Yeni Yıl

7 Şubat 2013 Perşembe


Yaradan; 
Göz vermiş güzellikleri görelim diye, Kulak vermiş iyi ve güzel sözleri işitelim diye,
Dil vermiş lisanımızdan güzel kelimeler dökülsün diye,
Kalp vermiş onunla güzellikleri hissedelim diye,
El vermiş iyi güzel yazabilelim yapalım diye
Ayrıca, Sizin gibi dostlar vermiş güzellikleri paylaşalım mutlu olalım diye.



    Kısa Antalya seyahatimde yol üzerindeki semt pazarından son anda aldığım rezenelerle yaptığım bu yemeğin çok faydalı ve lezzetli olduğunu keşfettik. Daha önceleri pişerken anason kokusunun yoğun olacağı korkusuyla denemeye çekinmiştim ama artık sıkça yapılacaklar listesinde kendileri..

Fotolar çok iyi olmasada  bir fikir verir umarım..




Ege'de 'Arapsaçı' namıyla anılan rezene Türkiye'nin farklı köşelerinde farklı isimlerle tanınıyor.  Diyarbakır'da 'Mayana' diye biliniyor. Adanalılar ise rezeneyi, 'Rezdane' ve 'Sincilip' olarak sofrasına taşıyor.

Bu faydalı bitki, semt pazarlarında ve aktarlarda satılıyor. Anasonla tat benzerliği çok kuvvetli olan rezene, hamilelere ve yeni doğmuş bebeklere şifa dağıtmayı kendine bir görev biliyor adeta... Hamileliğinin son günlerinde rezene çayı içen annenin sütü artarken, bu şifalı ot bebeğin gaz çıkarmasına da yardımcı oluyor.



Kaynak buradan


Faydaları ise saymakla bitmiyor..


Tohumu: Soslar, balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir. Ayrıca yeni sürgünleri kışın salatalara eklenir. Tohumu çiğnenirse nefesi ferahlatır ve soluğun kokusunu temizler.

Yaprağı: Salata ve sebze yemeklerinin üzerine doğranır. Çorba ve yağlı balık yemeklerine katılır. Yaprakları kaynatılarak çay olarak içilir

Gövdesi: Körpe gövdesinden salata yapılır

Soğanı: Çiğ olarak dilimlenip sandviç veya salatalara eklenir. Ayrıca kök sebzesi olarak pişirilebilir.

Güzellik için: Tohum ve yaprağı kaynatılıp buharı yüze uygulanırsa gözeneklerin açılmasını sağlar ve cildi derinlemesine temizler.



Etli Rezene Yemeği


 6 kişilik

Malzemeler:
250 gr. kuzu eti, kusbası doğranmış
2 su bard. sıcak su
3 kök rezene,
1 orta boy sogan, ince dogranmis
4-5 yemek k. sizma zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz, 
Karabiber

Terbiyesi:
1 yemek k. un
1 yemek k. limon suyu

Hazırlanışı:
-İlk bir kaç yapragi koparıp atın, yıkayın.

-Sap kısımlarını kalın olanlar hariç doğrayın ince yeşil dallarından bir tutamını ayırın.
. 
-Kök kısmını yemeklik doğrayın.
.

-Kuzu etini düdüklü tencerede biraz kavurup 2 bardak su ile pisirin.

-Yayvan bir tencereye soğan ve zeytinyağının ilave edin. 2-3 dakika kadar sote edin.
-Üzerine rezeneyi, pişmiş etleri, tuz ve karabiberi koyun, tencerenin kapağını kapatin.
- Orta isıda rezeneler yumuşayana kadar  pisirin.
- Kucuk bir kasede un ve  limon suyunu çırpın, yemegin suyundan 4-5 kasik alıp karıstırın.
- Tencereye karısımı yavaş yavaş ekleyin hafifçe karıştırarark kapagini kapatin 5 dakika daha pisirin.

-Yemegi servis tabaklarina koyun, Üzerlerine ayırdığınız ince yapraklarını kıyıp serperek servis yapin.

5 yorum:

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Cook severim, siz de guzel anlatmissiniz.

Elinize saglik, sevgiler.

Asuman

nursen aksoy dedi ki...

Bende devamlı görüyorum,rezeneyi pazarlarda,ama hiç pişirmek kısmet olmadı..Lezzetini merak ediyorum..ellerinize sağlık,sevgiler..

Heyyfi dedi ki...

Hiç yemedim ama o kadar güzel anlatmışsın ki, çok merak ettim.
Sevgiler Şükran'cığım...

Feray kaygısız dedi ki...

Bende evdekilere sevdiremedim rezeneyi, ellerine sağlık canım..

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Hiç tatmadım ama yeşillik sevdalısı olarak seveceğimdem eminim.
Sevgiyle kal.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı