Yeni Yıl

29 Haziran 2012 Cuma













3x8 olarak dizildiğinde 1 kg. yufkayı tepsi rahatlıkla alıyor.


Midye böreğini blogcularda gördükçe bende deneyim deyip duruyordum. Hafta sonu belki annemleri ziyarete giderken hazır birşey olur düşüncesiyle aldığım yufkalarla nihayet yaptım.  Annemlere götüremedik ama  pazar günü gelen yeğenlere kısmet oldu. Tadı görüntüsü muhteşemdi.her biri o kadar güzel kabardılar ki  daha yok mu diyen kızlara ve eşime maalesef kalmadı ama yeniden yaparım sözü verdim.
Malzemeler:( 6 yufkadan 24 adet oluyor)
6 adet taze ve ince yufka
Kıyılmış maydonoz
 yarım yağlı beyaz peynir
 1 yumurta  ( beyazı içine sarısı üzerine)
Yufka aralarına sürmek üzere  1 komposto kasesi sıvı yağ+su karışımı
(kaseyi  2 parmak eksik bıraktım, bu miktarla yağı tam kararında olmuştu)
Hazırlanışı:
Her yufka, yağ+ su karışımı ile hazırlanan sosla yağlanır dörde kesilir. Üçgen kesilen yufkanın yuvarlak kenarıyla karşısına gelen üst ucu parmaklarla bir araya plilenerek toplanır U şekline getirilir serbest kalan diğer iki uç hafifçe üstüste getirilir buraya peynirli maydonozlu iç harcından yeteri kadar konur ve o uçlardan kıvırarak  rulo şekli verilir..Tersine bakıldığında  tam bir midye görünümünde olacaktır. ( ilk yaptığımda bu görüntüyü dalgınlıkla diğer uçtan kıvırdığım için elde edememiştim.)aralıklı olarak tepsiye dizilir ve daha önceden ısıtılmış fırında 250 derece de pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis yaplır..

25 Haziran 2012 Pazartesi

Merhabalar, Yaz akşamlarında yapabileceğiniz muhteşem bir salata, yardımcı yemek yada ne bileyim meze diyebiliriz. Ne derseniz deyin ama piyazı lütfen bu şekilde yapın derim. 

     Antalya'nın piyazının meşhur olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur bizde gittiğimizde Piyazcı Mustafa' da tatmıştık bu harika lezzeti. Hiç piyaz sevmeyen eşim bile hayran kaldı. yanında küçücük bir tabakta  nefis ızgara köfte taze yeşil biber ve arnavut biberi turşu da geliyor.Bizim ziyaretimizde ne yazıkki fotoğraf makinamız yanımızda değildi ama ..

Burada  çok güzel anlatılmış zaten.





















 Tarifin malzemelerini sağolsun veriyorlar. Onlar çok miktarda yaptıkları için bize malzeme ölçüsü vermediler, Püf noktasınında ölçüler olmadığı , tatların birbiri ile olan uyumu ve hiçbirinin diğerinden baskın olmaması gerektiğini belirtiler..

Malzemeler:
Sarımsak, tahin, sirke, limon suyu, iyi cins zeytinyağı, kuru  fasulye, maydonoz, haşlanmış katı yumurta, soğan, domates, baharat( pul biber, karabiber)


Hazırlanışı:
1/2 kg.iyi cins fasulyeyi bir gece önceden ıslatın, ertesi gün suyunu yenileyip dağılmamasına dikkat ederek  yumuşayana kadar pişirin. pişirme suyundan birazcık ayırın.
Sos malzemesi için, 3-4 diş taze sarımsağı çok az tuz ile ezin. Buna 1 tam limonun suyu, 1 yemek kaşığı sirke  ve 1 kahve fincanı kadar yağı süzülmüş tahini ekleyip iyice karıştırarak bir kenara koyun 
Bir adet kuru soğanı ve domatesi incecik küp halinde doğrayın.
Bir tutam maydonozu incecik kıyın. 2 yumurtayı katı olacak şekilde haşlayın. soğuyunca küçük küçük doğrayın.
Çukur bir kapta malzemeleri birleştirin tuzunu tekrar ayarlayın gerekirse ayırdığınız fasulyenin pişirme suyundan biraz  ilave edin ve salata tabağına alın sostan bolca üzerine gezdirin pul biber ve kıyılmış maydonoz serpiştirin. ılık olarak servis edin. Yanına salatalık veya arnavut biber turşusu çok yakışıyor.

Not:  
Sosunu bolca kullanmaktan çekinmeyın..Fotoğraf çekerken kızım yayvan bir tabak kullanınca taşan sosunu biraz almak zorunda kalmış..
Dilerseniz faulyeleri sadece sosla karıştırıp diğer malzemeleri üzerine serpiştirebilirsiniz.

22 Haziran 2012 Cuma















       Patlıcan deyince akla hemen karnıyarık ve güveç gelir. Karnıyarık yağlı olmasına rağmen kızartma aşamasında bazı noktalara dikkat edilirse ortaya hiç te öyle yağlı olmayan çok lezzetli bir yemek çıkacaktır. Bunu yapmak çok kolay.. Krep yaparken olduğu gibi geniş bir tavayı ocağınızda iyice ısıtın. sonra çok çok az miktarda sıvı yağ ( ayçiçek tercih edin) gezdirerek hemen  daha önceden alacalı soyup üzerinde bıraktığınız küçük sapıyla hazırladığınız patlıcanları tavaya dizerek üzerine bir tel kapak veya birkaç kat bükülmeyecek şekilde gazete kağıdı kapatın ki o esnada etrafa yağ veya su damlacığı varsa sıçramasın.
     Kapağı kısa bir süre tutun ve üzerinden alın. Patlıcanların her tarafını  yumuşayana kadar ızgara edin, Fırın kabına alın. Diğer tarafta bol kuru soğan ve sarımsağı çok az kavurun.orta yağlı kıymanızı ekleyip harlı ateşte suyunu bırakmasına izin vermeden kavurun . Salçayı varsa bir çay bard. domates sosunu ekleyin karıştırarak biraz pişirin sonra 1 veya 2 su bard. sıcak su ilave ederek yine biraz daha pişirin .
    Ocaktan alıp kıyılmış maydonoz, tuz, karabiber ekleyin. Patlıcanların kesik kısmını bir maşa yardımıyla aralayın buraya kaşıkla iç malzemesinden doldurun . Üzerine bir dilim domates ve kızartılmış yeşil biber koyup kalan suyu üzerine gezdirerek sıcak fırının alt rafında  yeteri kadar pişirin. Sonra ızgara veya üst ısıyı açarak hafif üzerlerinin kızarmasını sağlayın..servis yaparken sosundan üzerine gezdirin.

19 Haziran 2012 Salı



     Hepinize merhabalar, evde raporluyken her ne kadar o sıralar yemek yapmaya gücüm olmasada bol bol televizyonda çok beğenerek izlediğim soframız programından tarifler not almıştım. Fırsat buldukça deneyip sizlerle payaşacağım.
    Bunlardan birisi Malatya yöresine ait olan kısır köftesi. Tarif şark köftesi veya ekşili köfte dedğimiz köfteyle hemen hemen aynı benzerlikte tek farkı üzerine gezdirilen sosun pişirilmeden hazırlanması.ve bol yeşillik kullanılması..Biz bu haliyle çok beğendik .Tarifi verilen ölçülerle denedim mutlaka denemenizi öneririm.



Malzemeler: 
Sosu:
1 su bard. zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1/2 su bard. nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
kimyon, karabiber, tuz
Taze nane,soğan,maydonoz,dereotu

Köfte malzemesi:

2 su bard. ince bulgur
Tuz sıcak su
Hazırlanışı:
Bulguru tuz serpip sıcak su ile ıslatalım. biraz yumuşamasını bekleyelim sonra sakız gibi oluncaya kadar iyice yoğuralım gerekirse azar azar sıcak su ilave edelim ama çok az olsun. Malzemeden fındık kadar alıp köfteler yoğuralım. Tuzlu suda haşlayalım. Süzüp servis tabağına alalım . Hazırladığımız sosu üzerine gezdirelim.

14 Haziran 2012 Perşembe

     Yine bir nefis börek daha..Ben bu baklava yufkasını çok tuttum arkadaşlar. İncecik katları yerken ağızda dağılıyor ve çok güzel  lezzette börekler ortaya çıkıyor. Geçen gün aldığım 1 paket baklava yufkası  ile hem börek hem baklava yaptım her ikisi de nefisti.
    Börekleri, yumurta yağ ve su ile hazırladığım sostan her yufka arasına sürerek üçlü gruplar oluşturdum bu esnada mutlaka diğer yufkalarınızın üzerini kurumamaları için nemli bezle örtülü tutun.Yufkaların herhangi bir kenarına  (tepsinizin büyüklüğüne göre ayarlayın) peynirli iç koydum ve pişirme kağıdı serili tepside aralıklı olarak gerektiğinde kullanmak üzere buzluğa kaldırdım.
    Önceki gün ben işteyken Canan'ın  İstanbul'dan arkadaşı kısıtlı bir süre Ankara'da olduğunu ve müsaitse gelmek istediğini bildirmiş evde büyüklerinde bir süredir kaldığını düşünürsek hemen mutfağa girip kızımın bir şeyler hazırlaması da kolay olmayacaktı Üstelik Can da çok el ayak olduğu şu günlerde.
   Ona hemen dolapta böreğin olduğunu, çıkartıp pişirebileceğini söyleyince nasıl rahatladığın söylememe gerek yok sanırım..Yanına onun çok başarılı yaptığı bir kek ve yine bir gün önce bahçeden toplanıp  pişen zeytinyağlı  minik yaprak sarması eşlik etti. Baklava ise raporlu olduğum günlerde denediğim bülbül yuvasıydı, bunun da tarif gelecek.

Sevgiyle afiyetle kalın..

11 Haziran 2012 Pazartesi

 Merhabalar sevgili dostlarım, hepinize sağlık ve huzur dolu günler dileyerek başlamak istedim. Sağlığın ve huzurun ne kadar önemli olduğunu biliyordum, bir kez daha çok iyi anladım, Rahatsızlığım nedeniyle bir süre sizlerden ayrı kaldım bildiğiniz gibi. Çok şükür sağlığım hemen hemen tamamen düzeldi sayılır ama tedavim 3 ay devam edecek. Bu arada ilk gittiğim doktordan hiç memnun kalmadığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Daha sonra sağolsun kurum doktorumun dikkatli gözlemi sayesinde beni bir hasteneye yönlendirmesi sayesinde gereken  doğru tedavi hemen uygulanmaya başlandı ve şükürler olsun ki toparlandım. Bu zaman zarfında da hepinizi çok özledim.  Arayıp soran, ve yorumlarıyla bana destek olan tüm dostlarıma  çok teşekkür ederim. Her fırsatta hepinizi ziyarete geleceğim neler yapılmış neler olmuş inanın çok ama çok özledim, evdeyken bilgisayara hiç bakacak, ilgilenecek gücüm olmadı. Allah dert verip derman aratmasın. Beni sağlığıma kavuşturan bana her fırsatta moral veren  Kurum doktoruma, Kurumuma, ayrıca Gögüs Alerji uzmanı Sayın Prof. Dr.Numan Numanoğlu' na, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları ve Romatoloji Ana Bilim Dalı Sayın Prof. Dr. Murat  Turgay'a,  Gastroloji uzmanı sayın Dr. Cem Cengiz' e ve Özel Tobb Etü Hastanesine göstermiş oldukları ilgi için çok teşekkür ederim.



Kandil simitini kızlarım ve eşim çok severler. Kandil olsun olmasın canları istedi mi yaparız . Lezzetli kandil simiti yapmak isterseniz mutlaka tereyağ kullanmanızı tavsiye ederim. Tabi ki içine konan limon suyu da onun ağızda dağılmasını sağlar.. 


Malzemeler:

3 yemek kaşığı tepeleme tereyağ(oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 yumurta (beyazı üzeri için)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz

!/2 limon suyu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un


Üzeri için:
1 fincan susam
Yumurta beyazı


Hazırlanışı:
Yumurta sarısı, tereyağ, sıvıyağ ve yoğurt ile iyice karıştırılır. Mahlep şeker ve tuz ilave edilir. Azar azar un eklenir bu aşamada kabartma tozu yarım limon suyu ile karıştırılır unun üzerine ilave edilir. Oldukça yumuşak bir hamur  elde edilir, yarım saat dinlendirilir. Yumurta beyazı bir kasede birkaç damla su ile çırpılır. Hamurdan ceviz kadar lokmalar alınıp parmak kalınlığında rulo yapılır ve iki ucu birleştirilip simit şekli verilir, bir yüzeyi önce yumurta beyazına sonra susama batırılır ve aralıklı olarak yağlanış tepsiye dizilir 180 derecede hafif pembeleşene kadar pişirilir.…

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı