Yeni Yıl

21 Ekim 2015 Çarşamba

Bu katmer poğaçaların tadına görüntüsüne kolaylığına hatta lezzetine doyum olmuyor. Üstelik günlerce kapaklı bir saklama kabında yumuşacık kalıyor. Sıklıkla hem sipariş olarak hemde evdekilere yaptığımız bir poğaça türü. Her hanımın bir yoğurt yiyişi var derler ya bu tarifi ben genellikle ölçüsüz olarak yapıyorum ama sizler için tarif defterimdeki ölçülerle vereceğim.
Un miktarıyla hamurun kıvamını yakalamayı başardığımdan dolayı hiç zorlanmıyorum. Aralarına güvendiğim yerden aldığım ve eritip soğuttuğum tereyağını kullanıyorum. İç harcına peynir çok yakışıyor siz neyi dilerseniz onunla yapabilirsiniz.

İster sade,


 İster çörekotlu,

İsterseniz susamlı hazırlayın.

Gelelim Tarifine

1 adet yaş maya( kuruda kullanabilirsiniz)
1 su bard. ılık süt
1 su bard. ılık su
1 çay bard. ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un

İç harcı : peynir + maydonoz karışımı

Hazırlanışı:
Mayayı bir kaseye ezin üzerine bir fincan kadar ılık sütü , bir yemek kaşığı un  ve şekeri ekleyip mayayı eritin kasenin üzerine bir kapak kapatıp 5-10 dakika kabarmasını bekleyin. (Acele yapmanız gerekirse sıcak su kaynattığınız bir cezve üzerine oturtuverin. 
Bu arada hamur yoğurma kabına kalan sütü, yağı, suyu, tuzu, şekeri ve sirkeyi ekleyin ardından kabaran mayayı da ilave edin karıştırın azar azar un ilavesiyle oldukça yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. 
Mayalanması için bir kenarda üzeri kapalı yarım saat kadar bekletin.
Kabaran hamurunuzu mandalina büyüklüğünde 6.şarlı grup olacak şekilde bezelere ayırın her bezeyi yemek tabağı kadar açın. 
Aralarını erimiş ve soğutulmuş tereyağla yağlayarak üstüste koyun (en üsttekini yağlamayın)  
Her grubu tezgahta unlayarak 40-45 cm çapında olana kadar yuvarlak açın. Kalınlık yaklaşık 3mm kadar olsun.
Açtığınız yufkalarınızın  aynı boyda olması için bir tepsi yardımı ile etrafını kesebilirsiniz. 
Yufkanızı önce dörde sonra her parçayı ister üçe, ister dörde dilimleyin yani katmer poğaçanızı istediğiniz  büyüklüğe göre dilimleyin derim.
Her üçgenin geniş kenarına peynirli harçtan koyup rulo sarın ve ucunu yapıştırıp unlanmış veya pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
Üzerini örtüp iki katı olana kadar mayalanmasını bekleyin.
Sonra çırpılmış yumurta sarısı+ süt karışımını sürün ve 180-200 derecede  iyice kızarana kadar pişirin ..  






Benzer Yazılar:

  • Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun... Pazar Kahvaltısı Hepinize merhabalar, son günlerde üstüste yaşanan acılar yüreğimizi dağladı. Gencecik fidanlarımızı toprağa verdik, daha onun acısı dinmeden Van ilimizde olan depremle yeniden sarsıldık, oradaki vatandaşlarımızın ölenleri iç… Read More
  • Kavrulmuş Patatesli kol böreği Hepinize kocaman merhabalar, renkli sofralarınızda keyifli sohbetleri paylaşacağınız birbirinden güzel tarifleri daha sık vermeye çalışacağım..  Börekler sofralarımızın çay davetlerimizin ve günlerin vazgeçilmezleri… Read More
  • ISPANAKLI KİŞMerhabalar, Havaların soğumasıyla hastalıklarda arttı tabi, yaz süresince tam yorgunluğumu atamamış bedenim ne yazıkki payını aldı bile.. Neyse hastalıklarda bizler için yeter ki Allah çaresiz dertlerle uğraştırmasın diyelim.… Read More
  • Ev yapımı Kaşarlı Pide Bunlar da bir akşam beni pide yemeğe götürmeye üşenen eşime inat yapıldılar. Denemek isteyenlere çok kolay olduğunu söyleyeyeyim. Malzemeler : Toplam süre 30 dakika (4 adet pide için) 2 su bard. un 1/2 paket yaş… Read More
  • Bahçe Sezonunu Açalımmmm/Peynirli Patatesli Ay çörekleri/ Çikolatalı Milföy Bohçaları      Havaların ısınmasıyla artık bahçelerde otururken demlenen güzel bir çayın yanında veya  açık havada yapılan yürüyüşlerin sonunda atıştırmalık hazırlanabilecek bir çörek. İnanın o kadar çabu… Read More

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı