Yeni Yıl

22 Ağustos 2011 Pazartesi





Merhabalar, güneşli bir güne başlarken güzel tatlarla hep mutlu ve huzurlu olalım..

   Arkadaşlar ben aslında Nevşehir/ Ürgüp doğumluyum biliyor musunuz? Ama sadece 9 ay kalmışız orada , baba kütüğümüz Kayseri, çocukluğumuzdan itibaren de canım Ankara' dayız. Anneciğim tarafı Yugoslav göçmeni..Ama ben kendimi kesinlikle Ankaralı olarak kabul ediyorum..
     Nevşehir'i  ve Kayseri' yi yıllar sonra gidip görmek kısmet oldu. Meşhur Nevşehir tavasını da, orada bulunan akraba ziyareti ve Ürgüp gezisi sırasında tattım . Zaman ayırıp özellikle Ürgüp'ü ve Göreme'yi ve yakın bölgeyi gezmenizi tavsiye ederim. Göreme için, O bölgenin  küçük Paris' i derler. Bizim çok hoşumuza gitti ve yöreye ait doyumsuz çömlek fasulyesini, Nevşehir tavasını tadın derim. Nevşehir tavasının yapılışını araştırıp evde denedim, çok da güzel oldu. Ama çömlek fasulyesi mutlaka boynu dar çömlekte ve orada yetişen ve de çok lezzetli  olan meşhur kuru fasulyesinden yaparlar ve köy fırınlarında pişirirler,


 evde o lezzete kesinlikle ulaşılmaz. Sizde bu lezzeti denemek isterseniz tarifi burada..




 Nevşehir tavası mutlaka koyun etinden yapılır. Lezzeti, hafif yağlı koyun etinden olmasına, çabuk ve yumuşacık pişmesine bağlıdır.

Malzemeler:

1 kilo koyun eti ( biraz yağlı)
15-20 diş sarımsak
 1/2 kg.Biber
1/2 kg. sulu domates
 tereyağ/kuyruk yağ
 Tuz, çeşitli baharatlar( pul biber, kekik)

 Yeşil biberler ve domatesler irice dilimlenir. Et, kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar tüm olarak kullanılır. Malzeme tuz ve baharatlarla tatlandırılır birbirine karışması için iyice harmanlanır.
Hepsi tavaya alınır tereyağ/ kuyruk yağ, fındık kadar parçalar halinde serpiştirilir.
 Fırın 250 dereceye ayarlanır ve güvecin ağzı pişirme kağıdıyla  (kağıdı kullanmadan tamamını ıslatın ve yağlayın).kapatılıp ıslak sicimle açılmaması için bağlanır.( ben kesinlikle aliminyum folyo kullanmıyorum )  fırının önce alt katında sonra orta katta olmak üzere  1-1.5 saate yakın pişirlir.. Aslında iyi pişiren bir fırında  daha kısa sürede lokum gibi pişiyor kesinlikle..Arada bir tavayı sallayarak karışmasını sağlayın.
Sonra mı? Sonra alın taze köy ekmeğini, lokma lokma tavaya banın ve afiyetle yiyin..

Not:
 Nevşehir de bu tava /güveç fırına yollanır ve orada pişirilir
Bu tavada patlıcan kesinlikle olmaz.
Tavanın orijinal tarifinde kuyruk yağı kullanılır ve çok lezzetli olur.

23 yorum:

zeymuran dedi ki...

nevşehır yolumuzun uzerınde oldugu için sık sık geçıyoruz arkadasım da var orada,göremeye 1 ay kadar once gıttık ama bılmem kaçıncı gidişim,bende çok beğendım,nevşehıre gıdınce tavasını yemek lazım,bu güzel lezzet için ellerıne sağlık canım

sevda dedi ki...

çok leziz bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

NzlGl dedi ki...

Elinize sağlık Şükran hanım
gerçekten enfes gözüküyor kesinlikle tadına öyledir.
Allah bir gün Nevşehir'de yemek nasib etsin inşallah:)
sevgiler

Yıldız dedi ki...

Yöresel yemekleri denemeye bayılırım fakat bunu yerinde yemek gerek ..
Ellerine sağlık .....

Kitap Kurduyum Ben dedi ki...

Muhteşem bir yemekti kesinlikle:)

Cafe Portakal dedi ki...

lezzetli bir yemek olduğu belli görüntüden ellerine sağlık

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık.Nevşehir,Ürgüp,Göreme çok güzel yerler.Bir kaç kez gitmek kısmet oldu.Bahsettiğin fasulyeyi Ürgüp'te yedim.Nevşehir tavası yememiştim.Onu da senden öğrenmiş olduk.Güzel paylaşımın için çok teşekkürler.Sevgiler:)

derya dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık harika olmuş öpüyorum.

yemekbiraşk dedi ki...

çok güzel anlatmışsın çok iştah açıcı gözüküyor:) eline sağlık
sevgiler

Erguvan Vakti dedi ki...

Oralar gerçekten doğasıyla,tarihiyle muhteşem.Gittiğimizde biz çömlek kebabı yemiş,çok beğenmiştik,sevgiler:)

Buket dedi ki...

annen boşnaksa sen de öylesin yani bizim gibi :))

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili Zeymuran yolun düşerse yemeni tavsiye ederim. sevgiler.

Sevgili sevda evet çok lezzetli oluyor gerçektende. sevgiler.

Sevgili NzlGl, inşallah kısmet olur canım..

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili Yıldız. tabikiyerinde tatmak çok farklı olacaktır kesinlikle..

güzek kızım yine yaparız.. bizde bu boğaz olduktan sonra..

Cafe Portakal, gerçekten lezzetli oluyor.

ŞÜKRAN dedi ki...

Pembe kekik, değerli yorumun beni çok mutlu etti sevgiylre kal.

Canım deryam nerelerdeydin sen epeydir görüşemedik..

yemek bir aşk, hep sana yemek gerçektende bir aşk yazmak istiyorum sevgiyle kal.

Erguvan vakti, kocaman sevgiler.

Buket, evet kızlar ve ben hep kendimizi boşnak olarak tanımlıyoruz..Özellikle ben boşnakların her huyunu almışım. Zaten yabancı birisi göçmenlik falan var mı diye sorarlar genelde..

birtutamkekik dedi ki...

öncelikle sayfam için yaptığınıız güzel yorum için sonsuz şükranlarımı sunuyorum:)
saolun..
lezzetli sunum ve anlatımınız ağzımı sulandırdı inanın:)
bugünün menüsü belli,başka bi gün dener sonucu bildiririm inş...
sevgilerimle..
takipteyimm....

nesrin dedi ki...

Fincan keklere bayildim. Görünümleri de cok sirin. Yemeye kiyamaz insan.

nesrin dedi ki...

Bu tarif kurban bayraminda insallah cok isimize yarayacak.Firin yemekleri cok güzel olur. Ellerine saglik Sükran abla.

Hülya dedi ki...

Canım ne kadar güzel bir yerde doğmuşsun. Masal diyarı gibi oralar çok değişik bir atmosferi var. Gittim ama yine gitmek isterim..

Nevşehir tavası nefis, ellerine sağlık Şükran'cığım..

Hayat Cafe dedi ki...

Tam benlik bir yemek bu..
Et yemeklerine doyamıyorum.
Denenecek tarifler arsına girdi hemen..
Ellerine sağlık canım

ŞÜKRAN dedi ki...

Bir tutam kekik, yorumun için teşekkürler, sevgiler.

Nesrinciğim inşallah dener ve memnun kalırsın. sevgiler.

Hülya, gerçekten de öyle.. nevşehir il olmasına rağmen Göreme ne kadar daha çok gelişmiş değil mi?

Hayat cafe, bende öyle et yemeklerine hayır demem hiç. sevgiler.

Tümay Öztürk dedi ki...

Harika duruyor tabak canım ellerine sağlık. Koyun eti biz pek yemiyoruz ama yine de o tabak önümde olsa kesin bitirirdim.:)

ZELİHA dedi ki...

1O Numara şahane bir yemek olmuş canım,ellerine sağlık..
Fırın yemeklerini her zaman tek geçmişimdir :)
Afiyet,şifa olsun inşAllah..
Sevgilerimle..

birsence dedi ki...

kuruk yağı böyle yemklerde gerçwekten çok lezzet veriyor ellerinize sağlık...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı