Yeni Yıl

19 Kasım 2013 Salı


Şu patlıcan ne mübarek bir sebze değil mi, ne kadar farklı lezzette hazırlayıp tüketebiliyoruz..   

İmambayıldı yemeğiyle ilgili şu ilginç bilgiye rastladım..Rivayetlerin ne kadar doğru olduğu tartışılır ama bence bu yemek hafifliği lezzeti ve ekonomik oluşuyla tartışılmaz ne dersiniz?

Vikipedi' de; 

İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.

Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarın kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. Onüçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır..












İmam Bayıldı
Malzemeler
5 adet patlıcan
2 adet domates
3 adet kapya biber
2 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

Patlıcanları bekletmek için: tuz,
Yapılışı :
-Patlıcanları uzunlamasına alaca soyun ve bıçakla ortasına derince yarık açın.
-Patlıcanları 1 çorba kaşığı tuz ve limon suyu katılmış suda yarm saat bekletin.
-Kâğıt havlu ile kuruladığınız patlıcanları yarım çay bard.yağ dökülmüş tavada her tarafını kızartın.
-Patlıcanların yumuşadığından emin olun. Kızaran patlıcanları kâğıt havluya alın.
                     -Ay şeklinde doğranmış soğanları, biberleri, ve sarımsağı kalan sıvı yağda 5 dk.soteleyin kabukları   soyulmuş yemeklik doğranmış domatesi ilave edin. Biraz daha soteleyin tuz karabiber ve kıyılmış maydonozu ilave edin.





Benzer Yazılar:

  • Portakallı z.yağlı Kereviz Kerevizleri soyun  yarım cm kalınlıkta dilimleyin ve limonlu soğuk suya koyun 4 adet portakalın suyunu sıkın. 2 adet havucuda ince halkalar halinde doğrayın 1 adet irice kuru soğanı piyazlık doğrayın Tencereye soğan … Read More
  • Zeytinyağlı İç BaklaGüzel bir hafta diliyorum tüm dostlara.. Taze iç baklaları enginarlarla birlikte çıktığı mevsimde alıp, ayıklayıp derin dondurucuma koymuştum. Zaman zaman yardımcı yemek veya meze olarak pişirdiklerimden birisidir.  Ma… Read More
  • Mutlu bir Pazar Masası                        Havalar ısınınca yakın akrabalarla kahvaltıda veya beş çayında buluşmalarımızda başlamış oldu. Sezonun açılışı da bizdeydi. Yeğenlerin çocuk… Read More
  • Zeytinyağlı Taze Bakla Şimdi taze baklanın tam mevsimi.Eğer seviyorsanız siz de bu kadife yüzeyli ve çok faydalı sebzeyi, en az bir kez pişirin derim. Malzemeler: 1 kilo taze bakla 1 adet iri kuru soğan 2 diş sarımsak 3 yemek… Read More
  • Zeytinyağlı Kereviz Yemeği Kerevizi eskiden hiç bilmezdik yada mahallemizdeki manavlarda ve pazarlarda satılmazdı sonra sonra tanıdık.. çiğ olarak salatası kadar etli yemeğini ve zeytinyağlısını ailece çok severek tüketiriz. Size tavsiyem bulduk… Read More

3 yorum:

mine dedi ki...

: )) tatlı bir hikaye :)

sarkaç dedi ki...

ne şekilde olursa olsun, sonuç önemli;bayıltmış:))))
annem imam bayıldıyı kızartmadan yaptığı için çocukluğumda bayılmazdım, daha sonra kızartılarak yapılmışını tattım, hımmmm bayıldım gerçekten.
ellerine sağlık, bunların görüntüsü bile bayıltır.

Unknown dedi ki...

Patlıcanın en güzel ve nefis hali bence.. Ilıkken yemeyi çok seviyorum tüm zeytinyağlılar gibi.

Ellerine sağlık..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı