Yeni Yıl

18 Mayıs 2011 Çarşamba

  • 18 Mayıs 2011 Çarşamba
  • 5 yorum





















19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. I. Dünya Savaşı sonunda ülkemizin birçok yeri savaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmişti. Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak için Atatürk, 16 Mayıs 1919′da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919′da Samsun’a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı. Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkemiz yabancı güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923′te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Atatürk’ün, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.


Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. bu nedenle 20 haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesin den sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.

Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevi söylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: “Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır.”

Atatürk, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” sözü ile başarılı olabilmenin bir koşulunun da sağlıklı olmak olduğunu, sağlıklı olmak için de spor yapmak gerektiğini vurgulamıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

19 Mayıs; 1981 yılından bu yana “Atatürk’ü Anma Günü” olarak da kutlanmaktadır. Bunun nedeni Atatürk’ün bir söyleşi sırasında: “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiş olmasıdır.

Benzer Yazılar:

  • Kuzu Çöp ŞişMalzemeler: (6 kişilik)1,5 kg kuzu eti1 baş soğanYarım su bardağı sütBiberiyeZeytinyağıKekikTuzYapılışı:Etleri kuşbaşı doğrayın, şişlere geçirin.Ayrı bir yerde soğanı rendeleyin.Soğanın suyunu, yarım bardak sütü ve biberiyeyi… Read More
  • Fırında Mayalı EkmekBu pazar kahvaltıya ekmek yapmak istedim.Ekmek makinasıyla uğraşmadan hemen ekmeği mayalayıp sabaha pişirmeye karar verdim ve bu mis kokulu ve lezzetli ekmek ortaya çıktı.Malzemeler:3 su bardağı elenmiş un1/2 paket yaş maya (… Read More
  • Renkli Mantar SalatasıMalzemeler:1 Paket mantar2 adet kırmızı biber2 adet yeşil çarliston biber2 adet havuç1 fincan kadar doğranmış siyah zeytin½ demet dereotu, yeşil soğan1 çay bard. konserve mısır2 adet kornişon (salatalık turşusu)tuz , karabibe… Read More
  • Ispanaklı ve Fıstıklı PastaMalzemeler:Keki İçin:2 adet yumurta1,5 su bardağı toz şekerYarım su bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 paket vanilin2 su bardağı un1 su bardağı haşlanmış ıspanakÜzeri İçin:1 paket krem şanti1 su bardağı soğuk süt1 su bard… Read More
  • Yılbaşı Soframız2009 yılına ailece ve sevgi dolu bir sofrada girdik.Ve sizlerle de bu soframızı paylaşmak istedik.İşte yılbaşı gecesi menümüz:Mercimek ÇorbasıMevsim SalatasıRus SalatasıKarides SoteTaratorHaydariPeynir MezesiMantar SalatasıKu… Read More

5 yorum:

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

TÜRKİYEME MİLLETİMİZE kutlu olsun ve çoşkuyla nicelerine.

kalpkurabiye dedi ki...

Atamız'la ve milletimizle, yüreklerindeki bitmeyen vatan aşkıyla her daim gurur duyuyorum..
onları çok seviyorum..
tırnaklarının ucu kadar olabilsek.. o aşkı yüreğimizde gerçekten hissedebilsek..
nice 19 mayıslara..

lezzettabağı dedi ki...

Çok teşekkür ederim arkadaşlar, o sevgi hiç bitmeyecek.keşke burada daha çok yorum yazan arkadaşlarımı görebilseydim..

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Şükran Hanım merhaba,blog vesilesiyle tanışmaktan memnuniyet duyduğumu bilmenizi isterim.
Sağlıcakla kalın.Ebru

beylikdüzü dedi ki...

Blogunuzda bu bayramı paylaşmanız ne güzel.Tüm Türk milletinin bayramı kutlu olsun.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı