Yeni Yıl

23 Eylül 2014 Salı




Özellikle hafta sonu ev işleriyle uğraşıpta işler bitince en sevdiğim şeyin bol aydınlık balkonumda oturup yorgunluğumu alacak olan güzel demlenmiş bir çayın  yanında yenebilecek bir şeylerin bulunması.. Yoksa da en kolayından ne yapılabiliyorsa yapılır tabii  o an evdeki varolan malzemelerle bazen tatlı, bazen tuzlu bazen acılı..Tarifmiş ölçüymüş hiiiç uğraşmam..işte ispatı, göz ölçüm şaşmaz..



 O gün de yine rutin yapılması gereken işleri bitirmişim ve çayı koymuşum  eee canımda  bir tatlı çekiyor anlatamam, baktım 2 adet şeftali var hemen onlar soyuldu dilimlendi göz kararı şekerle tavada hafifçe karamelize edildi. diğer yanda 3 yumurta göz kararı şekerle iyice çırpıldı klasik kek malzemesi eklendi, hafif yağlanmış fırın kabına şeftaliler yanyana dizildi üzerine kek hamuru döküldü ve doğru fırına.. 30 dakikada bu güzellik çayıma eşlik etti ..
Yapmak isteyipte üşenenlere ithaf olunur..     




 Bol bereketli bol neşeli ve sağlıklı bir hafta olsun yine ...


Bu haftanın en güzel yemeğiydi diyebilirim..Denediğinizde bana hak vereceksiniz.
Malzemeler:

-Kemer patlıcan

Sos için:
-2 adet İri etli domates
-3 diş sarımsak
1/2 çay bard. sıcak su
-3/4 çay bard.  Zeytinyağ
-Taze veya kuru kekik
-tuz

-Hellim peyniri(Hellimleri akşamdan ıslatın, hem yumuşasın hem tuzu çıksın)
 Kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı:

Hellimleri akşamdan ıslatın, hem yumuşasın hem tuzu çıksın.

Patlıcanları mümkün olduğunca uzunlamasına ince dilimler halinde kesin ve tuzlu suda bekletin .
Hellim peynirleri de ince dilimler halinde doğrayın.
Domatesin kabuklarını soyun, minik küpler halinde tavaya doğrayın. Zeytinyağ, sarımsak,tuz  ve kekik ilave ederek birlikte soteleyin. yarım çay bard. sıcak su ekleyerek orta kıvamda bir sos hazırlayın. 


Fırına dayanıklı güveç veya fırın kabının tabanını hazırladığınız sosla yağlayın. Üzerine  sudan çıkartıp kuruladığınız patlıcan dilimlerini yanyana yerleştirin. 
Patlıcanların üzerine hellim peynirleri  yerleştirin ve tekrar sostan gezdirin. Bu, işlemi birkaç kat yapabilirsiniz. Fırına koyun ve hellimler kızarana kadar pişirin. 
Üzerine kıyılmış maydonoz serpiştirin. Sıcak servis edin..
Tavada yaparsanız da  kısık ateşte arkalı önlü patlıcanlar kızarana kadar pişirin.
Hellimler hafif eriyecekler ve çok güzel olacaktır..sıcak / ılık servis edin.


12 Eylül 2014 Cuma


    Değerli okurlar, her şeyin gönlünüzce olacağı bir hafta sonu dilerim 




Mutfakta en önemli malzemenin/eşyanın buzdolabı olduğu kesin, yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolabını en sağlıklı ve hijyen koşullarda kullanmak için bu paylaşımın önemli olduğunu düşündüm.

Alerjilerimin ortaya çıktığı yıllarda da temizliği konusunda araştırma yaparak doğru bildiğimi sandığım yanlışları düzelttim.  

BUZDOLABI BİLGİLERİ

Besin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırır. Bu nedenle ayrıca özen ister. Gerekli malzemelerin satın alınması ile yemeklerin sunulması arasında, depolama, hazırlama, pişirme, servis sonrası temizlik ve bakıma kadar tüm iş akışı mutfakta sağlıklı ortam oluşturmada ayrı ayrı önem taşır. Mutfaktaki sıcak ve nemli ortamda bulunan bakterilerin sayısı her 20 dakikada iki katına çıkabilir ve bir tek bakteri 10 saatte 1 milyar olacak şekilde üreyebilir.

BUZDOLABINDA RAF DÜZENİ

Buzdolabında herşeyin bir yeri vardır. Beyaz ve kırmızı etler sebze bölümünde, meyveler de en üst rafta olunca oldukça karmaşık ve kullanıma ters düşen bir düzen oluşuyor. Oysa düzenli bir buzdolabı hem sağlıklı yaşamayı hem de temiz olmayı sağlar. Peki buzdolabında ne nereye konmalı?

En üst raf

En üst rafa peynir, elde hazırlanmış gıdalar, yarım kalmış ama daha sonra da yenilebilecek salatalar, sosis, salam, sucuk gibi koku veren yiyecekler, çiğ jambon ve et konur. Peynirler aşağı yukarı iki, koku veren yiyeceklerde bir hafta kadar tazeliğini korur. Yemek artıkları ise üç gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bozulur.

Orta raf

Süt, krem peynir, taze kaşar, yoğurt, krema bu rafta yer alır. Açılmış paketler burada 4 gün kadar dayanıklılığını korur.

En alt raf

Çiğ et, balık, sosis. Bu rafa konan et ve balığı aynı gün içinde tüketmelisiniz. Et, beyaz et ve sosis, sucuk gibi gıdalar iki veya üç gün kadar taze kalırlar.

Sebze bölmesi

Üzüm, çilek gibi meyveler, mantar yeşil salata, yapraklı sebzeler ve otlar, bitkiler. Az dayanıklı olan meyve ve sebzeler aşağı yukarı üç gün taze kalır. Diğer sebzeler buzdolabına konabilir ama konmak zorunda değildir. Egzotik meyveler (muz, papaya, mango gibi) ve domates aşırı soğukta durmamalı aksi takdirde, tatlarını kaybederler. Su açısından zengin olan dolmalık biber, salatalık ve kabak, buzdolabı için ideal olmasa da konabilir, ancak uzun süre dayanıklı olmadıklarından çabuk tüketilmelidir.

Buzdolabı kapısı

Buraya tereyağı, margarin, yumurta, reçel, sos ve açılıp ve gün içinde kullanılan her tür kase, kavanoz gibi gıda barındıran şeyler konur. Kapağı açılmış meyve ve sebze suları uzun ömürlü değildir. Çabuk tüketilmelerine dikkat edin. Diğer gıdalar birkaç hafta dayanıklı kalırlarken yumurtalar üç hafta dayanır.


Temizleme yöntemim : Kaynak (Mutlaka okuyun)

Alerjilerim öncesinde normal bulaşık deterjanı ile temizlerdim. 
  
Buzdolabımı ve derin dondurucumu temizlemek için bir fincan karbonatı ve arap sabununu 3 litre sıcak su ile karıştırıyorum (sıcak su, çözülmesi için gerekli). bir başka kapta da bir çay bard. sirke ile 3 litre su karıştırıyorum. ikisi için ayrı ayrı temizleme bezi kullanıyorum. Dolabın fişini çekip içini boşaltıyorum ve önce karbonatlı / arap sabunlu suyla ardından sirkeli suyla silip kuruluyorum. fişini takıp düzenli bir şekilde malzemeleri yerleştiriyorum .
(Sirkeyi, karbonatı ve arap sabununu ayrıca mutfak temizliğinde de kullandığım için ekonomik olması açısından toptan alıyorum)

Sebzeleri  saklama yöntemim:
     Sebzelerimi ayıkladıktan sonra yıkamadan tek kullanımlık kağıt/ havluya benzeri bezlere sarıp          çekmecelere kaldırıyorum. Çilek, üzüm dut benzeri ezilebilecek meyveleri kapaklı cam veya iyi kalite saklama kaplarında dolaba kaldırıyorum.  Buzdolabında uzun süre taze kalıyorlar. 
      
      Not:
     (daha çok kuaförlerde kullanılan bu bezlerin 100 adetini 20 tl gibi bir fiyata alıyorum) Bezler bir         kaç kez yıkanabiliyor .

     Buzdolabında kokuları gidermek için bir tas sütü veya bir küçük kasede karbonatı buzdolabına        koyun ve bir iki gün bırakın. Süt/karbonat  buzdolabınızdaki kötü kokuları yok edecektir.                Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz aynı sonucu alırsınız.

Kaynak: Gıda biyoteknolojisi ders notları ( Sevgili Sebahattin SARGIN ‘a teşekkür ederim)



8 Eylül 2014 Pazartesi

     Ağustos ayını bitirdik eylül ayını neredeyse yarılamak üzereyiz. Zaman ne kadar çabuk geçiyor değil mi?  Bu gün de güz mevsimi kendini göstermeye başladı bence..
Kışlık hazırlıklarımı bitirmiş sayılırım. Sebze ve meyvenin en  bol olduğu şu günler çok çabuk geçer ve hatta dikkat ederseniz pahalanmaya bile başlar bunu yıllardır gözlemlerim.  Örn. turşu kurma zamanı (tam da bu günlerde) sarımsak ve turşu malzemelerinde  hemen fiyat artışları olur dikkat edin. Kış  hazırlıklarımı sizlerle paylaşmayı istedim çünkü bende paylaşan her arkadaştan yeni bir şeyler öğreniyorum ve mutlu oluyorum.. Burada paylaşacağım bazı kışlık hazırlıklarımın tarifi Yeturla Lezzet Kareleri nin sahibi Sevgili Yeşime ait. Diğerleri ise yıllardır annemden öğrendiğim yöntemler..

Bu sene vişneleri Yeşim'in yöntemiyle bu şekilde hazırladım. şimdilik çok güzel görünüyorlar.





Vişnelerin bir kısmı da sos olarak kaynatıldı, pet şişelerle buzdolapta muhafaza ediliyorlar Havalar iyice soğuduğunda balkonda uygun bir yere çıkartılacaklar.





Vazgeçemediğim asma yapraklarım..Mayıs ayında çıkan ilk yapraktan hazırlamayı (biraz pahalı da olsa)  adet edindim. Önceleri bahçeli evimdeki asmamdan tek tek toplayarak hazırlardım .Her sene mutlaka kışlık asma yaprağı hazırlarım, çünkü ailece çok seviyoruz eşe dosta da zaman zaman sarıp hediye götürmekten de ayrıca keyif alıyorum. Bir kısmını Rahmetli annemin yöntemiyle, bir kısmını da haşlayıp iyice suyunu süzdürerek katlar halinde buzdolabı poşetlerine derin dondurucunun bir çekmecesine kaldırırım.. Kışın saracağım zaman öcededen çıkartıp sıcak suda çözülmesini beklerim ve sararım.Tuzlu salamura olarak hazırlanmasını hem benim gibi tansiyon hastaları için hem bence herkes için çok sakıncalı buluyorum.

 Sevgili Yeşim'de baktım bu tarifi yıllardır uygularmış. Bloğunda çok detaylı anlatımı var..
Yaprak bu yöntemle o güzel ekşiliğinden hiç bir şey kaybetmiyor. Ayrıca buzdolapta yeterince yeriniz yoksa bu yöntem tam size göre.

Çok basit olan bu yöntem kısaca şöyle:
Asma yapraklarını üçer beşer alıp sarar gibi kıvırın ve yırtmadan kenarlarını bükerek pet şişenin ağzından içeri doldurun. Ara sıra da şişenin içine girecek bir bıçak sapı veya tahta çubukla tabana yaprakları itekleyin . Şişenin tamamını bu şekilde sıkıca doldurun. su ,tuz veya şeker gibi herhangi bir şey koymanıza gerek yok. Önemli olan sıkıca kapağını kapatıp serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz.





Mayıs ayında yaptığım yapraklarım kapalı serin bir dolapta bakın sapsarı bir şekilde duruyorlar


-Taze yeşil fasulyenin ve tatlı sivri kıl biberlerin bir kısmı dilimlenerek kurutmalık olarak hazırlandı. 






 Yeşil fasulyeler kuzenimin bahçesinden toplandı..





Fasulyelerin bir kısmı ise kabukları soyulmuş domatesle sotelendi. Soğuduklarında derin dondurucuya saklama kapları ile kaldırıldı.
 Not:
Mutlaka kaliteli saklama kapları kullanmaya özen gösterin.




-Taze barbunyalar ve bezelyeler şoklama yöntemiyle derin dondurucuya kaldırıldı. Şoklama yöntemini 25 sene kullandığım emektar derin dondurucumun kitapçığından öğrenmiştim ve 25 senedir uygulayan biriyim, şu an yine aynı markanın 7 çekmeceli modelini aldım..



Şoklama Yöntemi:

Bazı sebzelerin rengini,  kokusunu tat ve vitaminlerini koruması amacıyla dondurulmadan önce yapılan işleme şoklama denir. Bu işlem sonucunda sebzeler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşur ve tadında herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.

 Barbunyalar  kaynar suda 5 dakika,
Bezelyeler, havuçlar  2-3 dakika,
Yeşil fasulye-taze börülce ise yine 2-3 dakika kadar haşlanır. 
Sonra süzgeçle alınarak buzlu suya aktarılır, soğuk suda 3 dakika tutulup bir mutfak bezi serili tepsi üzerine yine süzgeçle çıkarılır.
İyice kurulanıp saklama kutularına konup derin dondurucuya kaldırılır.



Kendi tecrübelerime dayanarak Patlıcan, beyaz lahana,  patates ve salatalık dondurucuya direk konulmadığını mutlaka bir işlemden geçirilmesi gerektiğini öğrendim.

 Örn: patatesin ve patlıcanın ön kızartma yapılması gerekiyor.
Salatalığın her ne şekilde konursa konsun  tadı bozuluyor
Beyaz lahana da salatalık gibi mutlaka tadı ve sertlik durumu olumsuz yönde değişiyor..

Patlıcanlar ocak üzerinde közmatikte közlendi) kabukları soyulup hafifçe zeytinyağında sotelendi ve sıcak olarak kavanozlara doldurulup ters çevrildi ( mutlaka kaynatılmış kavanoz ve yeni kapak kullanmanızı öneririm)

Not:
( Köz tadını en iyi ocak üzerinde veya direk ateş üzerinde alabilirsiniz, Kebapçılarda yediğiniz lezzetli köz patlıcanın nerede közlendiğine dikkat edin.

-Kapya biberler de aynı yöntemle közlenip kolayca soyulmaları için bir saat poşet içinde bekletildiler soyulup ister dilimlenerek ister tüm olarak  yine zeytinyağında sotelendiler ve sıcak olarak bir kaç sarımsak eşliğinde kavanozlara dolduruldular hemen mutfak bezi serili bir tepsiye ters çevrilerek bir gün soğumaya bırakıldılar .Şimdilik havalar iyice soyana kadar buzdolaba kaldırıldılar.




Acı sivri biberler bir tutam yapılarak saplarından bağlanıp baş aşağı asılarak gölgede kurutuldular. Tereyağlı kuru fasulye ve  nohut yemeği pişirirken bu biberlerden bir iki tane eklemenizi öneririm. 



- Kurutulmuş bamya bizde sevilmediği için sadece özenle seçtiğim taze ve körpe bamyaların tepelerini külah biçiminde kesiyorum, delikli bir süzgeçte seri bir şekilde yıkayıp bol limon suyuyla  harmanlıyorum ve saklama kaplarında derin dondurucuya kaldırıyorum. Pişireceğim zaman da çözülmesini beklemeden malzemeleriyle pişiriyorum.





Bazılarına havuçlarını da ekledim..







1 Eylül 2014 Pazartesi

      Tam bir meze tutkunuyum, hem yemekten hem hazırlamaktan  müthiş keyif alıyorum.. Çünkü bir sofra hazırlarken tekdüzelikten ziyade farklı tatları farklı sunumları denemekten çok hoşlanıyorum. Örneğin herhangi bir ana yemek yanına her defasında klasik bir salata yapmak yerine ya o salatanın içeriğini  değiştiririm ya da bir mezeyle sofrayı tamamlarım.  Bu tarifi yine gece yarısı izlediğim bir TV programından  tabletimin not defterine yarım yamalak kaydetmiştim. İyi ki de kaydetmişim..

     Domates kurusunu belli miktarda güvendiğim adreslerden alıp, iyi kalite zeytinyağ, tane karabiber, sarımsak,taze biberiye ve biraz tuz ile kavanozlara hazırlayıp her daim buzdolapta muhafaza eder, gerektikçe de tüketirim. Kurutulmuş domatesin  bir çok faydaları olduğu bir gerçek.. 
Şimdi kurutmanın tam da zamanı,yok eğer uğraşmak istemiyorsanız güvendiğiniz adreslerden temin edin ve bu güzel lezzetten kendinizi mahrum etmeyin. 

Malzemeler:

Kurutulmuş domates
Sarımsak
Kırık Yeşil zeytin
Ceviz
Ezine peyniri
Dereotu
Taze fesleğen
Yaban mersini
Zeytinyağ
Nar ekşisi
Kavrulmuş susam



Hazırlanışı:
Ölçüleri tamamen opsiyonel verdim, siz damak zevkinize göre ayarlayıp hazırlayabilirsiniz. burada dikkat edilecek nokta birbirinin tadını bir diğer malzemenin bastırmaması..

1. Aşama-Domates kurusunu önceden alıp sıcak suda birazcık  şişirin ve süzün bir kavanoza kıyılmış sarımsak, tane karabiber, ve bir miktar tuz ile kat kat doldurun üzerini geçecek kadar iyi kalite zeytinyağ ekleyin ve kavanozunuzun kapağını sıkıca kapatın ara sıra kapalı kavanozu ters yüz edin karışmasını sağlayın,  buzdolapta muhafaza edin. bununla bir çok farklı lezzette meze salata yapabilirsiniz.. 

2. Aşama- Daha önce hazırlamış olduğunuz kavanozdaki domateslerden dilediğiniz kadarını kesme tahtasında incecik doğrayın servis tabağınıza alın, yağından da bir miktar alın. 
Ezine peyniri elinizle gelişigüzel parçalayarak ekleyin.
Cevizi mutlaka bıçakla kıyın ekleyin.
Yeşil zeytini eğer zamanınız varsa önceden dilediğiniz baharatlarla ve zeytinyağla soslayıp bekletin öyle  ilave edin.
Çok ince kıyılmış dereotu ve fesleğeni ekleyin.
Yaban mersinlerini ikiye bölüp ekleyin..(Yoksa kullanmayabilirsiniz)
Finalde ise nar ekşisi, tuz, zeytinyağ ve tane karabiberle bir sos hazırlayın mezenize ekleyin karıştırın.  Geçin karşısına ve o gün olumlu olumsuz her ne yaşadıysanız yaşayın unutun gitsin bu güzelliğin tadına varın. 

Not:
 ( Tane karabiberleri domates kurusu hazırladığınız  kavanozunuzdakilerden kullanmanızı öneririm. önce uygun bir şekilde ezin ve sosa ekleyin.






CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı