Un miktarıyla hamurun kıvamını yakalamayı başardığımdan dolayı hiç zorlanmıyorum. Aralarına güvendiğim yerden aldığım ve eritip soğuttuğum tereyağını kullanıyorum. İç harcına peynir çok yakışıyor siz neyi dilerseniz onunla yapabilirsiniz.
İster sade,
İster çörekotlu,
İsterseniz susamlı hazırlayın.
Gelelim Tarifine
1 su bard. ılık süt
1 su bard. ılık su
1 çay bard. ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un
İç harcı : peynir + maydonoz karışımı
Hazırlanışı:
Mayayı bir kaseye ezin üzerine bir fincan kadar ılık sütü , bir yemek kaşığı un ve şekeri ekleyip mayayı eritin kasenin üzerine bir kapak kapatıp 5-10 dakika kabarmasını bekleyin. (Acele yapmanız gerekirse sıcak su kaynattığınız bir cezve üzerine oturtuverin.
Bu arada hamur yoğurma kabına kalan sütü, yağı, suyu, tuzu, şekeri ve sirkeyi ekleyin ardından kabaran mayayı da ilave edin karıştırın azar azar un ilavesiyle oldukça yumuşak kıvamda bir hamur elde edin.
Mayalanması için bir kenarda üzeri kapalı yarım saat kadar bekletin.
Kabaran hamurunuzu mandalina büyüklüğünde 6.şarlı grup olacak şekilde bezelere ayırın her bezeyi yemek tabağı kadar açın.
Aralarını erimiş ve soğutulmuş tereyağla yağlayarak üstüste koyun (en üsttekini yağlamayın)
Her grubu tezgahta unlayarak 40-45 cm çapında olana kadar yuvarlak açın. Kalınlık yaklaşık 3mm kadar olsun.
Açtığınız yufkalarınızın aynı boyda olması için bir tepsi yardımı ile etrafını kesebilirsiniz.
Yufkanızı önce dörde sonra her parçayı ister üçe, ister dörde dilimleyin yani katmer poğaçanızı istediğiniz büyüklüğe göre dilimleyin derim.
Her üçgenin geniş kenarına peynirli harçtan koyup rulo sarın ve ucunu yapıştırıp unlanmış veya pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
Üzerini örtüp iki katı olana kadar mayalanmasını bekleyin.
Sonra çırpılmış yumurta sarısı+ süt karışımını sürün ve 180-200 derecede iyice kızarana kadar pişirin ..
0 yorum:
Yorum Gönder