Yeni Yıl

12 Mart 2014 Çarşamba

Günümüzde sevgi öyle çok yazılıyor, öyle çok söyleniyor ki.. Onu yaşayan azaldıkça, sözünü eden çoğalıyor..Sevgi dolu nice günler sizinle olsun..


Sevgili Benhur un bloğunda kalamar dolmayı gördüğümde ona yazdığım yorumda kısaca şöyle demiştim...

''Canım ya denediğimde mutlaka bu güzelliği keşfetmeme neden olan linkini vereceğim.. tarifi deneyeli epey bir zaman geçmesimne rağmen paylaşmak bu güne kısmetmiş.. 



Deniz ürünlerini bir ayrı severim. Malzeme bulmakta bazen Ankara da sıkıntı olsa da aradığımı bulursam hiç üşenmem denerim olur ya da olmaz, olması gereken lezzete ulaşıncaya kadar denemeler devam eder 

Şayet denizi olan bir şehirde yaşasaydım mutlaka deniz ürünlerinden ve mezelerden oluşan bir mutfak açar işletirdim.  
Ankara da yaşamaktan şikayetçi değilim tabiki yanlış anlaşılmasın.. Bu kalamarları da Sakarya caddesindeki balıkçılardan temin ettim ..Çok kişiye göre balığın en tazesini Ankara'lılar yer derler ama  deniz ürünlerini deniz kokan şehirde yemek bir başkadır, orada yenen balığın, bol zeytinyağlı+ limon+ sarımsak soslu tazecik ot salatalarının  ızgara edilmiş kalamar dolmanın  tadına doyum olmaz nedense. 

Her ne kadar deniz memleketini sevsemde deniz tatili bana angarya gelir  hep..Önceliklerim hep doğayla yeşille içiçe yerlerde olmak oraları gezmek hatta yazlıktan çok bir yaylada ev almak .İnşallah bu yaz bir  Karadeniz gezisine niyetliyim .
Bir kalamar dolması beni nerelere götürdü gördünüz mü?
Gençliğimde yapmayı istediğim hayalimdeki mesleklerden çok alakasız ama çok severek çalıştığım bir meslekteyim yıllardır.. 
Gelelim tarife... İnternette bir çok kalamar tarifi olmasına rağmen ben Benhurun tarifini birebir uyguladım.Sonuç bizim için mükemmelin ötesinde olunca bir kez daha orijinal tarifi vermekten gurur duyuyorum. Çok çok teşekkürler arkadaşım .


Malzemeler:
4 Adet taze kalamar
½ soğan
3 diş taze sarımsak
2 yemek kaşığı ekmek tozu
1-2 dal biberiye
2 yemek kaşığı zeytinyağı
50 gr. Karides
50 gr. Yengeç
50 gr. Ahtapot
100 gr hellim peynir
1 limon suyu
Tuz, taze çekilmiş renkli biberler
Sos Malzemeleri
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 diş taze sarımsak
2 olgun domates
5-6 yaprak taze fesleğen

Yemeğin yapılışı:
Dolma yapımı :
Soğan ve sarımsaklar minik minik doğranıp birlikte kızdırılmış z.yağında pembeleştirilip bir tabağa alınıp ılıştırılır. Ekmek içi bir kaseye alınır ılınan soğan sarımsaklar ile karıştırılır. İçine hellim peyniri rendelenir. Küçük doğranmış karides, yengeç ve ahtapotlar ilave edilir. İnce kıyılmış biberiye, tuz ve karabiber eklenir. 



 Güzelce ayıklanıp temizlenen taze kalamarlar hafifçe tuzla ovulur.( ben karbonat ve tuzla ovdum) 


ve içleri hazırlanan dolma malzemesi ile fazla sıkıştırmadan doldurulur. Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, taze çekilmiş karabiber ve tuz serpilerek ızgarada pembeleşene kadar pişirilir.



Sos yapımı :
 2 yemek kaşığı yağı kızdırıp ince kıyılmış soğan ve sarımsaklar pembeleştirilir. Üzerine kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilip yumuşayana kadar (yaklaşık 5-6 dk.) pişirilir. Tuz, karabiber ile tatlandırıldıktan sonra ocaktan alınır. İnce kıyılmış taze fesleğenler eklenerek karıştırılır.
Izgarada pişen Kalamar Dolmaları servis tabağına alındıktan sonra üzerine fesleğenli sos ilave edilerek sıcak servis edilir.








2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Şükran'cığım inşallah Karadeniz gezisine çıkarsın, bizim köyümüz de Karadeniz'de:)ama ben de hiç gidemedim:( evde kedi olunca bir yere gidilemiyor:))kalamar vs. hiç yemedim, ahtapot filan da varmış ayy yok ben almayayım:))))sen bana etsiz, metsiz bir dolma yap canım arkadaşım bak nasıl bayıla bayıla yiyorum:)))
sevgilerimle

TuruncuTatlar dedi ki...

canım ellerine sağlık bloğunu takibe aldım bende beklerim sevgiler..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı