Güzel bir eylül haftasına iyi başlamanız dilekleriyle merhabalar, nasılsınız? Artık kışlık yiyeceklerin hazırlanma vakti geldi hatta geçmeye başladı bile..Bu gün sizlere mayıs ortalarında yaptığım ama yayınlayamadığım zeytinyağlı yaprak sarmasını ikram etmek istiyorum. her sene bahçemdeki asmadan taze taze toplar derindondurucuma kışın tüketmek üzere kaldırırım.
Ben kıymayı, sadece asma yaprağının ilk çıktığı körpe yapraklarında kullanmayı severim . Sanki en çok o körpe yapraklarla en lezzetli halinde oluyorlar gibi..Daha sonra da illa ki zeytinyağlı olur. Bu belki bizim tüm yemekleri zeytinyağlı yapmamızdan ve eti et olarak tüketmemizden kaynaklanıyor. Eti kıymayı koyduğum yemekler sınırlıdır. Örneğin karnıyarık ,kabak dolması, köfteli patates yemeği, güveç ..sayılıdır yani..Eğer denerseniz üzerine piştiğinde erittiğiniz tereyağ gezdirmeyi ihmal etmeyin olur mu?
Malzemeler:
1/2 kğ orta yağlı dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 büyük boy soğan, 2 diş sarımsak
1 y. kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı k. karabiber, 1/2 tatlı k. yenibahar, 1/2 tatlı k. kimyon
ince kıyılmış maydanoz
1 bardak su
1/2 kg. taze yaprak
Üzerine gezdirmek için :
2 Yemek kaşığı tereyağ
Hazırlanışı:
Yapraklar kaynar suda 2-3 dk. haşlanır ardından soğuk suya alınır.
Dolma içi çiğden hazırlanıp tuzu baharatı ayarlanır. Yapraklara azar azar konup parmak kalınlığında ince ince sarılır. (orijinalinde sarmalar benim bildiğim etli yaprak sarması incecik, zeytinyağlı olanı kalınca sarılır.
Sarma işlemi bitince bir tencereye yanyana düzenli bir şekilde dizilir.
Üzerlerine bir bardak sıcak su ve bir kaşık tereyağ ilave edilip üzerlerine bir tabak kapatılır, yumuşayana kadar pişirilir . Pişme işlemi tamamlanınca yaprakların kararmaması için 15 dakika kadar kapak açılmaz, Dinlenen ve ılıyan sarmalar isteğe bağlı salça soslu veya çırpılarak inceltilmiş yoğurt sosuyla servis edilir. Afiyet olsun.
Not:
Salça soslu yapmak isterseniz inceltiğiniz salçalı suyu sarmaların üzerine gezdirip pişirin. Eğer yoğurt soslu yemek isterseniz sıcakken tabağı aldığınızda sosu üzerine gezdirip kapağını tekrar kapatın dinlenmeye bırakın kapatın.
24 yorum:
bizim buralarda pek etli yapmazlar sarmayı ama eminim çok lezzetli olmuştur canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
Hımmmh çok nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.
amanda aman olsada yesek...ellerine saglık...
ellerine sağlık. ben onun 3 'de birini sarıyorum :)
sevdacığım bizde de öyle sadece ilk taze çıktığında bir kereye mahsus yaparım o da eşimin israrıyla.. sevgiyle kal.
Aycan teşekkürler tatlım iyi haftalar..
Dr. nirvana,
yapınca yollarım canın sağolsun tatlı kız..
Nalan olsun 1/3 üne de saramayan çooookk. sevgiler.
ablacım sende annem gibi ilk çıkan körpe yaprakla etli yapıyorsun evet o zaman tadı enfes oluyor gerçekten
ellerine sağlık nefis görünüyor nasıl güzel incecik sarmışsın
öpüyorum seni
ellerine saglik...harika gorunuyor..optum..
İzgünüm, inşallah görüştüğümüzde san bir tendere sarar veririm yarrularınla afiyetle yersin. çok öpüyorum. baban nasıl oldu iyi mi?
Rozerinin anneciği uğramana çok ama çok sevindim. teşkkürler..
olsa yerdim burda kesin biliyor musun!!! Ellerine sağlık:)
mmmmmmmmmmmmmm nefis nefis.ellerine sağlık.
uzun zamandır yemıyorum nasıl canım çekti,ellerıne sağlık
yemesini coook severim, ama is sarmaya geldimi kacacak yer ararim, en cok etli yaprak sarmasini severim...agzimin suyunu toparlayip hemencik kaciyorum...
ellerine saglik canim
Heralde bir anket yapılsa en çok sevilen yemek olur:)))ellerinize sağlık
Nefis görünüyor Şükran'cığım.Yanında da dediğin gibi yoğurt sosla birlikte nasıl hayır denir:)çokta guzel sarılmış.Ellerine sağlık sevgiler:)
şuracıktan geçerken,
gözüm takılıverdi şu sevdiceğime :)
Sevgili Tümay keşke olsada yesek ne güzel giderdi çayın yanında, sevgiyle kal.
Defneyle birlikte geldiğin için çoook teşekkürler tatlım.
Zeymuran, şimdi tatlı cadı olmayı dilerdim, canın çok istemiş getiriverirdim hemencecik.
sevimciğim ziyaretin beni çok mutlu ediyor bilesin..
ev atölyesi,sarmalar sıcacıkken anket yapılsa gerçekten seçilebilecek bir lezzet. sevgiyle kal.
Tülinim ılık yoğurtla enfes oluyor cidden..
Bir dut masalım, bu da bir lezzet masalı adeta.
Harika görünüyor. Bayılırım taze yaprakın sarmasına.
Adanalı bir ahçıdan öğrenmiştim,kıyılmış taze nane kırmızı biber ve 2 diş sarımsakı yağda kızdırıp altını kapamaya yakın dolmaların üzerinden geçiriyorlar. Öyle de çok güzel oluyor.
ama bunlar müthişşşşşşşş gözüküyor söz sen sarmayı ver bende delinmemiş turşuyu:))
ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.
Şükrancığım ellerine emeklerine sağlık canım:)etli dolmayı bende yılda bir iki defa hazırlarım mutlaka.Bizimde mutfağımız gemel olarak zeytinyağlı olan lezzetlerden yanadır:))
tabağı aldım gidiyorum :))sevgilerimi bırakıyorum...
Çok severim ben etlisini, zeytin yağlısını, mercimeklisini her türlüsünü ellerinize sağlık :D
Ellerine sağlık arkadaşım sarmaya bayılıyorum ama artık üşeniyorum sararken belim ağrıyor seninkileri getir de yiyelim afiyetle sevgilerimle...:)
sarmalar harika görünüyor ellerinize sağlık:)
zeytinyağlısı başka ama ben etlisini daha çok severim eline sağlık sevgilerimle
olsa da yesek moduna girdim fotoğraflara bakınca ellerine sağlık, hele de asma yaprağı tazeyse ağızda eriyor ...
Yorum Gönder