Yeni Yıl

20 Şubat 2010 Cumartesi


Gnochi bildiğimiz patates köftelerinin daha küçük hazırlanmışlarının  tuzlu suda haşlanıp üzerine dilediğiniz sosun dökülmesi olayı bana göre ..Ben zaman zaman yaparım ve evdekilerde çok severek yerler..Yine dün akşam da işten eve geç saat de gelince ne pişreceğim kaygısı yaşamamak için derin dondurucumda daha önce hazırladığım ginochileri pişirdim. Üzerine domates, sarımsak, defne yaprağı ve az miktarda biber salçalı sosu gezdirdim ve  afiyetle yedik. Yapılışı çok kolay üstelik pratik ve sağlıklı bir yemek dileyenlere kendi tarifimi yazıyorum..

Malzemeler:
4 adet iri patates
2 yumurta
3-4 kaşık un
tuz karabiber

Sos için:
 2 yemek k. tereyağı
2 adet iri soyulmuş domates
yarım y.kaşığı salça ( hangi salça tercih ederseniz)
2 diş ezilmiş sarımsak
2 defne yaprağı

 Yapılışı:
Patatesler yıkanıp kabuklarıyla haşlanır. Soyulup sıcakken ezilir. ılınması beklenir içine yumurtalar, un, tuz, taze çekilmiş karabiber ileve edilir ve yoğrulur. Birazcık kendini toparlayıp sertleşmesi için dolapta on dakika kadar bekletilir Kıvamını köfte harcı kıvamında hazırlayın, gerekirse çok az un ilavesi yapabilirsiniz..
Bu arada tereyağında domatesler,  sarımsak, salça defne yaprakları sotelenir ve sos kıvamını alana kadar pişirilir, defne yaprakları çıkartılır. tuzu karabiberi ayarlanır .
 Gnochi hamuru unlanmış tezgaha alınıp oklava kalınlığında rulolar yuvarlanır, Bunlardan 2 cm büyüklükte dilimler kesilir ve çatalla üzerine dilenirse şekil verilir. kaynayan tuzlu suya aralıklarla atılarak pişirilir. Gnochiler yüzeye çıktıklarında pişmiş demektir. Sosun içinde birkaç kez çevrilerek tabağa alınır, sıcak servis edilir..Afiyetler olsun..

Benim notum:
-Ginochi için kullanılacak patateslerin sarı renkli haşlamalık patates olması lezzeti açısından önemlidir.
-Patateslerin kabuklu olarak haşlanması nişasta oranını koruması açısında önemlidir..
-Sos olarak damak zevkinize göre neyi diliyorsanız onu kullanabilirsiniz. örn. fesleğenli makarna sosu gibi..
-Gnochileri hazırlarken unlu zeminde her ruloyu elinizle çevirin ve daha sonra çatalla bastırııp şekil vermeyi 
  deneyin. Çok iri kesmeyin çünkü pişince de pofidikleşiyor..
- Haşlama işlemini partiler hailinde yapın pişip yüzeye çıkanları delikli kepçe ile alıp diğer parti gnochileri pişirirmeye koyun.

9 yorum:

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

çok guzel bir tarif olmus ellerıne saglık canım denenmeye deger.sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

Tülinciğim çok teşekkürler canım. -sevgiler, görüşmek üzere..

Yaren dedi ki...

Nefis görünüyor,ellerinize saglik. Calistigim dönemde zamanim olmadigi icin hazir aliyordum ama el yapimi daha bir baska lezzetli oluyor tabiki.Afiyetler olsun,sevgiyle kalin.

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili yaren değerli yorumun için çok teşekkür ederim..ben hazır olarak ankara da hiç görmedim belki metro gros markette olabilir kendim çabukça yaptığım için açıkcası çok da aramadım. Sevgiler..

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Merhabalar öncelikle güzel yorumunuz için çok tesekkür ediyorum,sayfanizi tanimakla çok mutlu oldum nefis tarifleriniz var,özellikle gnochi'yi severim ama kendim hiç denemeye cesaret edemedim hep hazir alirim belki bu tarif beni cesaretlendirir...emeginize saglik,sevgilerimle.

Gönül dedi ki...

hayatım hiç yapmadım ama hep aklımda yapıp denemek ve tatmak:)) ellerine sağlık yapıp dondurucuya atmak fikri güzel aynen bende öyle yapıcam..öpüyorum güzel tatlı yanaklarından sevgilerimle

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili taze nane seninde kandilin mübarek olsun. sevgiler..

Zeynep'in Evi dedi ki...

nekadar güzel bişi olmuş buu:)

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Zeynep, değerli yorumun için çok teşekkürler, daha sık görüşmek dileğiyle sevgiler..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı