Bu tatlıyı bir türlü yazmak kısmet olmamıştı .Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan zerde, görüntüsüyle çok zarif, hafifliğiyle ise diyet tatlısı olarak bile rahatlıkla tercih edilebilecek bir lezzet bence. Zerdenin ana malzemesi olan safranı aşure de ve bazen de pirinç pilavında kullanıyorum bu yüzden malzeme dolabımda bir çok baharatı ve pasta vs. malzemesi gibi safranı da bulundurmaya özen gösteririm. Bazen de var olan ama o anda bulamayıp ikinci kez alınan, yahutta var diye çok eminmiş pozlarına takılıp israrla almayıp ortada kaldığım da olmuyor değil.. Neyse gelelim hafif, naif, sarışın cazibeli zerdenin tarifine..
1 çay bard.pirinç
7 çay bard. su
2 çay bard. toz şeker
2 tatlı kaşığı safran
2 yemek kaşığı nişasta
1-2 damla gül suyu
Üzeri için:
Dolmalık fıstık, kuş üzümü vs.
Hazırlanışı:
Öncelikle safranı rengini vermesi için bir fincan sıcak su ile bir kaseye ıslatın.
Pirincinizi bir bardak su ile yumuşayana kadar pişirin.
Üzerine süzdüğünüz safran suyunu ve 5 çay bard. suyu ilave edin.
Diğer tarafta nişastayı bir fincan soğuk su ile eritip üzerine ekleyin, hafif kıvam alana kadar pişirin. Kaselere paylaştırın ,üzerini dolmalık fıstık, kuş üzümü ile süsleyin. Soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Bu ölçülerle 9 küçük kase zerde çıkıyor.
Çay bard. ölçüsü olarak aida bardaklardan kullandım.
Şekerin ölçüsünü kendinize göre ayarlamanızı tavsiye ederim.
Safranı biraz az tutabilirsiniz çünkü ıslatılınca oldukça şişiyor.
16 yorum:
tatlı çok güzel görünüyor canım.bir kasesini ben alsam dahada güzel olur.ellerine sağlık.öpüyorum.
Zerde nefis görünüyor:))..Hafifliğiyle benim hep favorilerimden olmuştur zaten..Ellerinize sağlık:).
Sevgiler..
aslı
ellerine saglik cok lezziz görünüyor..sicacik sevgiler
Canım zerdeye bayılırım ellerine sağlık öpüyorum.
bende çok seviyorum zerdeyi olsa yerdim 2 kase.ellerine sağlık canım benim.öptümmm.
bizim oralarda çok meshurdur zerde ama ben hiç yapmadım ,ellerıne sağlık
konyada düğün yemeklerinin vazgeçilmez tatlısıdır.ellerine sağlık şükrancım.çok severim.sevgiler.
güzel yorumun için teşekkür ederim
ellerine sağlık, birşey dicem biliyormusun daha zerde hiç yemedim ben :)))
Sevda'cığım buyur al dilediğin kadar,sevgiler.
Butterfly, değerli yorumuna çok teşekkür ederim sevgiler.
Hasretli lezzetler, uğraman beni son derece mutlu ediyor sevgiyle kal..
Derya'cığım,Yeşim'ciğim, kocaman öpüyorum ikinizi de sevgiler.
Zeymuran, az miktarda deneyip tadına bakmanı tavsiye ederim.
Umutlu hayat, güzel yorumun için çok teşekkürler, sevgiyle kal..
canım çok geçmiş olsun .inşallah ellerin en kısa sürede iyileşir.aynı sorun bendede var ne yazıkki şeker yüzünden sağ elimin yüzük ve serçe parmağımı hissetmiyorum.geçmiyor...o kadar üzülüyorum ki.ama yinede güçlü olmak gerek düşündükçe insan daha kötü oluyor.Rabbim hepimize şifa versin inşallah.öperim çok.sevgilerimle...
öNCELİKLE HEMEN ALTTAKİ ENGİNAR DOLMASINA BAYILDIM!!! NEFİS GÖZÜKÜYOR. ZERDE ZATEN SÜPER:) ELLERİNE SAĞLIK...
hiç yemediğim bir lezzet..Açıkcası tadını merak da ediyorum...Görüntü süper..
Pek severim, ellrinize sağlık.
Nefis olmuş pek de severim ellerinize sağlık afiyetler olsun.
Once blogumu ziyaretin ve guzel sozlerin icin cok tesekkurler arkadasim,uy.olarak izlemeye aldim bu guzel blogu.Ne guzel blogum sayesinde yeni dostlar ediniyorum.
Zerdeye gelince,osmanli mutfagimizin bu meshur tatlisinin ismini cok duydum ama yemek de yapmak da kismet olmadi bana goruntusuyle rengiyle nefis gorunuyor.Ellerine saglik.
Sevgilerimle...
Galiba ben de zerdeyi hiç denemedim, bir ara denemek isterim, ellerine sağlık sevgiler...
Yorum Gönder