Yarı sıcak yarı soğuk ve bol yağışlı bir haftayı daha geride bıraktık. İnşallah 23 nisan günü çok soğuk ve yağış olmazda çocuklarımız törenlerini açık havada, üşümeden ve ıslanmadan kutlarlar.. Çocukluğumda çok fazla imkanımız olmadığı için sadece öğrenci olarak katılabildiğim törenlere iki kızımın da olabildiğince tüm etkinliklere katılmasını sağlamıştım . Onlara renkli renkli elbiseler, gelinlikler, tütüler, hatta bir defasında azeri oyunları için kıyafet bile dikmiştim. hala saklarım.
Bu vesile ile
Tüm dünya çocuklarının bu güzel bayramını candan kutluyorum ve bu bayramı onlara armağan eden Atatürk'ü saygıyla yadediyorum.
Enginar sebzelerin şahı diyerek mevsiminde mümkün olduğunca pişirdiğimi ve severek yediğimizi yazmıştım bu sefer de farklı bir tarifle karşınızdayım. Asma yaprağında balığın çok lezzetli olduğunu bilmeyen yoktur ya, bence en az balık kadar enginarda bu sözü hakediyor.. Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası , aldığınız enginarlar eğer limonlu suda bekleyenlerdense yapacağınız limon ilavesine ve asma yaprağınızın tuzlu olup olmadığına bakmanız.
Malzemeler:
6 adet enginar
Asma yaprağı
İç pilav:
1 su bard. pirinç
2 su bard sıcak su
1 adet kuru soğan
kıyılmış dereotu
1 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1/2 limon suyu (gerekirse koyun)
Dolmalık fıstık,kuş üzümü, tuz, karabiber,
yenibahar, iyi kalite zeytinyağı
Hazırlanış:
-Asma yaprakları eğer salamura ise bir gece önceden suya ıslatılıp tuzu çıkartılır.
- Kuru soğan ve fıstıklar zeytinyağının yarısıyla kavrulur yıkanan pirinç ilave edilir bir kaç dakika daha kavrulur. Pilav için ayrılan sıcak suyun ve yağın yarısı eklenir tuzu ayarlanır, hafif dişe değecek kadar pişirilir.Kıyılmış dereotu ilave edilir. şekeri, baharatı ayarlanır.
-Üç adet asma yaprağı tezgağa yanyana serilip üzerine enginar konur ve içine iç pilav doldurulur
-Üzeri yapraklarla düzgünce kapatılıp fırın kabına sıralanır.
-Pilav için ayrılan sıcak su ve zeytinyağı hazırlanan dolmaların üzerine gezdirilir. .
-Her dolmanın üzeri fırça ile ayrıca yağlanır. Sıcak fırının alt rafında enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
Afiyetler olsun..
Not:
-Enginarlarınızı Fırının alt rafında pişirin çünkü yaprakların yanma olasılığı var. gerekirse önce üst ısıyı kapatın veya üzerine aliminyum folyo serin ( ben folyo kullanmdığım için bir süre pişirip fırının üst ısısını kapatmayı tercih ediyorum.)
-Enginarların fazla limonlu olmamasına ve asma yaprağının tuzunun çıkmış olmasına çok dikkat edin.
-Gerekirse biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.
21 yorum:
Bu enginar ve yaprak kombinasyonunu hiç denemedim ve duymadım.Lezzetinin de en az görüntüsü kadar güzel olduğunu tahmin ediyorum.Çok değişik bir sunum,tam mevsimi,denemeli...Ellerine sağlık!
Canım hayırlı cumalar ellerine sağ
lık nasıl güzel olmuş öpüyorum.
Hayırlı cumalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve şifa dolu bir lezzet olmuş.
Saygılarımla...
ellerine sağlık çok lezzetli bir yemek olmuş.çok ta değişik
Asma yaprağı ve enginar... Bence denemeye değer, güzel bir ikramlık olmuş. Ellerinize sağlık, sevgiler...
23 nisanımız kutlu olsun :)
canımm ellerine sağlık olsun:)
ne güzel bir tarif olmuş asma yaprağında enginar:)
mevsimin tadını doya doya çıkarıyorsun:)
cok degisik bir tarif, sunum harika...ellerine saglik canim
oooyyy oyyy !! ellerinize saglık..nefis nefis diyorum baska da bisi diyemiyorum:)
canım bu tarifin TV de oktay ustadan kerevizle yapılanı görüp ertesi gün yapmıştım nefis bir lezzet bende herkese tavsiye ediyorum.
hatta temizleyip buzluğa bile biraz kereviz attım .enginarı bizde bu şekilde tüketiyoruz
ellerine sağlık
bu dolmayı ben tencerede pişirmiştim ama fırında da harika pişmiş ellerine sağlık ablacığım
güzel bir fikir enfes görünüyor ellerine saglik
bulusmaya gelcegini ögrendim cok sevindim hadi bakalim hayirlisi heycan basti iyice :-)) sevgiler..
nefiiss olmuş... resimlerde ayrıca çok güzel:)
sevgilerimle...
Colette ciğim çok teşekkürler güzel yorumun için.
Sevgili Derya teşekürler tatlım..
Sayın Fuat bey, size epeydir yorum yazmakta sıkıntı yaşıyordum sanırım bu sorunlarda artık yavaş yavş düzelecek. aileye selam sevgiler.
Sevgili Aysel değerli yorumun için teşekkürler sevgiyle kal..
Sevgili lezzet sarayı, farklı bir lezzet denemeni öneririm.
Sevgili deniz. nice 23 nisanları kutlarız inşallah sevgiyle kal canım.
Sevimciğim. güzelliklerde buluşalım sevgiler..
Sevgili örgü çantam, güzel yorumun için teşekkürler sevgiyle kal canım.
İzgün, güzelim benim, hafta sonu bizimle olduğun için çok teşekkür ederim canım. keşke senin kuzucuklar da yanında olsaydı, neyse yazın hepinizi bahçemize bekliyoruz artık .sevgiyle kal..
Keskinli ikizlerin annesi güzel yorumun için çoook teşekkürler tatlım sevgiler.
Yemek bir aşk, kocaman öpüyorum canım, sevgiler
Hiç görmedim ve duymadım da yaprak enginarı karartmıyormu acaba denemek isterim. Ellerinize sağlık...
Sevgili Nilgün, yaprak enginarı karartmıyor, çünkü zaten enginarlar limonlu oluyor veya siz limonluyorsunuz. sevgiler.
enginarı severim bu tarifi denemeliyim süper olmuş hem leziz hem güzel hem çok faydalı:)))
İlk defa duyduğum bir tarif bir enginar delisi olarak mutlaka deneyeceğim.Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
tesadüf sonucu bloğunuzla karşılaştım çok güzel bir tarif enginarı çok severim hele dolma olunca değişik bir tarif
Yorum Gönder