Yeni Yıl

28 Aralık 2012 Cuma

Size Yılbaşı  sofranız için hazırlayabileceğiniz nefis meze tarifleri vermek istiyorum.. Bunlardan Kurutulmuş domatesle yapılan  mezenin lezzetini aldığınızda devamlı yapmak isteyeceksiniz. Şimdiden yapmanızı öneririm. Diğerleri  de benim favori meze tariflerimden birkaçı..




Kurutulmuş Domates Mezesi

Malzemeler:
500gr. kurutulmuş domates
1 çay tabağı kadar taze biberiye ( kuru  da olabilir)
1 çay tabağı kadar tane karabiber
1 çay tabağı kadar sarımsak tuz
İyi kalite zeytinyağ,
1 su bard sıcak su

 Hazırlanışı:
Malzemenizi alacak büyüklükte bir kavanozun tabanına sarımsak karabiber ve bir kaç dal biberiye yerleştirin. Bir çimdik tuz ekleyin. Diğer malzemeleri tencerede bir bardak suyla beş dakika haşlayın, ocağın altını kapatın. Kavanozunuza gelişigüzel malzemeyi doldurun aralarına tuz serpmeyi ihmal etmeyin. Üzerine yine tane karabiber sarımsak ve biberiye yerleştirerek işlemi tamamlayın, kaşıkla malzemeyi hafif bastırın ve kavanozunuzu tenceredeki su zeytinyağı karışımıyla tamamlayın. Zeytinyağını doldururken kaşıkla arasıra yerleştirme yapın ki sonrasında taşma olmasın. Bir gün sonra mezeniz hazırdır. servis yapmadan önce domates dilimlerini zeytinyağından süzerek çıkartın ve ince dilimleyin üzerine kıyılmış ceviz serpebilirsiniz veya sade olarak tüketebilirsiniz.
Not:
Kavanozdaki zeytinyağı bir çok yemekte çeşni olarak daha sonra kullanabilirsiniz. 









Göçmen mezesi olarak bilinen ve kahvaltılarda daha çok tüketilen  Lüteniska 

Bu mezeyi domates soslarımla aynı zamanda  hazırlamıştım.

















Lüteniska

Malzemeleri:

2 kg. olgun domates
1 kg. közlenmiş patlıcan
1 kg. közlenmiş  kapya biber
1 çay bard. iyi kalite Zeytinyağı, 
Yeterli miktarda tuz 

Hazırlanışı: 
Kabuıkları soyulan domatesler küçük doğranır. 1 çay bard. zeytinyağında bir süre kavrulur. Buna daha önce közlenip temizlenmiş ve minik minik doğranmış kapya biberler ve patlıcanlar eklenir, tuzu ilave edilir ve biraz kıvam alana kadar pişirilir. Dibinin tutmaması için aralıklı karıştırılır. Acı sevenler pul biber ekleyebilir. Servis yaparken ben karışık özel baharat ve ince çekilmiş ceviz ekliyorum. (Karışım baharatımı her zaman İstanbul baharattan alırım)     



 Acılı Domates Ezme /Antep Ezme

















2  adet iri, olgun ve sert domatesin kabukları soyulup çok minik küpler halinde doğranır. 
1 adet kuru soğan 2 adet kapya biberlerde yine aynı şekilde doğranır. 
Bir kaseye malzemeler konur. 
1 fincan kadar zeytinyağı, limon suyu, birer yemek kaşığı acı/tatlı biber salçası ve domates salçası eklenir. Acılık oranını kendinize göre ayarlayın.
2 diş sarımsak dövülüp eklenir. tuz, karabiber, sumak, nar ekşisi ilave edilir. Tadı ayarlanır. Ölçüleri, göz kararı yaptığımdan yaklaşık olarak verdim. 








Cevizli + yoğurtlu Kabak Mezesi:

Yıkanan 2 adet sakız kabağı kabuklarıyla birlikte rendelenir. 
Bir süzgeçte suyunun iyice süzülmesi sağlanır.
Diğer tarafta tavaya 2 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ konur. Rendelenmiş kabak eklenir ve 5 dakika sotelenir, gerekirse fazla suyunun çekmesi sağlanır. 
1 kase süzme yoğurt bir diş sarımsak ve bir yemek kaşığı mayonezle karıştırılır  Tuz ve kararbiberle tatlandırılır.
Soğuyan kabak, yoğurtlu karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. servisten önce içine dövülmüş ceviz ve kıyılmış dereotu eklenir.






Paneli mercimek köftesi

















Malzemeler:  (Tarifi  Nirvana' dan almıştım.)

2 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
2 adet kuru sogan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber,kimyon,pul biber

Pane için:
*1 yumurta  *Pane harcı yada galeta unu
*kızartmak için sıvıyağ

     Hazırlanması:
    1- Mercimekler biraz yıkandıktan sonra 4 bardak su, tuz eklenerek yumusayıncaya kadar haşlanır ardından bulgur eklenir.Bir kaç taşım kaynadıktan sonra kimyonuda eklenir ve tencerenin agzı kapatılır yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.
   2-Bu arada kuru soğanlar yemeklik şekilde doğranır ve tereyağında güzelce kavrulur...Salça ve baharatlarda eklenerek biraz daha kavrulur...
   3-Dinlenmiş olan bulgurun üzerine soğanlar eklenir biraz ılıyınca yogrulmaya başlanır...
   4-En son ince kıyılmış maydanoz eklenir ve yogurulur...
   5-Köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır yuvarlanır...Önce yumurtaya sonrada pane harcına bulanıp kızgın yagda kızartılır...afiyet olsun....


3 yorum:

CEPAYNASI dedi ki...

iyi ki tokum,
nasıl iştah açıcı görüntüler...
mutlu yıllar diyorum bir de:)

bücürükveben dedi ki...

mercimek köftesini de, böyle meze türü şeyleri de çok severim, sendeki mercimek köftesi tarifi daha zengin ama ben kızartmadan yapıyorum , bir etyemez olarak mercimek köftesi benim protein kaynaklarımdan:))uzun süredir yapmıyordum..domates mezesi harika görünüyor eline sağlık..afiyetle ye..sevgiler

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Waaawww,hepside birbirinden nefisss...

Bir çoğu denenecekler listesine girdi bile:)
Ellerine sağlık canım.

Mutlu yıllar ve sevgiler...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı