Yeni Yıl

22 Nisan 2011 Cuma

Yarı sıcak yarı soğuk ve bol yağışlı  bir haftayı daha geride bıraktık.  İnşallah 23 nisan günü çok soğuk ve yağış olmazda çocuklarımız törenlerini açık havada,  üşümeden ve ıslanmadan kutlarlar.. Çocukluğumda çok fazla imkanımız olmadığı için sadece öğrenci olarak katılabildiğim törenlere iki kızımın da olabildiğince tüm etkinliklere katılmasını  sağlamıştım . Onlara renkli renkli elbiseler, gelinlikler, tütüler, hatta bir defasında azeri oyunları için kıyafet bile dikmiştim. hala saklarım.
Bu vesile ile
Tüm dünya çocuklarının bu güzel bayramını candan kutluyorum ve bu bayramı onlara armağan eden Atatürk'ü saygıyla yadediyorum.

  
Enginar sebzelerin şahı diyerek mevsiminde mümkün olduğunca pişirdiğimi ve severek yediğimizi yazmıştım bu sefer de farklı bir tarifle karşınızdayım. Asma yaprağında balığın çok lezzetli olduğunu bilmeyen yoktur ya,  bence en az balık kadar enginarda bu sözü hakediyor.. Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası , aldığınız enginarlar eğer limonlu suda bekleyenlerdense yapacağınız limon ilavesine ve asma yaprağınızın tuzlu olup olmadığına bakmanız. 

Malzemeler:

 6 adet enginar
Asma yaprağı

İç pilav:
1 su bard. pirinç
2 su bard sıcak su
1 adet kuru soğan
kıyılmış dereotu
1 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1/2 limon suyu (gerekirse koyun)
Dolmalık fıstık,kuş üzümü, tuz, karabiber,
yenibahar, iyi kalite zeytinyağı

Hazırlanış:
-Asma yaprakları eğer salamura ise bir gece önceden suya ıslatılıp tuzu çıkartılır.
- Kuru soğan ve fıstıklar zeytinyağının yarısıyla kavrulur yıkanan pirinç ilave edilir bir kaç dakika daha kavrulur.  Pilav için ayrılan sıcak suyun ve yağın yarısı eklenir tuzu ayarlanır, hafif  dişe değecek kadar pişirilir.Kıyılmış dereotu ilave edilir. şekeri, baharatı ayarlanır.
-Üç adet asma yaprağı tezgağa yanyana serilip üzerine enginar konur ve içine iç pilav doldurulur


-Üzeri yapraklarla düzgünce kapatılıp fırın kabına sıralanır. 


-Pilav için ayrılan sıcak su ve zeytinyağı hazırlanan dolmaların üzerine gezdirilir. .
-Her dolmanın üzeri fırça ile ayrıca yağlanır. Sıcak fırının alt rafında  enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. 
Afiyetler olsun..




 
Not:
-Enginarlarınızı Fırının alt rafında pişirin çünkü yaprakların yanma olasılığı var. gerekirse  önce üst ısıyı kapatın veya üzerine aliminyum folyo serin ( ben folyo kullanmdığım için bir süre pişirip fırının üst ısısını kapatmayı tercih ediyorum.)
 -Enginarların fazla limonlu olmamasına ve asma yaprağının tuzunun çıkmış olmasına çok dikkat edin. 
-Gerekirse biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.




21 yorum:

colette dedi ki...

Bu enginar ve yaprak kombinasyonunu hiç denemedim ve duymadım.Lezzetinin de en az görüntüsü kadar güzel olduğunu tahmin ediyorum.Çok değişik bir sunum,tam mevsimi,denemeli...Ellerine sağlık!

derya dedi ki...

Canım hayırlı cumalar ellerine sağ
lık nasıl güzel olmuş öpüyorum.

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı cumalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve şifa dolu bir lezzet olmuş.

Saygılarımla...

lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık çok lezzetli bir yemek olmuş.çok ta değişik

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Asma yaprağı ve enginar... Bence denemeye değer, güzel bir ikramlık olmuş. Ellerinize sağlık, sevgiler...

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

23 nisanımız kutlu olsun :)
canımm ellerine sağlık olsun:)
ne güzel bir tarif olmuş asma yaprağında enginar:)
mevsimin tadını doya doya çıkarıyorsun:)

sevimin sayfasi dedi ki...

cok degisik bir tarif, sunum harika...ellerine saglik canim

Girls-On-Blog dedi ki...

oooyyy oyyy !! ellerinize saglık..nefis nefis diyorum baska da bisi diyemiyorum:)

ÖRGÜÇANTAM dedi ki...

canım bu tarifin TV de oktay ustadan kerevizle yapılanı görüp ertesi gün yapmıştım nefis bir lezzet bende herkese tavsiye ediyorum.
hatta temizleyip buzluğa bile biraz kereviz attım .enginarı bizde bu şekilde tüketiyoruz
ellerine sağlık

Pastane'den dedi ki...

bu dolmayı ben tencerede pişirmiştim ama fırında da harika pişmiş ellerine sağlık ablacığım

Keskinli,Ikizlerinannesi dedi ki...

güzel bir fikir enfes görünüyor ellerine saglik
bulusmaya gelcegini ögrendim cok sevindim hadi bakalim hayirlisi heycan basti iyice :-)) sevgiler..

yemekbiraşk dedi ki...

nefiiss olmuş... resimlerde ayrıca çok güzel:)
sevgilerimle...

ŞÜKRAN dedi ki...

Colette ciğim çok teşekkürler güzel yorumun için.

Sevgili Derya teşekürler tatlım..

Sayın Fuat bey, size epeydir yorum yazmakta sıkıntı yaşıyordum sanırım bu sorunlarda artık yavaş yavş düzelecek. aileye selam sevgiler.

Sevgili Aysel değerli yorumun için teşekkürler sevgiyle kal..



Sevgili lezzet sarayı, farklı bir lezzet denemeni öneririm.

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili deniz. nice 23 nisanları kutlarız inşallah sevgiyle kal canım.

Sevimciğim. güzelliklerde buluşalım sevgiler..

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili örgü çantam, güzel yorumun için teşekkürler sevgiyle kal canım.

İzgün, güzelim benim, hafta sonu bizimle olduğun için çok teşekkür ederim canım. keşke senin kuzucuklar da yanında olsaydı, neyse yazın hepinizi bahçemize bekliyoruz artık .sevgiyle kal..

ŞÜKRAN dedi ki...

Keskinli ikizlerin annesi güzel yorumun için çoook teşekkürler tatlım sevgiler.

Yemek bir aşk, kocaman öpüyorum canım, sevgiler

Nilgün dedi ki...

Hiç görmedim ve duymadım da yaprak enginarı karartmıyormu acaba denemek isterim. Ellerinize sağlık...

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili Nilgün, yaprak enginarı karartmıyor, çünkü zaten enginarlar limonlu oluyor veya siz limonluyorsunuz. sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

enginarı severim bu tarifi denemeliyim süper olmuş hem leziz hem güzel hem çok faydalı:)))

çeşnici Handan dedi ki...

İlk defa duyduğum bir tarif bir enginar delisi olarak mutlaka deneyeceğim.Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

GÖNÜL dedi ki...

tesadüf sonucu bloğunuzla karşılaştım çok güzel bir tarif enginarı çok severim hele dolma olunca değişik bir tarif

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı