Yeni Yıl

8 Temmuz 2010 Perşembe


Kiş Hamuru  Tarif sevgili bloger arkadaşım http://www.evcini.com/2010/03/my-entry-2.html. ne ait..

Malzemeler: ( 26 cm. çapında tart kalıbı ile iki adet kiş  oluyor)

250 gr. (1 + 3/4 cup) organik un
150 gr. (2/3 cup) tuzsuz tereyağı
Yarım tatlı kaşığı (1/2 tsp) tuz
Bir fiske toz şeker
1 orta boy yumurta
1 yemek kaşığı (1 tbs) soğuk süt

Üst malzemesi: (Ben orijinal tarifteki ölçüleri bir adet hamuru kullandığım için biraz değiştirdim)

3 adet iri yumurta
2 yemek kaşığı organik un
200 ml. taze krema (creme fraiche)
1 su brd. günlük süt
1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet kesme şeker
Yarım tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
300 gr. ıspanak

Tarif:

Tereyağını buzdolabından çıkarın. Bıçakla bir santimlik küpler şeklinde kesin. Hafifçe yumuşayana kadar bir köşede bekletin.

Genişçe bir karıştırma kabına, unu, hafifçe yumuşamış tereyağını, tuzu, şekeri ve yumurtayı koyun. Parmaklarınızın ucuyla ovuşturarak, bütün malzemeyi karıştırın. Hamur, ekmek kırıntısı gibi görününce, soğuk sütü ekleyin ve çabuk çabuk toparlayıp, bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Torbanın içindeki hamuru, elinizle hafifçe düzeltin ve ona 10 cm. çapında bir disk şekli verin.

Hamuru buzdolabına koyun. En az iki saat bekletin *
Tezgahı ve merdaneyi hafifçe unlayın. Soğuttuğunuz hamuru, kalınlığı 3 mm. olana kadar açın. Soğuyan hamur ilk başta sert gelse de, siz yılmayın, açmaya devam edin.

Açtığınız hamuru 26 cm. çapındaki tart kalıbına yayın. Parmaklarınızla, hamuru kalıbın dibine ve kenarlarına hafifçe bastırın. Hiçbir yerde hava boşluğu kalmasın. Kalıbın kenarlarından merdaneyle geçerek, fazlalıkları kesin. Artan hamurları iki adet 12 cm. çapındaki tart kalıbında kullanabilirsiniz.
Bir çatal yardımıyla, hamurun dibinde ve yanlarında delikler açın. Böylece, hamur pişerken kabarmayacaktır. Hamuru tekrar buzdolabına koyun ve en az 2 saat daha dinlendirin. Eğer bu dinlendirme kısımlarını atlarsanız, pişirme sırasında hamurunuz çeker.

Fırını 190 derecede ısıtın. Kiş hamurunu buzdolabından çıkarın. Üzerine fırın kağıdını yayın. Ağırlık yapması için, ya eski bakliyatları koyun ya da başka bir kalıbı üzerine yerleştirin.

Bir tepsiye fırın kağıdı yayın. Üzerine, hazırladığınız kalıbı yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırının alt rafında, 25 - 30 dakika pişirin. Ardından, hamurun üzerindeki fırın kağıdını, ağırlıklarla beraber kaldırın. Kiş hamurunu, rengini alması için 10 - 20 dakika arası - ki bu süre her fırında değişebilir - daha fırında tutun. Hamur yanmasın: kenarları altın sarısı olsun ve iç yüzeyi hafifçe pembeleşsin.

Pişen kiş hamurunu, tepsiyle beraber fırından çıkartın.

Not: *(ben bu aşamadan sonra hamurumu ikiye bölüp naylon poşette derin dondurucuya kaldırdım. Bir hafta sonra hamurun bir adetini dolaptan çıkartıp yarım saat bekleterek yumuşamasını sağladım. Merdane ile kalıp büyüklüğünde açtım ve yağlanmış tart kalıbına hamuru düzgünce yayıp üzerine de çatalla delikler açtım ve ıspanaklı malzememi dikkatlice boca ettim, fırının orta rafında ıspanaklı kısmı kıvam alana kadar pişirdim. Böylece hem zamandan kazanmış oldum hemde bana göre yediğim kişler kadar nefis bir tad elde ettim...

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Nefis bir tarif, ellerine sağlık canım. Sevgiler..

nesrin dedi ki...

Kisin her türlüsüne hele ispanaklisina bayilirim. Sebze sevmeyenler bile bence kise dayanamaz. Ellerinize saglik. Sevgiler...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Şükran'cığım ellerıne sağlık.bende yaparım bu kişi.ama malzemelerımız bıraz farklı.bırde mantar eklıyorum.Hatta sinangil unlarıda deger görüp yayımlamıstı.çok lezzetli oluyor senınkıde bellıkı cok lezzetli göruntuye göre:)sevgiler canım hayırlı kandıller

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Misket limonu, değerli yorumun için çok sağol..Sevgiler canım.

Nesrin'ciğim, uğramana çok sevindim.. sevgiler görüşmek üzere canım..

Unknown dedi ki...

Şükran'cım, günaydın adımı sormuşsun yorumunda, adım Hülya. Sevgiler ve güzellikler..

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Tülin, çok teşekkürler, senin tartı yakından inceleyip not almıştım, bloğunda yorumumu görürsün..sevgiler.

Sevgili Hülya çok teşekkürler Miske-t limonu da çok sevdiğim bir sebze/meyvedir.. kocaman öptüm..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Merhaba ben sizin tariflerinize gerçekten bayılıyorum.

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ıspanaklı kişiniz sevgilerimle

dokuzuncubulut dedi ki...

Pazarda kış aylarında görmediğim kadar güzel ıspanaklar vardı... Kiş çok lezzetli görünüyor, alıp hemen denemeli...
Ellerinize sağlık, sevgiler...

Unknown dedi ki...

Şükrancım hayırlı cumalar harika ol
muş gerçekten ellerine sağlık sevgi
ler...

lezzettabağı dedi ki...

Dokuzuncu bulut, ıspanaklar benimde kendi bahçemden daha önce çok az kavurup derin dondurucuya saklamıştım denediğinizde içine kavrulmiş dolmalık fıstık katmayı unutmayın derim..Sevgiler..

Sevgili Aylin, bende senin bloğuna ve senin tarzına bayılıyorum abartısız inan ki.. sevgiyle kal canım.

mesut dedi ki...

mükemmel lezzetler bunlar ya acıktım harbiden

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı