Günümüzde
sevgi öyle çok yazılıyor, öyle çok söyleniyor ki.. Onu yaşayan azaldıkça,
sözünü eden çoğalıyor..Sevgi dolu nice günler sizinle olsun..
Sevgili Benhur un bloğunda kalamar dolmayı gördüğümde ona yazdığım yorumda kısaca şöyle demiştim...
''Canım ya
denediğimde mutlaka bu güzelliği keşfetmeme neden olan linkini vereceğim.. tarifi deneyeli epey bir zaman geçmesimne rağmen paylaşmak bu güne kısmetmiş..
Deniz ürünlerini bir ayrı severim. Malzeme bulmakta bazen Ankara da sıkıntı olsa da aradığımı bulursam hiç üşenmem denerim olur ya da olmaz, olması gereken lezzete ulaşıncaya kadar denemeler devam eder
Şayet denizi olan bir şehirde yaşasaydım mutlaka deniz ürünlerinden ve mezelerden oluşan bir mutfak açar işletirdim.
Ankara da yaşamaktan şikayetçi değilim tabiki yanlış anlaşılmasın.. Bu kalamarları da Sakarya caddesindeki balıkçılardan temin ettim ..Çok kişiye göre balığın en tazesini Ankara'lılar yer derler ama deniz ürünlerini deniz kokan şehirde yemek bir başkadır, orada yenen balığın, bol zeytinyağlı+ limon+ sarımsak soslu tazecik ot salatalarının ızgara edilmiş kalamar dolmanın tadına doyum olmaz nedense.
Her ne kadar deniz memleketini sevsemde deniz tatili bana angarya gelir hep..Önceliklerim hep doğayla yeşille içiçe yerlerde olmak oraları gezmek hatta yazlıktan çok bir yaylada ev almak .İnşallah bu yaz bir Karadeniz gezisine niyetliyim .
Bir kalamar dolması beni nerelere götürdü gördünüz mü?
Gençliğimde yapmayı istediğim hayalimdeki mesleklerden çok alakasız ama çok severek çalıştığım bir meslekteyim yıllardır..
Gelelim tarife... İnternette bir çok kalamar tarifi olmasına rağmen ben Benhurun tarifini birebir uyguladım.Sonuç bizim için mükemmelin ötesinde olunca bir kez daha orijinal tarifi vermekten gurur duyuyorum. Çok çok teşekkürler arkadaşım .
Malzemeler:
4 Adet
taze kalamar
½ soğan
3 diş taze
sarımsak
2 yemek
kaşığı ekmek tozu
1-2 dal
biberiye
2 yemek
kaşığı zeytinyağı
50 gr.
Karides
50 gr.
Yengeç
50 gr.
Ahtapot
100 gr
hellim peynir
1 limon
suyu
Tuz, taze
çekilmiş renkli biberler
Sos Malzemeleri
3 yemek
kaşığı zeytinyağı
1 orta boy
soğan
2 diş taze
sarımsak
2 olgun
domates
5-6 yaprak
taze fesleğen
Yemeğin yapılışı:
Dolma
yapımı :
Soğan ve sarımsaklar minik minik doğranıp birlikte kızdırılmış
z.yağında pembeleştirilip bir tabağa alınıp ılıştırılır. Ekmek içi bir kaseye
alınır ılınan soğan sarımsaklar ile karıştırılır. İçine hellim peyniri
rendelenir. Küçük doğranmış karides, yengeç ve ahtapotlar ilave edilir. İnce
kıyılmış biberiye, tuz ve karabiber eklenir.
Güzelce ayıklanıp temizlenen
taze kalamarlar hafifçe tuzla ovulur.( ben karbonat ve tuzla ovdum)
ve içleri hazırlanan dolma malzemesi ile
fazla sıkıştırmadan doldurulur. Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, taze
çekilmiş karabiber ve tuz serpilerek ızgarada pembeleşene kadar pişirilir.
Sos yapımı
:
2 yemek kaşığı yağı
kızdırıp ince kıyılmış soğan ve sarımsaklar pembeleştirilir. Üzerine kabukları
soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilip yumuşayana kadar (yaklaşık
5-6 dk.) pişirilir. Tuz, karabiber ile tatlandırıldıktan sonra ocaktan alınır.
İnce kıyılmış taze fesleğenler eklenerek karıştırılır.
Izgarada pişen Kalamar Dolmaları servis tabağına alındıktan
sonra üzerine fesleğenli sos ilave edilerek sıcak servis edilir.
2 yorum:
Şükran'cığım inşallah Karadeniz gezisine çıkarsın, bizim köyümüz de Karadeniz'de:)ama ben de hiç gidemedim:( evde kedi olunca bir yere gidilemiyor:))kalamar vs. hiç yemedim, ahtapot filan da varmış ayy yok ben almayayım:))))sen bana etsiz, metsiz bir dolma yap canım arkadaşım bak nasıl bayıla bayıla yiyorum:)))
sevgilerimle
canım ellerine sağlık bloğunu takibe aldım bende beklerim sevgiler..
Yorum Gönder