Yeni Yıl

5 Mayıs 2011 Perşembe



















Arkadaşlar bu gün hıdrellez dileklerimizi hazırlayıp gül ağacının dalına bağlamayı unutmayalım. Herkesin dileğinin gerçeşleşmesini umut ediyorum. eminim hepimizin hayalleri umutları vardır ve bunun gerçekleşmesi içinde dilekler tutarız. Benim dileklerimin büyük bir kısmı gerçekleşti biliyor musunuz. Yüreğinizi temiz tutun ve canı gönülden dileyin ne dileyecekseniz .

Hıdrellezle ilgili bulduğum bilgiler şunlar..

HIDRELLEZ


Anadolu halk folklorunda Hızır veya Hızır-İlyas kültürü çok iyi bir şekilde yansıtılmaktadır. Hıdrellez ve Nebî (Hızır-Nebî) bayramıdır. Hıdrellez büyük bir çoğunlukla Anadolu ve Balkan'larda yaşamakta olan Aleviler arasında biliniyor. Eskiden Roze Xızır (Hızır günü) de denilen Hıdrellez, halk arasındaki yaygın inanca göre, Hızır ile İlyas'ın bir araya ya da buluştukları gündür. Hızır ile İlyas'ın buluştukları günün anısına iki ismin birleşmesinden doğan Hıdrellez kavramıda böylece ortaya çıkmıştır.

Hıdrellez 6 Mayıs günü kutlanmaktadır. Bu tarihin bir başka özelliği ise, Anadolu'da 6 Mayıs'ta yaz mevsiminin başlaması olarak kabul edilmesidir. Buna göre halk arasındaki inanca göre, 6 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar süren 186 gün Hızır günleri 8 Kasım'dan 6 Mayıs'a kadarı ise Kasım günleri yani kış günleri olarak kabul görmektedir. Yine 6 Mayıs'ta bülbülün güle kavuştuğuna inanılır.


Hıdrellez'le ilgili inançlara göre:

1. Hıdrellez günü ve gecesi havada hiç bulut bulunmaz.

2. Hıdrellez günü güneş doğmadan yataktan kalkmayanın işleri ters gider, veya hastalanır.

3. Hıdrellez günü işe gidilmez, uğursuzluk olur.

4. Hıdrellez günü salıncakta sallanmayanın beli ağrır.

5. Hıdrellez günü demir tutmak uğursuzluk getirir.

6. Hıdrellez'de meyve vermeyen ağaçlar balta ile korkutulursa meyve verir.

7. Hıdrellez'de ev işi gören hamile kadınların çocukları sakat doğar.


Yukarıda belittiğimiz konular Anadolu'da geniş halk kitleleri tarafından kabul görmüştür.

Bir çok araştırmacı ve etnograf Hızır ve Hıdrellez'in kökenlerini eski Mezopotamya ile Anadolu kültür ve inançlarına bağlarlar. Bugün bile Orta Asya, Suriye, Balkanlar, Irak, Mısır ve İran gibi geniş bir coğrafyada Hızır veya Hıdrellez etkinlikleri bölgenin gelenek ve görenek zenginliği olarak düzenlenen etkinliklerde kutlanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hızır veya Hıdrellez etkinlikleri yaygın bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Kırım Türkleri 6 Mayıs'ı dini bayram olarak kutlarlar. Makedonya'da ki Alevi- Bektaşi Ederlez olarak, Kosova'da yaşayan Aleviler ise, Hedirles adı altında 6 Mayıs'ı kutlarlar. Aynı gün tekke ve dergâhlarda kurbanlar kesilir. Burada ilginç olan noktalardan bir tanesi de, örneğin Hıdrellez etkinliklerinin süreç içerisinde Balkanlar'da ki Hırıstiyanların da katılımıyla ortak bir şenliğe, etkinliğe dönüştüğüdür.

Hızır ile ilgili olarak İran'da da çeşitli gelenekler vardır. Hızır'ın eve uğraması ve uğur getirmesi için İran'daki Aleviler, Kırk gün önceden sabah gün ağarmadan kalkarak evin önünü süpürürler. (Bu gelenek Doğu Anadolu'da ki Alevi köylerinde de Hâlâ devam etmektedir.) Yirmi gün boyunca yine erken saatlarda ibadet ederler. Kırk gün sonra evin yakınlarında, yolda, çeşme başında, tarlada veya işte derviş kılığında yaşlı, ak sakallı herhangi birini gördüklerinde Hızır'ı gördüklerine ve dileklirinin yerine geleceğine inanırlar.

Ünlü Fransız araştırmacısı, L. Massignon bu geleneğin Irak'ta ki Şiiler arasında da uygulandığına dikkati çeker. Irak'ta da Türkiye ve İran'da olduğu gibi Hızır'a adaklar adandığını, evin baştan başta süpürülüp temizlendikten sonra zerde ve sütle pişirilen yemekler dağıtılmaktadır. Hâttâ Irak'taki halk inançlarına göre Hızır'ın konuk geldiği evde hazır bulundurulan kınayı ak sakalına sürdüğüne inanılır.

Türkiye'de geleneksel hale gelen Hıdrellez ateşi, bugün ülkemizin bir çok bölgesinde yakılmaktadır. Uğur getirdiğine inanılarak ateşin üzerinden atlayanlar vardır.

Batı Anodolu'da yaşamakta olan Tahtacılar, Çebniler, Orta ve Doğu Anadolu'da Kızılbaşlar, Hıdrellez'i kutladıkları gibi, Hızır orucu tutar ve Hızır kurbanı keserler.


http://www.kizildelisultan.com/index...496&Itemid=264
 
Bu kadar bilgi yeterli sanımrım..

17 yorum:

Adsız dedi ki...

şimdiye kadar hiç denemedim ama bu sefer denicem ,belki dieğim kabul olur:)

Aycan dedi ki...

Canım nede güzel anlatmışsın.Dileklerin kabul olsun inşallah.Bugün podtumda bende biraz bahsetmiştim.


Sevgilerimle;

zeymurancafe dedi ki...

bugün hıdrellez oldugunu bılmıyordum ne ısterım Allahtan sağlık mutluluk huzur başarı dilerim bana mınık kızımı verdıgı ıcın şükrederım ve onun için en güzelını dilerim,bıze hatırlattıgın için teşekkurler

mutfagabuyrun dedi ki...

ewet canım yaaa iyiki hatırtlattın.bende dilek tutayım.bizim burada şenlikler olur ama havada yağışlı şuan.inşallah düzelir.sevgiler.

Yeşim dedi ki...

çocukluğumda neler yapardık ev taşlarla ev araba gülün altına cüzdanları koyardık ama şehrin göbeğinde ne gül var nede bunları yapıcak ben:)))

Nehir Butik Pasta dedi ki...

Şükran ablacım ne güzel bilgiler vermişsin umarım hepimizin dilekleri gerçek olur
sevgilerimle

Rozerin'in Annesi dedi ki...

canim guzel yorumun icin tesekur ederiyorum, iyiki hatirlattin kesin tutacam dilegimi...kocaman opuyorum...

inci çiçeği dedi ki...

dileklerin kabul olsun:))

balböcükleri dedi ki...

bilmediğim şeyler öğrendim.benim içinde huzur dile olurmu?

Unknown dedi ki...

Öyle bir dileğim var ki Şükrancığım her an kalbimden dua ediyorum. İnşallah hepimizin dilekleri gerçekleşir, senin istediklerin olmuş kimbilir belki birgün benimki de olur. Sevgiler canım..

MUTFAKISTAN dedi ki...

INSALLAH HEPIMIZIN DILEKLERI GERCEKLESIR CANIM
SEVGILER

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Sevgili Şükran, ne iyi oldu hatırlattığın. Çok sağolasın, unutmuştum. Allah herkesin gönlüne göre verir inşaallah. Yüreğine sağlık, sevgiler.

lezzettabağı dedi ki...

İnşallah hepimizin dilekleri gerçekleşir arkadaşlar. hepinize yürekten teşekkürler, sevgiler.

İnci Yemek dedi ki...

canım söylediklerini yaptım:))
dünyada yaşadıkça istekler dilekler bitermi:)inşallah bunlarda
gerçekleşir.
Gönlüne sağlık canım benim.
mutlu hafta sonları diliyorum,
sıcacık sevgilerimi bırakıyorum...

TAZE NANE dedi ki...

Dileklerin kabul olsun inşallah. Ben unuttum hıdrellez'i, ne yapalım seneye artık.
Sevgiler.
Güzel yorumun için ayrıca çok teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Her yıl gül ağacının altına bırakırım dileklerimi :)
Her senede bizim ilçemizde hıdırellez şenlikleri düzenlenir. Konserler, piknikler çok eğlenceli geçer.
Verdiğin bilgilerde muhteşem çok teşekkür ediyorum canım arkadaşım

Marifetane hobi dedi ki...

Bende sizin anneler gününüzü yürekden kutluyorum şükran hanım sevgiler..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı