Yeni Yıl

10 Ekim 2013 Perşembe

Merhabalar, Havaların soğumasıyla hastalıklarda arttı tabi, yaz süresince tam yorgunluğumu atamamış bedenim ne yazıkki payını aldı bile.. Neyse hastalıklarda bizler için yeter ki Allah çaresiz dertlerle uğraştırmasın diyelim.
 Bloğuma tarif yazamamamın en önemli nedeni arşivimde birçok tarifin olması ama ona ait fotoğrafların bir türlü denk gelip hazır edilememesi, tabi bundan başka bir de işlerimin yoğunluğu.. Diğer nedeni de koymuş olmak için çok bilinen, klasikleşmiş ya da her zaman yapılabilen her şeyi de koymak istemeyişimden...

Güzel bir tarifle kış sezonuna başlayalım ne dersiniz?
Ispanaklı Kiş i  ilk defa iş yerimizde yıllar önce hizmet veren PAUL  pastanesinde tatmıştım. Çoğunlukla yemeğe gitmeyeceğim zamanlarda sabahtan ıspanaklı kiş siparişini verirdim. farklı malzemelerle kişlerin olmasına rağmen en çok ıspanaklısı hoşuma giderdi.. Şimdilerde bildiğim kadariyle  şu adreste hizmet veriyor.


PAUL PASTANESİ Pastane
Arjantin Caddesi No:18 G.Osmanpaşa 0312 4276811


 Hafta sonu gelecek olan misafirlerime (Paul' den aldığım) arşivimdeki kiş tarifini denemek istedim. Ortaya mükemmel lezzette bir kiş çıktı iki adet yaptığım kiş hem çok beğeni aldı hem de tamamen tükendi.


Malzemeler:  (1 adet tart kalıbı için)

Hamuru için: 

1 su bard. küp doğranmış soğuk tereyağ
1/2 su bard kadar soğuk su
1 su bard. un
1 çimdik tuz

Ispanaklı iç malzemesi:

1 paket ayıklanmış ıspanak yaprağı
1/2 kalıp yarım yağlı beyaz peynir
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber

Üst kreması:

1 paket sıvı krema (200 ml.)
2 adet iri yumurta





1. aşama:
Kiş hamuru malzemelerinizi  seri bir şekilde rondoda karıştırın suyu dikkatlı ve azar azar ekleyin. sonra mutfak tezgahı üzerinde ellerinizle yoğurup streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

2. aşama:
Kuru soğanı ince doğrayın tavada kavurun üzerine irice kıydığınız ıspanakları ekleyin tuz ve karabiberle tatlandırıp hafifçe kavurun

3. aşama:
Üst malzemesi için krema ve yumurtaları çırpıcıyla  iyice çırpın.
4. aşama: 
Tart kalıbınızı kenarları dahil yağlayın, aliminyum folyodan 2 cm. genişlikte kalıptan sarkacak şekilde şeritler kesip artı şeklinde tabanına yerleştirin. bu kiş in kalıptan rahat çıkmasını sağlayacaktır.
5. aşama:
Kiş hamurunuzu dolaptan çıkartıp elinizle tezgahta olabildiğince yassıltın. Merdane ile kalıptan daha büyük olarak açın  merdaneye sarıp narin bir şekilde içine serin yanlardan taşırın bıçak yardımı ile fazlalıkları kesip alın elinizle girintilere yapışmasını sağlayın.

6. aşama:
Ispanaklı harcı kiş in üzerine yayın, küp doğranmış peynirleri gelişigüzel yerleştirin.
7. aşama:
Yumurtalı krema karışımını ıspanaklı harcın üzerine tamamen boşaltın. ısıtılmış fırında 40-45 dakika180 derecede pişirin. Fırından çıkartıp 10 dakika kadar ılıtın ve altına genişçe bir spatul koyarak yavaşca servis tabağına kaydırın. dilimleyip servis yapın. ne yazıkki kalabalık olan misafirlerime dilimlenmiş halini servis ederken fotoğraflama yı unuttuk bir dahaki sefere söz bu aşamaların da fotoğrafı burada yer alacak..







  

6 yorum:

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Ben çok seviyorum kişleri...hem çok lezzetli oluyorlar hem de doyurucu... çok çok lezzetli olmuş belli ki, ellerinize sağlık...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Kişlere bayılırım,sizinkide süper görünüyor..ellerinize sağlık..

mutfagabuyrun dedi ki...

resimden ne kadar lezzetli olduğu belli oluyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

NzlGl dedi ki...

Bu sene hepimiz hastalıktan payımızı oldukça erken aldık :(
Çok geçmiş olsun canım, dediğin gibi Allahım dermansız hastalıklar vermesin
Ben de kişleri seviyorum. Eline sağlık, sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık nefis , kolay yemek tarifleri adlı bloğumda çekiliş düzenledim katılır mısın ? Blogspot tabanlı blog kullananlara özel çekiliş http://www.seviminaskanasi.com/2013/09/bloggerlara-ozel-cekilis.html#axzz2hO8xM6tn

vişnap dedi ki...

Merhaba ellerine sağlık ıspanak ve ıspanaklı bütün lezzetleri çok severim kiş harika görünüyor,canım,sevgilerimle.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı