Yeni Yıl

28 Nisan 2016 Perşembe




 

Bu fikri Resimli yemek Tarifleri sitesinde gördüm ve uyguladım. sıcak sıcak çok lezzetli olan kolay etli ekmeği sizde rahatlıkla yapabilirsiniz... İlk foto bana ait diğerleri  yapım aşamalarını çok güzel fotoğraflayan ve anlatan ilgili siteye ait. Tarifi vermiyorum kıymalı pide harcı gibi bir harç hazırlamanız yeterli

Not:

- Dikkat etmeniz gereken bir husus lavaşınızın en ince olanlarından seçmiş olmanız..Her ikisi ile denediğim için ince olanların daha çok etli ekmek tadında olduğuydu.

- Diğer bir husus ise kıymalı harcınız biraz suluca olacağı için bir kaç saat önceden hazırlamak isterseniz her lavaş arasına mutklaka pişirme kağıdı koyun ki birbirini ıslatmasın ve mümkünse bir saatten çok çok önce hazırlamayın. Lavaşın birisi pişrken diğerini hazırlama zamanınız zaten olacağı için en iyisi  servisten yarım saat kadar önce pişirrmek.







18 Nisan 2016 Pazartesi





Canım anacığım bizlere yapardı. O'nu rahmetle anıyorum. Ablam ve ben de sıklıkla özellikle bir araya geldiğimizde yapar seve seve yeriz, yerkende anneciğimiz yadederiz.


Yapılışı:
-Yarım paketten az yaş maya ile uız ve su ekleyerek yumuşakça bir hamur yoğurun üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin.
 -Kuzu ıspanakları ayıklayıp irice doğrayın. Bol sirkeli suda yıkayın iyice süzdürün. sıkarak bir kaseye alın.
-Malzemenize göre iki adet kuru soğanı incecik piyazlık doğrayıp çok az  tuzla ovun .
-Ispanakların içine ekleyin sıvı yağ gezdirin. iyice harmanlayın.
Hamurdan mandalina kadar bezeler alıp lahmacun büyüklüğünde açın yarısına ıpanaklı harçtan serin ve üzerine isteğe bağlı olarak biarzcık daha tuz ve pul biber serpin (tuz bu aşamada ekleyin ki ıspanaklı harcınız sulanmasın).  
-Hamurun boş olan diğer yarısını ıspanaklı kısmın üzerine kapatıp kenarlarını bastırın tavanıza ilk kullanımda yağ gezdirin.
-Her böreği  arkalı önlü pişirin tabağa aldığınız da tek tarafına tereyağ sürün yanına ayran veya çay demleyin keyfinize bakın..Afiyetler olsun.


13 Nisan 2016 Çarşamba


         Bu tarifi farklı bir yorum ve malzeme ile Türkmax' da Kemal Eyüp Sevinç yapmıştı. 
Karamel, ceviz ve badem kremasının birlikteliği ve tart hamurunun kıtırlığı çok hoşuma gitti açıkçası.

 Ölçüleri iki katı kullanarak iki ayrı  tart yaptım ve birini  o güne denk gelen komşu günümüze götürdüm.
Sevgili Suna'cığım senin komşuluk  hakkını tartla falan ödeyemem ama umarım bir nebzede olsa seni günümüzde bu tartla onurlandırmışımdır.. 

Not:
Tarifte bazı değişiklikler: yaptım. Kemal beyin dolguda kullandığı glikoz u ben kullanmadım. ayrıca toz badem yerine çiğ bademi sıcak suda bekletip kabuklarını soydum ve kurutarak pudra şekerle rondoda çekip kullandım.



 Malzemeler: Tart Malzemelerini tarife birebir sadık kalarak mutfak  tartım ile tam ölçü kullandım.

 Aşağıdaki, ölçüler orijinal ölçülerdir (Parantez içindekiler benim uyguladığım ölçüler)

Kullandığım tart kalıbım 35 cm çapındadır

Tart hamuru:
125 gr. tereyağ
65 gr. pudra şekeri
210 gr. un
1 adet yumurta


Badem Kreması:

2 yumurta
65 gr. tereyağ
40 gr. toz badem (150 gr. çiğ badem kullandım)
65 gr. toz şeker (pudra şekeri kullandım)
30 gr. un
tarifte olmayan 1 kutu (200 gr) sıvı krema ekledim.

Dolgu malzemesi:   

300 gr. ceviz içi (250 gr. kullandım) kullanmadan tavada tüm olarak biraz kavurdum.
300 gr. toz şeker (kendi damak tadınıza göre ekleyin)
120 gr. glikoz( kullanmadım)
265 gr. sıvı krema (kullanmadım)
65 ml. su

Daha önceden Trileçe de kullanmak üzere fazlaca yaptığım karameli tavaya alıp ısıttım ve kavrulmuş cevizlerin üzerine gezdirdim.







‘’Karşılıksız, beklentisiz, hesapsız, çıkarsız ve özgürce sevelim birbirimizi, Sırf bir başkasının iyiliğini, mutluluğunu isteyerek’’ ne güzel söylemiş Elif Şafak...





Malzemeler: 
1 kg.Ciğer
3 adet patates
1 çay bard. kadar un
Pul biber, toz kırmızı biber, karabiber, tuz
kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Ciğeri öncelikle aldığınız yerde sinirlerinden arındırıp kuşbaşından daha ufak doğratın. 
Eve getirdiğinizde bir miktar tuz ve süt içinde yarım saat bekletin. 
Patatesleri aynı büyüklükte küp doğrayıp nişastası gidinceye kadar yıkayın ve süzdürün.
Ciğeri sütten çıkartıp iyice süzdürün. Tuz, karabiber ilave ettiğiniz un içinde ciğerlerin her yer una bulanıncaya kadar karıştırın ve bir elekle fazla ununu eleyin. 
Bolca Sıvı yağı derin bir tavaya alın, yağı kızdırın. .
Ciğeri azar azar yağa ekleyip karıştırın. Parti parti eklemeye özen gösterin.
Sonra hepsini harmanlayın üç beş dakikayı geçirmeden delikli süzgeç ile kağıt havlu üzerine çıkartın.
Çok fazla pişirilen ciğer sertleşir ve hiç lezzetli olmaz. İşlem bitince patatesleri de kızartın. 
Bir tavada pul biberle bir miktar zeytinyağını yakın ve ciğerin üzerine gezdirin. sıcak olarak servis edin. yanında

Not:
Yanına en güzel sumaklı soğan salatası gider. 

7 Nisan 2016 Perşembe


 Son yıllarda popülerleşen bir tahılveya besin diyebiliriz...  Merak edip aldım ve bana göre tek başına pek tat vermeyen ama bir çok malzeme ile birleştiğinde keyifle tüketilebilecek besleyici bir  tahıl.. Benim bildiğim esmer, kırmızı veya bulgur renginde çeşitleri de mevcut...

Edindiğim bilgiler özetle şöyle:
Quinoa (Kinoa) tohumları tam protein kategorisinde değerlendirilir.        
 Besin değeri çok yüksek ve pişirme süresi pirinç ve buğdaya göre daha kısa olduğundan ( 15 dakika ) Yani vücudun ihtiyaç duyduğu büyün amino asitleri içerir. 
        
  Kinoa’da bulunan yüksek miktarda magnezyumun damarları rahatlatma etkisi vardır.  Bu özelliği nedeni ile migrene karşı önerilmektedir. Magnezyum mineralinin aynı zamanda diyabete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. devamı...




Pişirme Şekli biraz detaylı gibi görünse de pratik.
Kinoayı pişirmeden önce yüzeyindeki kabuklarından kurtulmak için  derin bir süzgece alın. sonra musluğun altında soğuk suyu açıp avucunuzla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayın. Pirinç veya arpa gibi pişirilebilinen kinoanın pişirme süresi oldukça kısadır (10-15 dakika).

Dilediğiniz malzeme ile karıştırın limon, sızma zeytinyağ,  baharat ve tuz ile hazırladığınız sosla lezzetlendirin.  



CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı