Yeni Yıl

26 Mart 2014 Çarşamba





Kısa bir ara vermişliğim varsada buralardayım . hepinize kocamaaaan sevgiler..

Bu köfteyi de yaptım ya artık gam yemem.. Hoş daha önce de diğer iri olanları defalarca denemişliğim vardı. Ablamın dünürünün  Elazığlı olduğunu, çok lezzetli yemekler yaptığını yiyenlerin tadına doyamadığını daha önce bahsetmiştim. Bu köfteleri de diğerleri gibi muhteşem yapıyor tabiki.. Gel gör ki her seferinde yaptıklarıyla yetinmeyip sıklıkla canımız istediğinde de bizimde içli köftelerimiz olsun diyoruz.. İşte bu durumun önüne nasıl geçilir öğrenerek değil mi? Ben de yılmadım öğrendim aşama aşama sevgili dünürden  hem not aldım hem de yapılışındaki püf noktalarına detaylı olarak baktım veee ta ta ta taaa ..küçük küçük sevimli içli köfteleri yapmayı başardım ..Azmin elinden kurtuluş yok demişler ( Ellerim de bir hafta ağrıdı bu arada)

Elazığ usulü içli köfte

Malzemeler :
Köfte dış harcı için;
  • 1/2 kilo tam yağsız kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 su brd  köftelik bulgur (ayarlanarak konulmalı)
  • 1 adet iri yumurta
  • Soğuk su (yoğurma işlemi sırasında yoğurdukça harca konulacak)
  • Tuz, Karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası
Köfte İçi harcı için;
  • 1/2 kilo tam yağsız kıyma
  • 3 adet iri soğan
  • 2 yemek kaşığı tepeleme margarin ( sıvı yağ olmaz)
  • 1 orta boy kase çekilmiş ceviz
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz, pul biber, karabiber
Hazırlanışı :
İç harcının yapılışı;

Margarin tavaya alınır kıyma eklenerek harlı ateşte  suyunu bırakmasına izin vermeden  kavrulur sonra kıyma kenarlara alınıp ortaya çok ince çentilmiş soğanlar konup şeffaflaşıncaya kadar birlikte kavrulmaya başlanır.
  1. Ocaktan alınır ceviz, baharatlar ve ince kıyılmış maydonozlar ilave edilir .
  2. Ilınınca iç harcından ceviz kadar toplar hazırlanıp dolabın buzluğuna kaldırılır.
Köfte harcının Yapılışı;
Kıyma yoğurma kabına alınır üzerine çok ince çentilmiş soğan, yumurta, biber salçası ve tuz eklenir yoğurmaya başlanır.
Bulguru da azar azar ekleyerek yoğurma işlemine devam edilir. Bu arada bulgur ve kıyma karışımının macun kıvamına gelebilmesi için soğuk sudan azar azar alınıp harca katılır..
Yoğurma işlemi, hamur macun gibi birbirini tutmuş kıvama geldiğinde tamamlanır,
Köfteleri hazırlamak üzere Sol elinize harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar alın, önce yuvarlayın.
Sağ elinizin İşaret parmağını köftenin tam ortasına batırın, parmağınızı ortasında kabak oyacağıyla delik açar gibi hareketlerle döndürün. Arasıra elinizi suya batırın.
Köftenin kenarları yeterince inceldiğinde ortasındaki boşluğa buzluktan çıkardığınız iç malzemesinden bir adet koyun ve yine parmaklarınızın yardımıyla açıklığı hava girmeyecek şekilde kapatın.
 Köfteleri bu şekilde tamamlayın.
Haşlama işlemi:
  1. Orta boy tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ile 2-3 yemek kaşığı domates salçasını birlikte kavurun.
  2.  8 su bard.sıcak su ilave edin, Tuz ekleyin.
  3. Su kaynayınca içine köfteleri birer birer kaynayan suya bırakın.
  4. Çok fazla köfte koymamaya çalışın zira fazla köfte koyarsanız dağılmasına neden olur. Yüzeye çıkan köfteleri delikli kepçe ile bir tabağa alın.
  5. Dilerseniz daha sonra tavada çok az tereyağında  köfteleri tek tek kızartın.

 Not: Bu malzeme ile mandalinadan az küçük 30 adet köfte çıkıyor



1 yorum:

ebru köroğlu dedi ki...

Çok güzel gözüküyor eline sağlık

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı