Yeni Yıl

29 Ağustos 2008 Cuma

Sevgili blog severler, Ramazan ayı öncesi yani bu hafta sonu kendimize ve ailemize güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamaya ne dersiniz? Bence kahvaltı, öğünlerin en önemlisi. Ne kadar keyifli ve güzel kahvaltı yaparsak inanın bu güzellik bütün gününüze yansıyacaktır.Ben sizlere kahvaltı sofralarınızda yapabileceğiniz basit, lezzetli ve şık tarifler vermeye can atıyorum. Bunları şimdilik liste halinde yazıp, her fırsatta tarifleri buraya ekleyeceğim.

KAHVALTILIK ALTERNATİFLER

Krep
Baharatlı tereyağı rulosu
Fırında kabuklu dilim patatesler
Çiçek sosisler
Kızartılmış hellim peyniri
Söğüs domates salatalık
Taze maydonoz nane(benim favorilerim)
Pratik puf börekleri
Akdeniz sandviçi
Sıcak zeytinli milföyler
Ekmek üzeri sahanda yumurta
Bal-kaymak
Fırında yumurtalı ekmek dilimleri
Peynir - zeytin - reçel
Güveçte domatesli sucuk
Acılı salça
Ekmek balığı
Tost ekmekten pizzalar
Ve daha neler neler....


KREP:
Kişi başı ölçü vereceğim, siz ayarlayabilirsiniz.
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 küçük fincan süt ve tuz
Hepsini iyice çırpıyoruz, içinde pütürler kalmasın.Bir yayvan ve yapışmaz tavamızı ocakta ısıtıp sonra birkaç damla sıvıyağ damlatıp onunda ısınmasını bekliyoruz, bir kepçe hamurumuzdan tavaya dökerek hemen her tarafa yayılmasını sağlıyoruz.Krebimizin bir tarafı pişince diğer tarafını da çevirip (alt üst edip) pişiriyoruz.Eğer içine farklı malzemeler koyacaksak bu aşamada, yani altı pişip ters çevirdiğimiz ikinci yüzünün yarısına koymalıyız.Malzeme eriyince diğer yarısını üzerine kapatın...Sizler rende kaşarlı, dilimlenmiş sosis, salam, mantarla yapabilirsiniz.


BAHARATLI TEREYAĞ RULOSU

1 kase tereyağı
1 kase ezilmiş beyaz peynir
isteğe bağlı baharatlar

Kahvaltılık tereyağınızı oda sıcaklığında yumaşatın, içine sevdiğiniz bir beyaz peynirden çatalla ezerek koyun, yine sevdiğiniz damak tadına uygun kekik karabiber,pul biber vs. gibi baharatlardan ilave edin ve bu karışımı streç film içinde kalın bir rulo haline getirin (bu aşamada zorlanırsanız buzlukta çok az bekleterek sertleşmesini sağlayın), rulonun iki ucunu kıvırıp sabitleyin ve doğru buzluğa.. Sertleşince kahvaltıdan 10 dakika kadar önce çıkartarak keskin bir bıçakla dilimleyin ve mümkünse sıcak ekmek dilimi üzerinde tadına bakın...


FIRINDA KABUKLU PATATES DİLİMLERİ
İsteğe bağlı sayıda taze patates
çok az sıvıyağı, tuz, isteğe bağlı baharatlar

Patateslerinizi iyice yıkayın, mümkün olduğu kadar kullanılmamış bir bulaşık süngerini bu işe ayırın ve üzerini musluk altında iyice temizleyin.Patatesleri önce ikiye, sonra dörde ve sonra her çeyrek dilimi ince dilimlere kesin.Fırın tepsinize pişirme kağıdı serin(sonrasında temizlemesi kolay oluyor) ve bir kapta patateslerinize salataya gezdirir gibi bir miktarda sıvıyağ gezdirin ve iyice harmanlayın, bu aşamada tuz da atmayı unutmayın.Sonra tepsiye yayın ve sıcak fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.Servis yaparken dilerseniz baharatlayın.

KIZARTILMIŞ HELLİM PEYNİRİ DİLİMLERİ

l Paket hellim peyniri
biraz un, biraz sıvıyağ

Peynirlerinizi parmak kalınlığında dilimlere kesin, beş dakika suda bekletin.Bir tabağa az miktar un koyun, bir tavayada çok az yağ gezdirin.Sudan alıp hafifçe kağıt havlu ile kuruladığınız hellim dilimlerini una bulayıp ısınan yağlı tavada arkalı önlü kızartın.Bu kadar... Bazı tariflerde önce yumurtaya sonra una bulayarak kızartılıyor.Bence inanın böylesi daha hafif ve lezzetli oluyor.

AKDENİZ SANDVİÇİ
İnce dilimlenmiş ekmek
ince dilimlenmiş beyaz yumuşak peynir
ince dilimlenmiş domates
birkaç sarımsak (ezilmiş veya çok ince kıyılmış)
bir avuç kadar doğranmış zeytin
birkaç adet közlenmiş dilimlenmiş yeşil biber
bir kaç dal nane veya maydonoz

Izgaranıza ekmekleri dizin ve bir taraflarını kızartın, her ekmek dilimi arasına yukarda verdiğim malzemelerden bolca koyun ve çok az sızma yağ gezdirin bir ekmek dilimini üzerine kapatın ve yine ızgarada birbirine yapışana kadar tutun.Çok leziz olduğunu göreceksiniz.

ZEYTİNLİ SICACIK MİLFÖYLER

Milföy hamuru
çekirdeği alınmış zeytin
l adet yumurta sarısı
çörekotu

Milföyleri yumuşatın, her karenin üzerine (bir kenarına) 2 cm mesafelerle bir adet zeytin koyun.Milföy hamurunu zeytinleri örtecek kadar genişlikte rulo katlayın ve kat yerine ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.Her zeytin kabarcığını yanlardan boşlukları da hesaba katarak bıçakla kesin.Bunları fırın tepsinize dizin ve sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Dilerseniz çörek otu serpin.Sıcak sıcak servis yapın...

PRATİK PUF BÖREKLER

l su bardağı suluca yoğurt
2 adet yumurta
aldığı kadar un( yumuşacık bir hamur olacak)
tuz,1 çay kaşığı karbonat
kızartmak için sıvı yağ

Yumurtaları, yoğurdu, tuzu iyice karıştırın, üzerine azar azar un ilave edin bu aşamada karbonatı serpiştirin.Ununuzu, hamuru yumuşak bir kıvama gelinceye kadar ilave edin ve bir kenarda 10 dakika kadar bekletin.Tezgaha un serpin, hamurdan parçalar kopartın ve üzerini unlayarak bir cm kalınlığında fazla oyalanmadan açın.Bir bardağın ağzını unlayarak hamurdan daireler kesin ve kızgın yağda iki tarflı kızartın.Havlu kağıt üzerine alıp sıcak servise sunun.
İnanın bunu yapmak gözünüzde büyümesin.Üstelik hiç yağ emmediğini de garanti ederim.Puf puf aynı ebatlarda lezzetli kızarmış hamurlarınız olacak...

ACILI SALÇA

l kase ezilmiş yağlı beyaz peynir
l yemek kaşığı biber ve domates salçası
limon suyu, zeytinyağı
karabiber(taze çekilmiş.)
l kase ince çekilmiş ceviz içi

Malzemelerin hepsini iyice karıştırın, tadını zevinize göre ayarlayın.Ekmek dilimleri üzerine sürüp yiyin...

GÜVEÇTE DOMATESLİ SUCUK

Sucuk (doğranmış)
sert domates (doğranmış, kabuğu soyulmuş)
yeşil biber (doğranmış)
güveç kaplar( kişi sayısı kadar)
l kase dolusu rende kaşar peyniri

Malzemelerinizi karıştırıp bir tavada az yağda birkaç dakika soteleyin, minik güveç kaplara doldurun.Üzerlerine bolca rende kaşar peyniri serpip fırında peynirler eriyene kadar tutun ve sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun...

0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı