Bu böreği genç kızken bile evde malzememiz oldukça yapardım. Yine yıllar önce çalıştığım serviste bir akşam çok cüzzi bir para toplayıp ertesi gün için kendilerine birşey yapacağımı ve onun içinde malzeme alacağımı söylemiştim, toplanan sembolik paraya ilave para katıp malzemelerini almıştım ve ertesi sabaha bu böreği yapıp getirmiştim, arkadaşlarım o kadar çok beğenmişlerdi ki ikinci defa ne zaman malzeme parasını toplacaksın diye takılmışlardı.Sizinle paylaşmak bu güne kısmetmiş. buyrun tarifini..
MALZEMELER:
6 adet yufka
6 adet yufka
İç malzemesi:
300-400gr. Kıyma
1 adet iri kuru soğan (ince kıyılmış)
2 yemek k. margarin
Ara sosu:
1 su bard. süt
2 yumurta
125 gr. sana margarin ( 2 y.kaşığı kıyma için ayrılacak)
Hazırlanışı:
Kıyma, soğanla birlikte 2 kaşık margarinde kavrulur tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
2 yemek k. margarin
Ara sosu:
1 su bard. süt
2 yumurta
125 gr. sana margarin ( 2 y.kaşığı kıyma için ayrılacak)
Üzeri için :
Yumurta sarısı, çörek otu
Hazırlanışı:
Kıyma, soğanla birlikte 2 kaşık margarinde kavrulur tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Diğer yanda kalan margarin eritilir. içine 1 tam yumurta ve diğerinin beyazı ilave edilir sütle birlikte iyice çırpılır. Bir adet yufka tezgaha serilir. Üzerine eritilmiş karışımdan sürülür
İkinci yufka serilip aynı işlem yapılır sekiz parçaya kesilir geniş kenarına kıymalı harçtan konup irice sigara böreği gibi sarılır ucu su ile yapıştırılır.
bütün yufkalar bu şekilde tamamlanır ve her sarılan sana böreği yarısına kadar soğuk su konmuş bir tepsiye yan yana dizilir.
Yarım saat kadar suyu çekmesi sağlanır Her rulo avuç içinde hafifce sıkılarak yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir yarım saat bekletilir ve üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.
Sıcak fırında nar gibi oluncaya kadar pişirilir sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.Dilerseniz kıyma içine kuş üzümü ve dolmalık fıstık ilave edebilirsiniz.
13 yorum:
enfes olmuş,enfes..bende daha çok peynirli yapıyordum ama öyle güzel anlatmışsınızki,birde böyle denemk isterim,inşallah..sevgiler..
Ellerine Şükran'cım, çok nefis bir börek olmuş besbelli :)
Bu tarz böreklere bayılıyorum,denicem inşAllah..
Sevgilerimle..
ellerine sağlık canım
ellerine saglık canım ben kıymalısını alayım :)) sevgiler...
ellerine saglik harika gorunuyor borekler...sevgiler..
mmm nefis olmuş.eline sağlık.sevgiler.
ben de çok yaparım, çok lezzetli olur her seferinde.ellerine sağlık...
Bir zamanlar çok yapardım :))gerçektende çok lezzetli oluyor ellerinize sağlık:)))
Harika bir börek canım,ellerine sağlık,önceden yapıp dondurucuya koymak da,misafir geldiğinde çok pratik oluyor,sevgiler:)
Bir kere denemiştim bende gerçekten lezzetli oluyor. Sizinde ellerinize sağlık canım, sevgiler
Şehnaz cığım, kıymalısını dene bakalım sonucun mükemmeliğini göreceksin.
Zelihacığım, çok teşekkürler sevgiler.
Örgü çantam, güzel yorumların beni her zaman mutlu ediyor.
Dr. nirvana, senin bloğuna bayılıyorum.çok hoş paylaşımların var.
Rozerin in anneciği, teşekkürler.
Defneyle birlikte. çok sağol arkadaşım.
Yapıyorsan lezzetini de biliyorsundur değil mi?
Ev atölyesi, bazı tarifleri zaman zaman bende unutup gidiyorum inanın..
Erguvan vakti, tabikibir tepsiye tek tek sıralayıp buzlukta muhafaza edilebilir.
NzlGI,uğramana çok sevindim. gerçekten sevgiler.
Eline sağlık arkadaşım böreğin çok harika ve değişik yapmayı çok isterim sevgilerimle...
şahane olmuş. benimkiler böyle güzel durmuyor ya :(
Yorum Gönder