Kurutulmuş Domates Mezesi
Malzemeler:
500gr. kurutulmuş domates
1 çay tabağı kadar taze biberiye ( kuru da olabilir)
1 çay tabağı kadar tane karabiber
1 çay tabağı kadar sarımsak tuz
İyi kalite zeytinyağ,
1 su bard sıcak su
Malzemenizi alacak büyüklükte bir kavanozun tabanına sarımsak karabiber ve bir kaç dal biberiye yerleştirin. Bir çimdik tuz ekleyin. Diğer malzemeleri tencerede bir bardak suyla beş dakika haşlayın, ocağın altını kapatın. Kavanozunuza gelişigüzel malzemeyi doldurun aralarına tuz serpmeyi ihmal etmeyin. Üzerine yine tane karabiber sarımsak ve biberiye yerleştirerek işlemi tamamlayın, kaşıkla malzemeyi hafif bastırın ve kavanozunuzu tenceredeki su zeytinyağı karışımıyla tamamlayın. Zeytinyağını doldururken kaşıkla arasıra yerleştirme yapın ki sonrasında taşma olmasın. Bir gün sonra mezeniz hazırdır. servis yapmadan önce domates dilimlerini zeytinyağından süzerek çıkartın ve ince dilimleyin üzerine kıyılmış ceviz serpebilirsiniz veya sade olarak tüketebilirsiniz.
Not:
Kavanozdaki zeytinyağı bir çok yemekte çeşni olarak daha sonra kullanabilirsiniz.
Göçmen mezesi olarak bilinen ve kahvaltılarda daha çok tüketilen Lüteniska
Bu mezeyi domates soslarımla aynı zamanda hazırlamıştım.
Lüteniska
Malzemeleri:
2 kg. olgun domates
1 kg. közlenmiş patlıcan
1 kg. közlenmiş kapya biber
1 çay bard. iyi kalite Zeytinyağı,
Yeterli miktarda tuz
Hazırlanışı:
Kabuıkları soyulan domatesler küçük doğranır. 1 çay bard. zeytinyağında bir süre kavrulur. Buna daha önce közlenip temizlenmiş ve minik minik doğranmış kapya biberler ve patlıcanlar eklenir, tuzu ilave edilir ve biraz kıvam alana kadar pişirilir. Dibinin tutmaması için aralıklı karıştırılır. Acı sevenler pul biber ekleyebilir. Servis yaparken ben karışık özel baharat ve ince çekilmiş ceviz ekliyorum. (Karışım baharatımı her zaman İstanbul baharattan alırım)
Acılı Domates Ezme /Antep Ezme
2 adet iri, olgun ve sert domatesin kabukları soyulup çok minik küpler halinde doğranır.
1 adet kuru soğan 2 adet kapya biberlerde yine aynı şekilde doğranır.
Bir kaseye malzemeler konur.
1 fincan kadar zeytinyağı, limon suyu, birer yemek kaşığı acı/tatlı biber salçası ve domates salçası eklenir. Acılık oranını kendinize göre ayarlayın.
2 diş sarımsak dövülüp eklenir. tuz, karabiber, sumak, nar ekşisi ilave edilir. Tadı ayarlanır. Ölçüleri, göz kararı yaptığımdan yaklaşık olarak verdim.
Cevizli + yoğurtlu Kabak Mezesi:
Yıkanan 2 adet sakız kabağı kabuklarıyla birlikte rendelenir.
Bir süzgeçte suyunun iyice süzülmesi sağlanır.
Diğer tarafta tavaya 2 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ konur. Rendelenmiş kabak eklenir ve 5 dakika sotelenir, gerekirse fazla suyunun çekmesi sağlanır.
1 kase süzme yoğurt bir diş sarımsak ve bir yemek kaşığı mayonezle karıştırılır Tuz ve kararbiberle tatlandırılır.
Soğuyan kabak, yoğurtlu karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. servisten önce içine dövülmüş ceviz ve kıyılmış dereotu eklenir.
Paneli mercimek köftesi
Malzemeler: (Tarifi Nirvana' dan almıştım.)
2 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
2 adet kuru sogan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber,kimyon,pul biber
Pane için:
*1 yumurta *Pane harcı yada galeta unu
*kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanması:
1-
Mercimekler biraz yıkandıktan sonra 4 bardak su, tuz eklenerek yumusayıncaya
kadar haşlanır ardından bulgur eklenir.Bir kaç taşım kaynadıktan sonra
kimyonuda eklenir ve tencerenin agzı kapatılır yarım saat kadar dinlenmeye
bırakılır.
2-Bu arada kuru
soğanlar yemeklik şekilde doğranır ve tereyağında güzelce kavrulur...Salça ve
baharatlarda eklenerek biraz daha kavrulur...
3-Dinlenmiş
olan bulgurun üzerine soğanlar eklenir biraz ılıyınca yogrulmaya başlanır...
4-En son ince
kıyılmış maydanoz eklenir ve yogurulur...
5-Köfteden ceviz
büyüklüğünde parçalar alınır yuvarlanır...Önce yumurtaya sonrada pane harcına
bulanıp kızgın yagda kızartılır...afiyet olsun....
3 yorum:
iyi ki tokum,
nasıl iştah açıcı görüntüler...
mutlu yıllar diyorum bir de:)
mercimek köftesini de, böyle meze türü şeyleri de çok severim, sendeki mercimek köftesi tarifi daha zengin ama ben kızartmadan yapıyorum , bir etyemez olarak mercimek köftesi benim protein kaynaklarımdan:))uzun süredir yapmıyordum..domates mezesi harika görünüyor eline sağlık..afiyetle ye..sevgiler
Waaawww,hepside birbirinden nefisss...
Bir çoğu denenecekler listesine girdi bile:)
Ellerine sağlık canım.
Mutlu yıllar ve sevgiler...
Yorum Gönder