Yeni Yıl

16 Aralık 2015 Çarşamba

Soğuk kış günlerinde sofralardan eksilmeyen bir çorba tarifi... 


Neden bu çorbaya Ezo gelin çorbası demişler ki acaba bileniniz var mı? 

Çocukluğumda  açık hava sinemasında seyrettiğim ve saatlerce küçük büyük herkesin ağladığı bir ezogelin filmi vardı. Fatma Girik başrol oyuncusu, Ezo ile Ali hep düşledikleri gibi evlenirler. Ancak Ali Kore Savaşı'na katılmak üzere orduya çağrılır. Ezo kocasının yolunu gözlerken, Ali'nin savaşta şehit düştüğü haberi gelir. Katı töre kanunlarına göre Ezo'nun Ali'nin erkek kardeşi ile evlenmesi gerekmektedir. Daha acısını yüreğine gömememiş Ezo, Yusuf ile evlendirilir. Bu düğün Ezo için sonun başlangıcıdır. Çünkü Ali savaşta ölmemiş, yalnızca yaralanmıştır ve Ezo ile Yusuf'un düğününden hemen sonra köyüne geri döner. Çok sevdiği karısının erkek kardeşi ile evli olduğunu görünce Ali'nin dünyası başına yıkılır. Töre karşısında sesini çıkaramayan ama içten içe kendini yiyip bitiren Ali köyü terk eder. Ezo ise bu duruma katlanamaz, beklenen son onun için gelmiştir. kaynak 



 Ezogelin çorbası ben de sadece bunu çağrıştırıyor ne yapayım. Siz bu çorbayı yapın ama sakın ağlamayın dostlar...

Malzemeler:

1 çay bard. kırmızı mercimek
1 çay fincanı pirinç/bulgur
1 yemek kaşığı un
1 adet patates 
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
3 yemek kaşığı tereyağ sıvıyağ karışımı
7 su bard. etsuyu veya su
1 tatlı kaşığı kuru nane ( isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz, biraz kimyon, pul biber

Yapılışı:

- Patates, soğan ve havuç temizlenip rendelenir. Mercimek ve pirinç/bulgur yıkanır.
- Düdüklü tencereye yağ ve un konur kokusu çıkarken salça eklenir bir kaç dakika  topaklanmaması için karıştırılır.
- 7 bardak et suyu azar azar eklenir, kaynama noktasında,
- Diğer bütün malzemeler çiğ olarak ilave edilir tuzu biberi ayarlanır kaynadığında üzerindeki köpük alınır ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. 
-10 dakika pişirilir. ( her düdüklü tencerenin pişirme süresi farklılık göstereceğinden süreyi kendinize göre ayarlayın)veya normal tencerede malzemeler yumuşayana kadar pişirilir.

-Servis yaparken yanına bir dilim limon konur.

Not defterimden öneriler:
 Servis öncesi çorbanın üzerine bir kaşık katılaştırdığınız kremanın da çorbaya farklı bir lezzet kattığını hatırlatmak isterim..

2 yorum:

Beyaz Sardunya dedi ki...

Mmmmh çok severim. Ankara'da hava çok soğuk. Görünce içim ısındı doğrusu. Sevgiler...

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

hüzünlü bir hikaye duymuştum ama tekrar hatırlamak iyi oldu:) ellerine sağlık canım:)

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı