yapar hep bana haber verir bilir sevdiğimi bir gün ben de deneyim canımmm ellerine sağlık olsun,sevgilerimle...
harika görünüyorlar, diğer tariflerinizi de gezdim, ellerinize sağlık
Merhabalar. Yemek bloğunuz mu var, bloğunuzun ziyaretçisi yetersiz mi, istediğiniz ziyaretçiye ulaşamıyormusunuz? İşte size fırsat: 10 adet yemek bloğu bir araya gelin, Bu 10 kişilik ekip için hazırlayacağımız takipçili facebook yemek sayfasında bu 10 kişiye paylaşım yetkisi verelim, tariflerinizi paylaşın, bloglarınızı duymayan kalmasın. Sayfalarınız 10.000 takipçi ile açılacaktır. Büyük yemek sayfalarımızda sayfanızın reklamı yapılarak bu kadar takipçi kazandırılmaktadır. Tüm duyurularımızı kaçırmamak için sayfamızı beğenin: https://www.facebook.com/pages/Yemek-Blogları-Topluluğu/328516153908154 facebook profilim: https://www.facebook.com/coknefisyemektarifleri örnek büyük sayfamdan 1 tanesi ve paylaşımda bulunan blogları buradan görebilirsiniz: https://www.facebook.com/ymk.tariflerim burada birçok blog yazarı tarif paylaşarak ziyaretçi kazanıyor. siz de bu sayfa gibi ama 10.000 kişilik bir sayfada tariflerinizi paylaşmak isterseniz 10 kişi bulmalı ve face profilimden bana mesaj göndermelisiniz
Yorum Gönder