Yeni Yıl

26 Nisan 2010 Pazartesi

Bu tatlıyı birkaç kez farklı lezzetlerde tattım,en son komşu günümüzde sevgili komşum Feleknaz Hanım'ın  katkılarıyla Selma Hanımlar da dondurma eşliğinde yemiştim ve aromasını çok beğenmiştim. Uygun bir zamanda elimde haşhaş tohumu varken denemek istedim.Daha önce haşhaşı hiç kullanmamıştım. Klasik revaniyi hemen hemen herkes bilir, ben de bildiğim revani  tarifimdeki yarım su bardağı unu azaltıp yerine haşhaş ekleyerek yaptım ve sonuç mikemmel oldu. Hatta evde portakal olmadığından onun yerine limon kabuğu ve şerbeti için de limon suyu koydum ve sanki daha çok yakıştı. Ayrıca kavurduğum dolmalık fıstıkları da, üzerlerinde görünmelerini istediğim için revaniyi pişirip dilimlediğimde her dilime tek tek batırarak kullandım. Siz de denemek isterseniz bu ölçüleri gözü kapalı uygulayarak hoş aromalı ve bir o kadar da iltifat alacak tatlı yapmış olursunuz..

 Malzemeler.
3 adet iri yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı  sıvıyağ
1 su bardağı  yoğurt
1 su bardağı haşhaş tohumu
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı    un
1 limon veya portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tepeleme karbonat

Şerbeti : 3 su bard. su
3 su bard. şeker
2 portakalın suyu

Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Yoğurt eklenip biraz daha karıştırılır. Un, irmik, haşhaş tohumu ve karbonat birlikte karıştırılıp bu karışıma ilave edilir.  En son limon veya portakal kabuğu konup kaşıkla birkaç karıştırma işleminden sonra yağlanmış bu karışım tepsiye dökülür. Bu aşamada istenirse caviz, fıstık gibi kuruyemişler eklenebilir. Önceden ısıtılmış fırında,  180 derecede,orta rafta, üzeri nar gibi oluncaya  ve içi pişinceye kadar bekletilir. Revani pişerken verilen ölçülerdeki şerbet hazırlanır ve ılıması beklenir. Revani dilimlenip şerbeti dökülür ve üzeri örtülerek dinlendirilir. Ben, kavrulmuş fıstıkları içinde değil de üzerinde görünmesi için bu aşamada dilimler üzerine batırarak yerleştirdim. Afiyet olsun..


Not:
 -Bu ölçülerle büyük tepsi fırını ile dört cm. kalınlıkta bir revaniniz oluyor.
 -Fırınınızı önceden ısıtıp revaniyi koyduğunuzda ısıyı 180 derecede hiç açmadan pişirmenizi öneririm. Daha güzel kabarıyor.
 -Dilerseniz üzerine kıyılmış ceviz veya kavrulmuş dolmalık fıstık serpebilirsiniz.

13 yorum:

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel ve leziz görünüyor.

Saygılar.

umutluhayat dedi ki...

offf şu anda mest oldum.ben revaniyi çok severim ve 1 haftadır da diyetteyim hiç tatlı yemedim.be tarifiniz beni, benden aldı.ellerinize sağlık

F İ L İ Z dedi ki...

ellerine sağlık nefis olmuş

ŞÜKRAN dedi ki...

Fuat Bey, ziyaretiniz için teşekkür ederim.

ŞÜKRAN dedi ki...

Umutlu hayat, diyetini sakın bozma devam et canım.. bunlar fani şeyler..
Filiz!ciğim, teşekkürler canım sevgiler.

Minigimle mutfakta ..! dedi ki...

Ellerine saglik.has has varken bi denemek lazim:))

ŞÜKRAN dedi ki...

Sağol arkadaşım, senin minik bu tatlıyı çok sevecektir eminim..

gönül dedi ki...

merhaba şükran hanım teşekürler güzel dileklerinizden dolayı kızımın en sevdiği tatlı elerinize sağlık bir dilim aldım

ŞÜKRAN dedi ki...

Çok teşekkür ederim sevgili Gönül, görüşmek dileğiyle..

Salıncakta iki Kişi dedi ki...

bu tatliyi gecenlerde bir yerde yemis ve cok sevmistim, tarifini bulduguma sevindim. ellerinize saglik, enfes gorunuyor!

ŞÜKRAN dedi ki...

Salıncakta iki kişii çok sağol canım, Hafta sonunda annemlerde kuran okutmuştuk ve misafirlere bu sefer yoğun portakal aromalısını ve kırık cevizlisini yaptım büyük beğeni aldım gerçekten..

Adsız dedi ki...

şerbet tarifini göremiyorum...

Şükran Ünal dedi ki...

Çok haklısın sevgili adsız, şerbet tarifini eklemeyi unutmuşum hemen yazdım sevgiler..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı