Yeni Yıl

12 Mart 2015 Perşembe



      Trileçe özellikle balkan ülkelerinde ve oradan göçedenler yani bizler tarafından yapılan hafif ve çok güzel bir tatlıdır, son yıllarda bir yıldız gibi parlayıp bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünmemiştim. Anne tarafımın boşnak olmasından dolayı bizim bildiğimiz bir tatlıdır..
    Eskiden anneannemler üç çeşit sütle( manda, keçi ve inek sütü) ve sütten ayırdıkları o güzelim kaymakla yaparlardı yıllar geçtikçe ve aile büyükleri birer ikişer öbür dünyaya göç ettikçe daha az yapılır oldu. (buradan hepsini rahmetle anıyorum)Ben o lezzetleri unutulmasın diye öğrendiğim kadarıyla her daim yapmayı çok seviyorum



    İnternette triliçe ile ilgili bir çok farklı tarif paylaşılmış. Bizim trileçemizi tadanlarda benden hep tarif soruyorlar. Buradan sizlerle paylaşmak boynumun borcudur..


Geçelim tarife:

TRİLİÇE ( bu ölçü orta boy kare veya yuvarlak borcam içindir)

Kek malzemesi:

6 Adet yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu

Süt Şerbeti:

2 su bard. süt (bunu yukarda bahsettiğim üç sütle de hazırlayabilirsiniz)
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2  kutu sıvı krema (200 ml)
1 paket vanilya

Üst Karameli:

1 su brd. toz şeker
1/2  kutu sıvı krema
1 yemek kaşığı tepeleme margarin

Hazırlanışı:
-Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını köpük olana kadar mixerle çırpın. 
-Sarılarına da şekeri ilave edip eriyene kadar çırpın, yumurta beyazını sarıyla birleştirin köpüğünü söndürmeden karıştırın.
-Üzerine unu eleyin, kabartma tozunu ekleyin sadece homojen olana kadar karıştırın.
-Orta boy yuvarlak veya kare borcama pişirme kağıdı serin. Üzerine kek hamurunu dökün ve yayın. içinde hava kabarcığı kalmasın.
-170 derece de orta rafta pişirin kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin. 
 -Kek pişerken süt şerbetini hazırlayın. Süt ve  şekeri bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
ocaktan alıp kremanın yarısını ve vanilyayı ilave edin.  
-Pişen keki fırından çıkartıp ılımaya bırakın.  Keki ölçüsünden biraz büyükçe bir servis tabağına ters çevirin pişirme kağıdını dikkatlice kaldırın. çatalla kek üzerinde gelişigüzel delikler açın. Süt şerbetini kepçe yardımıyla üzerine gezdirerek emmesini sağlayın. keki dolaba kaldırıp iki saat kadar soğutun.

Karamelin hazırlanması:
Toz şekeri yayvan bir tavaya koyup ocağa alın. orta ateşte yavaş yavaş karamel olmaya başlayacaktır. şekeri silikon bir spatulla kenarlarından ortaya toplayarak aynı ölçüde esmerleşmesini sağlayın tamamen eriyince ateşi kapatın ve içine margarini ekleyin biraz köpürecektir telaş etmeyin. Bu defa sıvı kremanın kalan yarısını ilave edin yine ocağın altını yakın ve karıştırarak akıcı bir karamel haline gelene kadar karıştırın. içinde şeker kırıntıları kalabilir . bir kaç dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın gerekirse süzgeçten geçirin. Dolapta soğuyan  trileçeyi kare veya havuç dilimi şeklinde dilimleyin. Karameli üzerine gezdirin ve yine dolapta bir kaç saat bekletin . Servise hazırdır.. 

Not: -Karameli yapıp kavanoz ile dolapta 3 gün kadar bekletebilirsiniz
        -Triliçeye karamelden önce ince bir tabaka kremşanti sürebilirsiniz.
       - veya hazır karamel satılıoyormuş alıp kullanabilirsiniz (ben denemedim.)
       - Toz şeker ve krema ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.









 

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı