Yeni Yıl

5 Mayıs 2010 Çarşamba


5 mayısı 6 Mayısa bağlayan gece Hızır günlerinin başlangıcı, yani hıdırellezdir.


Bu günde Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğuna inanılır. Aslında olay Mısır panteolojisinden Anadolu'ya geçmiştir. Hathor (güneş,tarım bereket tanrısı) ve eşi Horus (neşe ve dans tanrıçası) yaz başlangıcında gökyüzünde buluşur ve günün önemine ithafen Antik Mısır halkı tarafından şenliklerle kutlanırmış.

Horus isminin Yunanca karşılığının Helios (elyos olarak telafuz edilir) olduğunu düşününce, eski bir geleneğin günümüze nasıl uyarlandığını anlayabiliyoruz. Hathor olmuş Hıdır, Helios olmuş İlyas. Kutlamalar ise aynı şekilde güneşli günlerin başlangıcında şenlikler yaparak devam edegelmiş. Çünkü biri güneş tanrısı, diğeri dans tanrıçası.

Vikipedide Hızır için şunları diyor;

Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:

Kalbi temiz, doğaya inanan insanlara yardım eder.

Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.

Dertlilere derman, hastalara şifa verir.

Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.

İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.

Uğur ve kısmet sembolüdür.

Mucize ve keramet sahibidir.

Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Umarım sizlerin ve benimde dileklerim kabul olur..Sevgiler..

3 yorum:

balböcükleri dedi ki...

sen çağırırsında ben gelmemmi.böyle güzel bir blog yorumsuz kalmamalı.o revani ne öyle.hırellez hakkında yazdıklarını okudum aslında bi kısmını bilmiyordum.ama şu meşur gül ağacına asılan dilekleri bigün bende deneyeceğim

Gaye dedi ki...

ziyaretin için teşekkür ederim.. bundan böyle bende sıklıkla uğramaya çalışacağım bloguna. verdiğim ara bir süre daha devam edecek sanırım. senin blogunda görüşürüz bir süre artık :) sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Serpil, ve Gaye çok teşekkür ederim tabiki daha çok yorumlarda görüşmek üzere bende sevgiler yolluyorum..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı