Yaradan;
Göz vermiş güzellikleri görelim diye, Kulak vermiş iyi ve güzel sözleri işitelim diye,
Dil vermiş lisanımızdan güzel kelimeler dökülsün diye,
Kalp vermiş onunla güzellikleri hissedelim diye,
El vermiş iyi güzel yazabilelim yapalım diyeAyrıca, Sizin gibi dostlar vermiş güzellikleri paylaşalım mutlu olalım diye.
Kısa Antalya seyahatimde yol üzerindeki semt pazarından son anda aldığım rezenelerle yaptığım bu yemeğin çok faydalı ve lezzetli olduğunu keşfettik. Daha önceleri pişerken anason kokusunun yoğun olacağı korkusuyla denemeye çekinmiştim ama artık sıkça yapılacaklar listesinde kendileri..
Fotolar çok iyi olmasada bir fikir verir umarım..
Ege'de 'Arapsaçı' namıyla anılan rezene Türkiye'nin farklı köşelerinde farklı isimlerle tanınıyor. Diyarbakır'da 'Mayana' diye biliniyor. Adanalılar ise rezeneyi, 'Rezdane' ve 'Sincilip' olarak sofrasına taşıyor.
Bu faydalı bitki, semt pazarlarında ve aktarlarda satılıyor. Anasonla tat benzerliği çok kuvvetli olan rezene, hamilelere ve yeni doğmuş bebeklere şifa dağıtmayı kendine bir görev biliyor adeta... Hamileliğinin son günlerinde rezene çayı içen annenin sütü artarken, bu şifalı ot bebeğin gaz çıkarmasına da yardımcı oluyor.
Kaynak buradan
Faydaları ise saymakla bitmiyor..
Tohumu: Soslar,
balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir. Ayrıca yeni sürgünleri kışın
salatalara eklenir. Tohumu çiğnenirse nefesi ferahlatır ve soluğun kokusunu
temizler.
Yaprağı: Salata ve
sebze yemeklerinin üzerine doğranır. Çorba ve yağlı balık yemeklerine katılır.
Yaprakları kaynatılarak çay olarak içilir
Gövdesi: Körpe
gövdesinden salata yapılır
Soğanı: Çiğ olarak
dilimlenip sandviç veya salatalara eklenir. Ayrıca kök sebzesi olarak
pişirilebilir.
Güzellik için:
Tohum ve yaprağı kaynatılıp buharı yüze uygulanırsa gözeneklerin açılmasını
sağlar ve cildi derinlemesine temizler.
Etli Rezene Yemeği
6 kişilik
Malzemeler:
250 gr. kuzu eti, kusbası doğranmış
2 su bard. sıcak su
3 kök rezene,
1 orta boy sogan, ince dogranmis
4-5 yemek k. sizma zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz, Karabiber
2 su bard. sıcak su
3 kök rezene,
1 orta boy sogan, ince dogranmis
4-5 yemek k. sizma zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz, Karabiber
Terbiyesi:
1 yemek k. un
1 yemek k. limon suyu
Hazırlanışı:
-İlk bir kaç yapragi koparıp atın, yıkayın.
-Sap kısımlarını kalın olanlar hariç doğrayın ince yeşil dallarından bir tutamını ayırın.
.
.
-Kök kısmını yemeklik doğrayın.
.
-Kuzu etini düdüklü tencerede biraz kavurup 2 bardak su ile pisirin.
-Yayvan bir tencereye soğan ve zeytinyağının ilave edin. 2-3 dakika kadar sote edin.
.
-Kuzu etini düdüklü tencerede biraz kavurup 2 bardak su ile pisirin.
-Yayvan bir tencereye soğan ve zeytinyağının ilave edin. 2-3 dakika kadar sote edin.
-Üzerine rezeneyi, pişmiş etleri, tuz ve karabiberi koyun, tencerenin
kapağını kapatin.
- Orta isıda rezeneler yumuşayana kadar pisirin.
- Kucuk bir kasede un ve limon suyunu
çırpın, yemegin suyundan 4-5 kasik alıp karıstırın.
- Tencereye karısımı yavaş yavaş ekleyin hafifçe karıştırarark kapagini
kapatin 5 dakika daha pisirin.
-Yemegi servis tabaklarina koyun, Üzerlerine ayırdığınız ince yapraklarını kıyıp serperek servis yapin.
-Yemegi servis tabaklarina koyun, Üzerlerine ayırdığınız ince yapraklarını kıyıp serperek servis yapin.
5 yorum:
Cook severim, siz de guzel anlatmissiniz.
Elinize saglik, sevgiler.
Asuman
Bende devamlı görüyorum,rezeneyi pazarlarda,ama hiç pişirmek kısmet olmadı..Lezzetini merak ediyorum..ellerinize sağlık,sevgiler..
Hiç yemedim ama o kadar güzel anlatmışsın ki, çok merak ettim.
Sevgiler Şükran'cığım...
Bende evdekilere sevdiremedim rezeneyi, ellerine sağlık canım..
Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Hiç tatmadım ama yeşillik sevdalısı olarak seveceğimdem eminim.
Sevgiyle kal.
Yorum Gönder