Tüm dostlara merhabalar,
Çökerme kebabı, Bodrum'a ait yöresel bir lezzet. Araştırırken çökerme türküsünün de hikayesini hüzünlenerek okudum hem hikayeyi hem bu güzel kebap tarifini sizinle paylaşmak istedim.
ÇÖKERTME
TÜRKÜSÜ'NÜN GERÇEK HİKAYESİ
Çökertme türküsünün kahramanı olan Halil, babası tarafından Van ili , Erciş ilçesi, Bozüyük köyündedir. Ailenin büyükleri önce Van’dan İstanköy’ e gelir ve daha sonra da Bodrum Karabağ’da Bekiroğlu tepesine yerleşirler.
Halil’in babası, Demirci Ali usta burada bir çingene kızı ile evlenir ve Halil dünyaya gelir. Halil bir namus meselesinden dolayı kız kardeşini öldürdükten sonra kaçak gezmeye başlar. Sık sık İstanköy’e gitmektedir.
Bu gidişlerden birinde düğüne davet edilir. Düğünde iken Halil’i Rumlar ihbar ederler. Yakalatırlar. Sonuçta Halil yedi yıl hapis yatar. Bu olay üzerine Halil Rumlara diş bilemektedir. Hapisten çıkınca da onlara haşin davranır.
Böylece Rumlarla Halil arasında bir husumet doğar. Halil bu arada türküde ‘Çakır Gülsüm’ olarak adlandırılan Hafize adlı kadına ilgi duymaya başlar ve Halil ilk olarak Gülsüm’ ü Kara kaya’ da ki bir düğünden zorla kaçırır Gülsüm ve annesi ise o dönemde Bodrum’un yönetiminden sorumlu Çerkes Kaymakam olarak bilinen Ömer Lütfi Bey’in evinde hizmetkarlık yapmaktadır.
Türküde adı geçen İbrahim Çavuş, kolculardandır ve Çakır Gülsüm’ ün ilk kocasıdır. Arkadaş olmaları sebebiyle Halil’i devamlı kollamaktadır. Halil ikinci olarak Gülsüm’ ü , Dertlinin Ali’nin Karabağdaki evinden alarak dağa kaldırır.
Yalıkavak karşısındaki Güdürde bir in bulur ve Gülsüm’ le burada yaşamaya başlar. Bu olaylara kızan kaymakam Ömer Lütfi Bey , Halil’in üzerine Selam oğlu adlı bir kişiyi gönderir. Selam oğlu Halil’i bulur fakat önceden tanıştıkları için kaymakam konusunda Halil’i uyarır.
Halil uyarıları dinleyerek buradan kaçar ve Gülsüm’ le birlikte Yalıkavak yakınındaki Çökertmeye gelir. Amacı bir kayıkla adalara kaçmakdır. Rum gemicilerden ‘Kosta Paho’ ( Kos’lu İstanköylü Paho) ile anlaşır. hikayenin devamı burada
Çökertme kebabını, kibrit çöpü yani jülyen veya bu usulde hazırlamayı seviyorum ve böyle daha çok seviyoruz siz nasıl arzu ederseniz öyle yapın.
Malzemeler: 4 kişilik
750 gr. bonfile (şeritler halinde doğranmış)
5 adet irice sarı patates
1 kase yağlı yoğurt
1 su bard. kızartmak için sıvıyağ
1 kibrit kutusu kadar tereyağ
Marine sosu için:
2 diş ezilmiş sarımsak
1 fincan zeytinyağı
Taze kekik, tuz, karabiber,
Hazırlanışı:
Etler bir kapta marine edilecek malzemeyle harmanlanıp üzeri kapatılarak en az 30 dakika bekletilir.
-Tavaya alınarak her tarafı kızartılır, yumuşayana kadar pişirilir. sıcak olarak bekletilir.
-Patatesler rendenin iri tarafında rendelenir ve kararmamaları için su dolu bir kaseye aktarılır.
-İşlem sonunda rende patateseler süzgece alınarak nişastası gidinceye kadar musluk altında iyice yıkanıır ve süzdürülür. gerekirse elle patateslerin üzerine bastırarak fazla suyunu alınır.
-Derin bir tavaya sıvıyağ konur ve ısıtılır patatesten birer tutam olarak yağa bırakılır,ardından hemen yapışmaması için ayrıştırılır. (patateseleri aralıklarla yağa koymak yağın soğumaması için ve birbirine yapışmaması açısından çok önemli bir püf noktası) kızaran patatesler önce kağıt havlu üzerine sonra sıcak bir tabağa alınır.( tabağınızı pratik yoldan ıstmanız için bir tavayı önce ısıtıp ocağın altını kapatın ve içine kullanacağınız tabağı koyup kapakla üzerini örtünüz 5 dakika kadar bekletiniz, tabağınız bu sürede ısınacaktır kebaplarda sıcak tabak kullanılır.)
-Kızartma işlemi bitince patateslerin üzerine oda sıcaklığında beklettiğiniz yoğurt gezdirilir. Onun üzerine etler yerleştirilir. ve en son etleri pişirdiğiniz tavada bir miktar tereyağı ekleyerek pul biberle kızdırılır ve kebabın üzerine gezdirilir. Dilerseniz közlenmiş biber ve domatesle servis yapılır.
13 yorum:
Hikayeyi bilmiyordum. İlgiyle okudum.
Kebabını da çok severim. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...
Çok lezzetliydi.En kısa zamanda devamını bekliyoruz:)
bizde çok sevilir
ellerine sağlık çok güzel olmuş
çok severim o türküyü, kebabı olduğunu şimdi öğrendim ben et yemesem de kızkardeşim ve yeğenlerimin çok beğeneceği bir tarif eline sağlık, afiyet olsun...
sevgiler
bayılırım çökertme kebabına
bu da süper lezzetli görünüyor
ellerine sağlık
sevgiler
Aman allahım bu yemeği bende hemen yapmalıyım Şükran Hanımcım:) ellerine sağlık.. kucak dolusu öpücükler
eti çok sevmesemde bu kebabı çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
ama nefiss çok nefiss görünüyor..ellerine sağlıkk
Ellerine sağlık canım. Müthiş bir görüntü..
Pek leziz görünüyor.Adını çok duyarız ama, hiç yapmamıştım. Yakında denerim, teşekkürler:)
Hikaye açıklı ama yemeği pek bir lezzetli eline sağlık canım
Guzel Bodrum'dan guzel bir tarif. Ellerinize saglik...
Merhabalar her sene yaptığım ''Ben Buldum'' etkinliğini bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Mutfakta kendi başımıza kaldığımızda bir sürü tarif buluyoruz. Sizin de kendinize ait tarifleriniz varsa ve bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html
Sevgiler...
Yorum Gönder