Şu patlıcan ne mübarek bir sebze değil mi, ne kadar farklı lezzette hazırlayıp tüketebiliyoruz..
İmambayıldı yemeğiyle ilgili şu ilginç bilgiye rastladım..Rivayetlerin ne kadar doğru olduğu tartışılır ama bence bu yemek hafifliği lezzeti ve ekonomik oluşuyla tartışılmaz ne dersiniz?
Vikipedi' de;
İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.
Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarın kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. Onüçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır..
İmam Bayıldı
Malzemeler
5 adet patlıcan
2 adet domates
3 adet kapya biber
2 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Patlıcanları bekletmek
için: tuz,
Yapılışı
:
-Patlıcanları uzunlamasına alaca soyun ve bıçakla ortasına derince yarık
açın.
-Patlıcanları 1 çorba kaşığı tuz ve limon suyu katılmış suda yarm saat
bekletin.
-Kâğıt havlu ile kuruladığınız patlıcanları yarım çay bard.yağ dökülmüş
tavada her tarafını kızartın.
-Patlıcanların yumuşadığından emin olun. Kızaran patlıcanları kâğıt havluya
alın.
-Ay şeklinde
doğranmış soğanları, biberleri, ve sarımsağı kalan sıvı yağda 5 dk.soteleyin
kabukları soyulmuş yemeklik doğranmış
domatesi ilave edin. Biraz daha soteleyin tuz karabiber ve kıyılmış maydonozu
ilave edin.
3 yorum:
: )) tatlı bir hikaye :)
ne şekilde olursa olsun, sonuç önemli;bayıltmış:))))
annem imam bayıldıyı kızartmadan yaptığı için çocukluğumda bayılmazdım, daha sonra kızartılarak yapılmışını tattım, hımmmm bayıldım gerçekten.
ellerine sağlık, bunların görüntüsü bile bayıltır.
Patlıcanın en güzel ve nefis hali bence.. Ilıkken yemeyi çok seviyorum tüm zeytinyağlılar gibi.
Ellerine sağlık..
Yorum Gönder