Yeni Yıl

25 Haziran 2012 Pazartesi

Merhabalar, Yaz akşamlarında yapabileceğiniz muhteşem bir salata, yardımcı yemek yada ne bileyim meze diyebiliriz. Ne derseniz deyin ama piyazı lütfen bu şekilde yapın derim. 

     Antalya'nın piyazının meşhur olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur bizde gittiğimizde Piyazcı Mustafa' da tatmıştık bu harika lezzeti. Hiç piyaz sevmeyen eşim bile hayran kaldı. yanında küçücük bir tabakta  nefis ızgara köfte taze yeşil biber ve arnavut biberi turşu da geliyor.Bizim ziyaretimizde ne yazıkki fotoğraf makinamız yanımızda değildi ama ..

Burada  çok güzel anlatılmış zaten.





















 Tarifin malzemelerini sağolsun veriyorlar. Onlar çok miktarda yaptıkları için bize malzeme ölçüsü vermediler, Püf noktasınında ölçüler olmadığı , tatların birbiri ile olan uyumu ve hiçbirinin diğerinden baskın olmaması gerektiğini belirtiler..

Malzemeler:
Sarımsak, tahin, sirke, limon suyu, iyi cins zeytinyağı, kuru  fasulye, maydonoz, haşlanmış katı yumurta, soğan, domates, baharat( pul biber, karabiber)


Hazırlanışı:
1/2 kg.iyi cins fasulyeyi bir gece önceden ıslatın, ertesi gün suyunu yenileyip dağılmamasına dikkat ederek  yumuşayana kadar pişirin. pişirme suyundan birazcık ayırın.
Sos malzemesi için, 3-4 diş taze sarımsağı çok az tuz ile ezin. Buna 1 tam limonun suyu, 1 yemek kaşığı sirke  ve 1 kahve fincanı kadar yağı süzülmüş tahini ekleyip iyice karıştırarak bir kenara koyun 
Bir adet kuru soğanı ve domatesi incecik küp halinde doğrayın.
Bir tutam maydonozu incecik kıyın. 2 yumurtayı katı olacak şekilde haşlayın. soğuyunca küçük küçük doğrayın.
Çukur bir kapta malzemeleri birleştirin tuzunu tekrar ayarlayın gerekirse ayırdığınız fasulyenin pişirme suyundan biraz  ilave edin ve salata tabağına alın sostan bolca üzerine gezdirin pul biber ve kıyılmış maydonoz serpiştirin. ılık olarak servis edin. Yanına salatalık veya arnavut biber turşusu çok yakışıyor.

Not:  
Sosunu bolca kullanmaktan çekinmeyın..Fotoğraf çekerken kızım yayvan bir tabak kullanınca taşan sosunu biraz almak zorunda kalmış..
Dilerseniz faulyeleri sadece sosla karıştırıp diğer malzemeleri üzerine serpiştirebilirsiniz.

6 yorum:

colette dedi ki...

Ahhh ah! Bilmez miyim ben Antalya'nın bu güzel lezzetli piyazını ! Özledim Antalya'yı !

** ZEL ** dedi ki...

En sevdiklerimden biridir piyaz.
Antalyaya has,tahinli sos olmadan olmaz zaten.
Tok olmama rağmen canım çekti görünce:)
Ellerine sağlık canım.
Şifa olsun inşAllah.
Muhabbetle..

dilek hanımın mutfağı dedi ki...

kuru fasulye olsun yeter her türlüsüne eveeet:)
ellerine sağlık afiyet olsun:))

Tümay Öztürk dedi ki...

Çok lezzetli bir piyaz olmuş.İçine tahin de konmuş ki ben de sık sık tahin kullanırım bir çok tarifimde ama piyazda hiç kullanmamıştım. Deneyeceğim. Ellerine sağlık canım:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Piyaz, nedense hep kışın yapmak gelir aklıma.
Adres için de teşekkür ederim. Antalya da bir börekçimiz bir de etçimiz vardı ama piyazcımız yoktu.

Gezerek anne >Çiğdem

ŞÜKRAN dedi ki...

Collette, antalya özlenecek bir şehir bence de..

Zel, piyazı tahinle denedikten sonra sevenlerdenim..

Dilek hanımcığım kuru faulyeye boşuna milli yemeğimiz dememişler..

Tümaycığım piyaz gerçektende tahinle ayrı bir lezzete bürünüyor denemani öneririm..

Piyaz aslında her ne kadar kış yemeği gibi düşünülse de yazın da çok rahat tükatilebilecek bir alternatif.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı