18 Mayıs 2011 Çarşamba
18 Mayıs 2011 Çarşamba
5 yorum
19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. I. Dünya Savaşı sonunda ülkemizin birçok yeri savaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmişti. Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak için Atatürk, 16 Mayıs 1919′da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919′da Samsun’a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı. Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkemiz yabancı güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923′te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Atatürk’ün, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. bu nedenle 20 haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesin den sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.
Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevi söylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: “Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır.”
Atatürk, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” sözü ile başarılı olabilmenin bir koşulunun da sağlıklı olmak olduğunu, sağlıklı olmak için de spor yapmak gerektiğini vurgulamıştır.
Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.
19 Mayıs; 1981 yılından bu yana “Atatürk’ü Anma Günü” olarak da kutlanmaktadır. Bunun nedeni Atatürk’ün bir söyleşi sırasında: “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiş olmasıdır.
Benzer Yazılar:
Limonlu Parfe(İnci Hanım'ın tarifi)Malzemeler:2 limon ve rendelenmiş kabukları1 bardak soğuk süt1 paket krem şanti3 yumurta1 su bardağı şekerYapılışı:İki limonun kabuğunu ince rendeleyin ve ikisinin de suyunu bir kaba sıkın.Soğuk sütü kre… Read More
Kızartılmış Patlıcan Dolması (Fırında)Malzemeler: (ortalama 4 kişilik)8 adet minik tombul patlıcan8 yemek kaşığı pirinç (silme)1 orta kuru soğan1-2 adet domates1 tatlı kaşığı salça1 tatlı kaşığı şekersarmısaktuz, nane, karabiber (arzuya göre diğer baharatlar)Yap… Read More
Erişteli Mercimek ÇorbasıBu çorba babaannemin yaptığı ve benim de bayıla bayıla yediğim bir çorba.Ne zaman yesem, bana çocukluk günlerimi hatırlatır.Malzemeler:1 adet kuru soğan2 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı salça1 su bardağı yeşil mercimekİki… Read More
Güzellikleri paylaşalım..Bloğumda sadece tariflerden değil, yaşadıklarımızdan, önemsediklerimizden de bahsedeceğim.Öğrenmekten ve bildiklerimi paylaşmaktan çok büyük keyif alıyorum. Halen aktif olarak çalışmaktayım.Çalışma hayatımı işyerimde bırakır,… Read More
Kahveli Jöleli Pasta (Hafif ve Çok Kolay)Malzemeler:1 adet uafalanmış kek( evde her zaman yapılan kek bitmeyebiliyor)Keki ıslatmak için 1 su bardağı kadar sıcak suda eritilmiş granül kahveAra Kreması:3 bardak süt2 yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır)1 yemek kaşı… Read More
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
TÜRKİYEME MİLLETİMİZE kutlu olsun ve çoşkuyla nicelerine.
Atamız'la ve milletimizle, yüreklerindeki bitmeyen vatan aşkıyla her daim gurur duyuyorum..
onları çok seviyorum..
tırnaklarının ucu kadar olabilsek.. o aşkı yüreğimizde gerçekten hissedebilsek..
nice 19 mayıslara..
Çok teşekkür ederim arkadaşlar, o sevgi hiç bitmeyecek.keşke burada daha çok yorum yazan arkadaşlarımı görebilseydim..
Şükran Hanım merhaba,blog vesilesiyle tanışmaktan memnuniyet duyduğumu bilmenizi isterim.
Sağlıcakla kalın.Ebru
Blogunuzda bu bayramı paylaşmanız ne güzel.Tüm Türk milletinin bayramı kutlu olsun.
Yorum Gönder