Bunlardan turunç reçelini en son Kıbrıs'a gittiğimizde can arkadaşımız sevgili Ayten hanım hediye vermişti. Ayten hanımın turunç reçelinin tarifi sahrap hanımın tarifiyle birebir olunca ben de temin ettiğim turunçları aynı tarifle denedim. Kendine özgü tadı ve aromasıyla çok lezzetli bir reçel, turunç temin ederseniz mutlaka denemenizi öneririm.
Turunç Reçeli ( Sahrap soysal'ın tarifiyle denedim)
Malzemeler:
- 10 adet orta boy turunç
- 1 kg tozşeker
- ½ limonun suyu
- Nohut büyüklüğünde 1 adet limon tuzu
- 5 su bardağı su
Yapılışı
- Portakala benzeyen bir Akdeniz meyvesi olan turuncun reçeli çok
lezzetli olur.
- Turunçları yıkayıp uzunlamasına altı eşit parçaya böldükten sonra
parçaları portakal soyar gibi soyun.
- Bir yorgan iğnesine kalın ip geçirin. Turunç kabuklarını rulo yapıp
rolular açılmasın diye iğneyle ortalarından ip geçirin. Ipleri uçlarından
sıkıca düğümleyin.
- Ipe dizdiğiniz turunç kabuğu rulolarını büyük bir tencerede kaynamakta
olan suda 20 dakika kadar haşlayın.
- Hafifçe yumuşayan kabukları süzüp üzerlerine 10 santim kadar çıkacak
soğuk suda bekletin. Kabukların suyunu her gün değiştirerek 3 gün kadar bekletin.
Bu işlem acı tadın gitmesini sağlayacaktır.
- Dördüncü gün sudan çıkardığınız kabukları süzün.
- Diğer taraftan, suyu ve tozşekeri geniş bir tencereye aktarıp orta
ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
- Kaynamaya başlayan şerbete turunç kabuklarını aktarın. Kabukları kısık
ateşte yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirin. Reçelin kıvamına bakmak için
bir çay kaşığı kadar alıp porselen bir tabağa damlatın. Akıcılığını
kaybetmişse pişmiş demektir, hala akıcıysa kaynatmaya devam edin
- Kıvama geldikten sonra limon suyunu ve limon tuzunu da ilave edip 5
dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Ilık hale gelen reçelin üzerine kağıt
peçete yayın ve elinizle hafifçe bastırın. Böylece reçelin üzerindeki
köpükler kağıt peçeteye yapışacaktır. Kağıt peçetenin bir ucundan tutarak
yana doğru yavaşça kaldırın ; köpüklerin peçeteyle birlikte
kalktığını göreceksiniz. Bu işlemi birkaç kez daha tekrarlayarak reçelin
üzerinde kalan köpükleri de temizleyin.
- Reçel soğuduktan sonra kabuklarındaki ipleri çıkarıp kavanozlara doldurun
ve serin bir yerde muhafaza edin.
Gül Reçeli
Gül Reçeli yapımı
Malzemeler:
Büyük bir kase kokulu reçellik gül yaprakları( yaklaşık 250 gr.)
3,5 su bard. su
1 kg. toz şeker
1 adet limon suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle gülün kullanılacak yaprakları alınıp bir tencereye doğranarak konur.
Üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir ve çatal yardımıyla harmanlanır.
Bir gece bu şekilde üzeri kapakla kapatılarak bekletilir
Bir tencereye su konur beklettiğimiz şekerli gül yaprakları eklenir ve ocağın altı açılır.
hafif ateşte taşırmadan ara sıra karıştırarak kaynatılır.
Çok fazla ezilmemeleri için kısa bir süre sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır ve temiz kavanozlara doldurulur. Reçeller serin bir yerde saklanır.
Not:
kıvamının gelip gelmediğini ise ocak yanına koyduğumuz bir tabağa bir çay kaşığı reçelden alıp tabağı hafifçe eğin, eğer tabaktan belli bir kıvamda akıyorsa tamamdır. çok cıvıksa az daha kaynatıp indirin.
Erik reçeli yapımı( mükemmel bir tada sahip)
MALZEMELER
1 kg şeker
1 kg kırmızı iri erik
1 adet limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Erikler bol suda iyice yıkanır.ikiye kesilip çekirdekleri zedelemeden çıkartılır dilimlenir.
Bir tencereye erikler ve toz şeker kat kat konur ve bir gece bekletilerek sulanması sağlanır.
Üzerini biraz aşacak kadar kadar oldukça az su ekleyip hafif ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatılır kaşıkla zaman zaman karıştırılarak taşması önlenir.
Pişen erikler bir başka kaba alınarak kalan suya yarım limon suyu eklenerek bir süre daha kaynatılır. erikler tekrar tencereye alınıp bir taşım sonra ocaktan alınıp soğutulur. temiz bir kavanoza doldurulur.
1 kg kırmızı iri erik
1 adet limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Erikler bol suda iyice yıkanır.ikiye kesilip çekirdekleri zedelemeden çıkartılır dilimlenir.
Bir tencereye erikler ve toz şeker kat kat konur ve bir gece bekletilerek sulanması sağlanır.
Üzerini biraz aşacak kadar kadar oldukça az su ekleyip hafif ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatılır kaşıkla zaman zaman karıştırılarak taşması önlenir.
Pişen erikler bir başka kaba alınarak kalan suya yarım limon suyu eklenerek bir süre daha kaynatılır. erikler tekrar tencereye alınıp bir taşım sonra ocaktan alınıp soğutulur. temiz bir kavanoza doldurulur.
0 yorum:
Yorum Gönder