Yeni Yıl

13 Eylül 2010 Pazartesi

Bayram sonrası hepinize güzel bir hafta diliyorum.. Bayramda yaptığım kurutulmuş biber ve patlıcan dolmasını  tadan misafirlerim tarifini mutlaka vermemi istemişlerdi. Bende hem onlar için hemde siz değerli okuyucularım için burada severek paylaşmak istedim. Her hanımın bir yoğurt çalışı var denir, benim de tabiki öyle.. Dolma yaparken  ölçülerim her bir dolma  için bir yemek kaşığı pirinç hesabıdır.Dolmalık fıstık ve üzümü isteğe bağlı kullanırım, bu seferde kullandım.. Baharat olarak yeni bahar ve kimyon benim vazgeçemediğim iki malzemedir. Bir püf nokta da piştikten sonra üzerlerine limon suyu ve zeytinyağı gezdiririm.. gelelim tarife:
Bu ölçüleri  bayram nedeniyle fazla tuttum, siz dilediğiniz kadar hazırlayın.


Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
15 adet kuru biber
4 adet orta boy kuru soğan
2 adet iri diş sarımsak
1'er  yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 yemek kaşığı toz şeker
1 limon suyu (yarısı pişince üzerine sıkılacak)
Pirinç (her dolma için 1 yemek kaşığı silme hesabı )
1/2 su bard. zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ve kuş üzümü
Kimyon, yeni bahar, kuru nane, kıyılmış maydonoz, tuz


Yapılışı:
Patlıcanlar çatal batacak yumuşaklıkta olacak şekilde haşlanır, Biberlerde ayrı bir tencerede yumuşayana kadar haşlanıp üzerine soğuk su ekleyerek iç hazırlanana kadar bekletilir sonra her ikisinin de birkaç kez suları değiştirilir.. Kuş üzümü sıcak suda bekletilir.
Bir tencerede zeytinyağında yemeklik doğranmış sarımsak, soğan ve fıstık birlikte şeffaflaşana kadar kavrulur .
Salçalar eklenir birkaç kez karıştırılarak tekrar kavrulur ve yıkanmış süzülmüş pirinç ve bir çay bard. sıcak su ,tuz eklenir yine kavrulur. Ocaktan alınır soğumaya bırakılır . Bu aşamada kimyon kuru nane, yeni bahar şeker ve yarım limonun suyu  kıyılmış taze maydonoz eklenip tadı ayarlanır. Eğer bol acılı tercih ederseniz pul biber, acı biber salçası katabilirsiniz veya kuru biberin acı olanını kullanabilirsiniz , bu sizin damak zevkinize kalmış birşey.. her dolmalığı üzerinden bir parmak eksik kalacak şekilde içle gevşekçe doldurup alta patlıcanlar arka arkaya , üzerlerine de biberler ağızları yukarda olacak şekilde tencereye dizilir. gerekirse bir tabak kapatarak ve bir su bard. sıcak su ilavesiyle önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pirinç taneleri yumuşayana kadar pişirilir Ocaktan alınıp üzerlerine biraz zeytinyağı ve yarım limon suyu gezdirilip ılınması beklenir.. Afiyetler olsun..



Muhallebili Kadayıf

Bu tarifi hem çok hafif hemde çok lezzetli bulduğum için bayramda yapmaya karar verdim.. Bir kaç kez  günlerimizde arkadaşlar yapmıştı ve tattığımda çok beğenmiştim.

Onlardan aldığım tarife göre uyguladım ve tadına bakanlardan gerçekten tam not aldı.. Tam not alan tariflerde tabiki sizlerle paylaşılmalı..

Malzemeler: (bu ölçü büyük boy diktöregen borcama tam geliyor)

Muhallebisi için:
5 su bard.süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı teğeleme  nişaşta
1 su bard. şeker
2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
2-3 parçacık damla sakızı
1 paket kaymak tadında krem şanti

Muhallebinin hazırlanışı:
Süt, un, nişasta birlikte pişirilir indirmeye  yakın içine şekeri, ve damla sakızı ilave edilip bir kaç dakika daha ateşte tutulur ve ocaktan alınarak 3 dakika mikserle çırpılır.  margarin(ben tereyağ kullandım)Kaymak tadında krem şanti eklenip tekrar çırpılır.

400 gr.Kadayıf
1 çorba kasesi şeker
1 çorba kasesi iri kırılmış fındık

Yapılışı:
Kadayıf  buzlukta bir kaç saat tuıtularak sertleşmesi sağlanır ve çıkartılıp ufak parçalara kırılır.  Şeker ve fındıkla derin ve geniş bir tencerede iyice harmanlanır. Kokusu çıkana  kadar devamlı karıştırılarak  kavrulur. (bu aşamayı bir daha ki seferde fırında denemeyi düşünüyorum, benim ellerim ağrıdığı için beni yordu, zira kavrulması biraz uzun sürüyor)
kadayıfın yarısı borcamın dibine eşit miktarda serilerek bastırılır, üzerine  muhallebi yayılır ve kalan kadayıf ta bunun üzerine serilir kaşık tersiyle düzeltilir Bir gece buzdolabında bekletilir ertesi gün dikkatle dilimlenerek servis yapılır.
Afiyetler olsun..

15 yorum:

Unknown dedi ki...

Dolmalar harika görünüyor.ellerine sağlık canım.ayrıca bayram menüne bayıldım.süper...

SERRA dedi ki...

elinize sağlık herşey nefis görünüyor,muhallebili kadayıfı bende denicem kaç gündür fırsat olmadı , hani plastik tepsilerde hazır kızartılmış kadayıf tatlısı olur ya ,sadece şerbet eklenir ondan aldım ben de...kavurması zahmetli olduğu için böyle bir fikir gördüm bir blogda..sizin fırınlama işlemi de olabilir sanırım, fikir vereyim dedim sevgiler

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerinize sağlık,harika lezzetler hazırlamışsınız.Kimyon benim de vazgeçemediğim baharatlardan:::))))


sevgiler...

Nehir Butik Pasta dedi ki...

ımm kuru dolmaya bayılırım
ellerine sağlık
sevgiler

NzlGl dedi ki...

Elinize sağlık sevgili Şükran hanım
her ikisinide çok severim.....

kalpkurabiye dedi ki...

DOLMALARDA TATLIDA HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK ŞÜKRAN HANIM..
SEVGİLER..
MUTLU GÜNLER..

anneanneninemekleri dedi ki...

Herşey çok güzel,ellerinize sağlık.Bu muhallebili kadayıfı bi deniycem bakalım ama ne zaman.Sevgiler

Unknown dedi ki...

Kuru sebzeli dolmaların tadı bir başka oluyor. Muhallebili Kadayıfsa ye beni diyor ya bayram yeni bitti, dünyanın tatlısını yedim. Yine canım istedi :))
Ellerine sağlık Şükran'cım.

Saliha dedi ki...

nedense kuru sebze dolmaları tazelerınden daha cok sevıyorum:) ellerınıze saglık..kadayıflı muhallebı ıse önceden berı yaptıgım bi tatlıdır, tadı nefıstir..

sevgılerımle..

lezzettabağı dedi ki...

Misket limonu artık yediklerimizi eritme zamanı canım biraz dikkat ederiz olur biter..Sevgiler.

Binbir çeşni bizde de kuru dolma daha çok tercih edilir..sevgiler..

selçuk dedi ki...

blog açıp ilgilenmeyen ben, bugün gördüm yazdıklarınızı...

teşekkür ederim.

Gülcan dedi ki...

çok leziz olmuşlar ellerize sağlık.yiyenlere afiyet olsun.

yemekaski.com seçil dedi ki...

kuru dolmaya bayılıorum... ellerinize sağlık..

gülay mutfakta dedi ki...

şükran canım ellerine sağlık her iki lezzete nefis görünüyor..

sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Bu tatlıyı yapıcam diye niyet ediyorum ama bir türlü kısmet olmuyor.Fırsat bulsamda yapsam :(

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı