Yeni Yıl

28 Ekim 2014 Salı




21 Ekim 2014 Salı

  
Beklentilerinizin gerçekleşeceği çok güzel bir hafta diliyorum..Sağlıkla kalın..


   Ispanaklı beşamel soslu kreple tanışmamın  bir hikayesi var. yıllar önce yeğenim işe girince ilk maaşıyla  bizi yemeğe götürme sözü vermişti. Gittiğimiz restoranda ilk kez yemiştim. Onun üzerinde ayrıca çok lezzetli domatesle yapılmış pürüzsüz bir sos vardı ve bir çok denemem olmasına rağmen ben o günkü sosun tadını tutturamadım..  
    Ispanaklı krebi evde bir çok kez denemişliğim var. Her zaman olduğu gibi aldığım malzemelerle farklı tarifleri denemeyi çok seviyorum. Ispanakta bunlardan birisi. Boş vaktinizde hazırlayıp daha sonra hemen fırınlayabileceğiniz güzel bir alternatif aynı zamanda.. Afiyet olsun..




Malzemeler:

İç malzemesi:
1 kg. ayıklanmış ıspanak yaprağı
1 adet kuru soğan
1 su brd. rende kaşar peyniri
 beşamel sosun yarısı
 tuz, karabiber
 Üzeri için rende kaşar peyniri

Krep için:

2 su bard. un
2 yumurta
su, tuz

Üzeri için:
rende kaşar ve beşamel sos karışımı

Hazırlanışı:

Ispanaklar irice kıyılıp sirkeli bol suda bekletilip yıkanır, suyu iyice süzdürülür. 
Bir tencerede yemeklik doğranmış soğan iki kaşık yağda hafifçe sotelenir. 
Üzerine ıspanaklar eklenip onlarda sotelenir suyunu çekmesi için açık bir şekilde bu işlem yapılır fazla su bırakırsa süzülür. 
İçine daha önce hazırlanan beşamel sos ve rende kaşar ilave edilir tuzu karabiberi isteğe bağlı muskat ekelnip baharatı ayarlanır. Ilınması beklenir. 


Krepler için gerekli malzeme akıcı bir kıvama gelene kadar çırpılır .
Krep yapılacak tava ısıtılır bir kaç damla yağ konur ve tavanın bir kenarından  bir kepçe krep hamuru tavaya alınarak hemen yayılması sağlanır. 

Krepleri bu şekilde hazırladıktan sonra her bir krebin ortasına ıspanaklı içten alınıp krep kapatılır.






Fırın kabı yağlanır krepler dizilir. 
Üzerlerine beşamel sos gezdirilir sıcak fırında hafifçe kızarana kadar tutulur. 
Fırından almadan üzerlerine rende kaşar ve bir kaşık beşamel sos konarak erimesi için bir kaç dakika daha fırınlanır ve sıcak servis edilir. Yanında roka salatası çok yakışıyor benden söylemesi..








Not:
Pişen Kreplerin son halini fotoğraflamış olmama rağmen buraya aktarırken ne yazıkki yanlışlıkla silindi, bu yüzden İlk fotoğraf benim ıspanaklı kreplerime en yakın fikri vereceği için netten alıntıladım.

15 Ekim 2014 Çarşamba

Günaydınlar herkese, gününüz aydın olsun. 


 Davet sofralarımda tercihlerimden birisi de kağıt kebabıdır. hem görselliği hem kişiye özel sunumunun kolaylığı açısından bana  cazip geliyor ayrıca itiraf etmeliyim ki gayette başarılı oluyor. Son olarak iftar davetimde yapmıştım.İki ayrı fırın tepsisine kişi sayısına göre hazırlayıp iftara 45 dakika kala fırında pişirdim. İlk yarım saatte zaten pişti, 15 dakika da dinlenmiş oldu .

  



Tarifi:

Malzemeler:
1 kg. kuzu eti (tercihen)
2 adet patates
1 su bard. bezelye konserve
Kapya biber/yeşil biber
kuru soğan
Tuz, pul biber, karabiber, kekik
Yağlı pişirme kağıdı



Hazırlanışı:
Etler kuşbaşı, biber ve soğanlar yemeklik doğranır. patates küp şeklinde doğranır.
Bir tavada çok az yağ ilavesiyle etler kızartılır diğer malzemeler eklenerek onlarla birlikte bir süre daha sotelenir biraz sıcak su eklenerek etlerin pişmesi sağlanır.
Etli karışım büyük bir tabağa alınıp baharatları ilave edilir.
Pişirme kağıdı A3 kağıdından biraz küçük boyutlarda kesilir, etli malzemeden üzerine tahmini bir miktar konur kağıtlar kapatılmadan bir tatlı kaşığı kadar tereyağ eklenir
Kağıdın bir kenarından başlanarak birer parmak birer parmak bükülerek diğer kenara kadar işlem tamamlanır ve bıçakla kağıdın üzerinde minik bir çizik açılır tepsiye yanyana dizilir ve 200 derece fırında  30 dakika  pişirilir.
Servis öncesi tabaklara alınan kebaplar katlanan kenardan makasla  yarım ay şeklinde kesilerek ikram edilir.
Not:
-Pişirme kağıdınızı önceden sudan geçirip ıslatın
-Etinizi kağıt üzerine koyarken çok az et suyundanda eklemeyi unutmayın.
-Dana eti de kullanabilirsiniz ama mutlaka öncesinde düdüklüde pişirmelisiniz.
-Malzemesini siz damak zevkinize göre dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz


10 Ekim 2014 Cuma


Bayram geldi geçti bile, Allah sağlıkla tekrarına erdirsin hepimizi .. Kurban etinden ayırdığım iki parça gerdan etiyle keşkek yapmayı istemiştim. Keşkek bir çok bölgede pişirilmesi konusunda farklılıklar yaratsa da genel anlamda aşurelik buğdayın içine konan kuru soğan ve kemikli boyun/gerdan etiyle iyice yumuşayana kadar pişirilmesidir.İstenirse tahta kaşıkla ezilirecesine dövülür ya da blendir ile ara sıra çalıştırılarak çok fazla ezmemeden parçalanması sağlanır.( kızlar istemediği için bu işlemi bu sefer yapmadık) üzerine kızdırılmış toz biberli tereyağ gezdirilir:.


 Malzemeler:
2 parça gerdan eti ( koyun eti)
2 su bard.aşurelik buğday
1 adet iri kuru soğan
1/2 yemek k. salça
üzeri için tereyağ ve kırmızı toz biber
Tuz
yeterince sıcak su

Yapılışı:
Buğday akşamdan ıslatılır suyu birkaç kez değiştirilir. Kemikli et 2 bardak soğuk suda bekletilerek kanının iyice çıkması sağlanır.Yemeklik doğranmış soğan, salça, tuz, buğday ve etler düdüklüde üzerini üç dört parmak geçecek kadar sıcak su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar pişirilir bu süre düdüklüye göre değişiklik arzeder, ben 35 dakika da pişirdim. Etler yemekten alınıp kemiklerinden ayrıştırılarak didilir ve tekrar yemeğe eklenir. sonrasında dövmek istenirse tahta kaşığın tersi ile buğdaylar ezilir. Servis öncesinde de üzerine kızdırılmış toz kırmızı biberli tereyağ gezdirilir.

Anacığım ağzında bulunsun. Benim  gibi sen de çok severdin bu yemeği..




2 Ekim 2014 Perşembe





Her gününüz bayram olsun!

Nefes almak bayramdır mesela; 
günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...
Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir;
 sevmeninkini yalnızlık...
Bayramdır, elden ayaktan düşmemek, 
zihinden önce bedeni kaybetmemek, 
kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diyebilmek...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.
Küsken barışmak, 
ayrıyken kavuşmak, 
suskunken konuşmak bayramdır.

* * *
Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi, 
akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi, 
sevdalı bir elin tende gezmesi, 
nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır.
Sonrasında gelen ilk diş bayramdır, 
ilk söz bayram,
ilk adım,
ilk yazı, 
ilk karne bayram...
Güne gülümseyerek başlamak bayramdır.
"İyi ki yanımdasın" bayram, 
"Her şeyi sana borçluyum" bayram, 
"Hiç pişman değilim" bayram...

* * *
Evlatların mürüvvetini görebilmek, 
eve dolu bir torbayla gidebilmek, 
konu komşuyla yarenlik edebilmek, 
akşamları eskimeyen bir keyifle çay demleyebilmek bayramdır.
Zamanı donduran eski fotoğraflara nedametsiz bakabilmek,

altı çizilmiş eski kitapları aynı inançla okuyabilmek, 
yol arkadaşlarının yüzüne utanmadan bakabilmek bayramdır.
Alnı açık yaşlanmak bayramdır;
ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram...

* * *
 Bunların kadrini bilirseniz, 
kıymet bilmeyi öğrenirseniz her gününüz bayram olur.
Meraklanmayın, 

öyledir diye size deli demezler.
Deseler de böyle delilik, 

bayram artığı günlerdeki nankör akıllılıktan evladır.


Can Dündar


CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı