Yeni Yıl

29 Ağustos 2008 Cuma

Sevgili blog severler, Ramazan ayı öncesi yani bu hafta sonu kendimize ve ailemize güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamaya ne dersiniz? Bence kahvaltı, öğünlerin en önemlisi. Ne kadar keyifli ve güzel kahvaltı yaparsak inanın bu güzellik bütün gününüze yansıyacaktır.Ben sizlere kahvaltı sofralarınızda yapabileceğiniz basit, lezzetli ve şık tarifler vermeye can atıyorum. Bunları şimdilik liste halinde yazıp, her fırsatta tarifleri buraya ekleyeceğim.

KAHVALTILIK ALTERNATİFLER

Krep
Baharatlı tereyağı rulosu
Fırında kabuklu dilim patatesler
Çiçek sosisler
Kızartılmış hellim peyniri
Söğüs domates salatalık
Taze maydonoz nane(benim favorilerim)
Pratik puf börekleri
Akdeniz sandviçi
Sıcak zeytinli milföyler
Ekmek üzeri sahanda yumurta
Bal-kaymak
Fırında yumurtalı ekmek dilimleri
Peynir - zeytin - reçel
Güveçte domatesli sucuk
Acılı salça
Ekmek balığı
Tost ekmekten pizzalar
Ve daha neler neler....


KREP:
Kişi başı ölçü vereceğim, siz ayarlayabilirsiniz.
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 küçük fincan süt ve tuz
Hepsini iyice çırpıyoruz, içinde pütürler kalmasın.Bir yayvan ve yapışmaz tavamızı ocakta ısıtıp sonra birkaç damla sıvıyağ damlatıp onunda ısınmasını bekliyoruz, bir kepçe hamurumuzdan tavaya dökerek hemen her tarafa yayılmasını sağlıyoruz.Krebimizin bir tarafı pişince diğer tarafını da çevirip (alt üst edip) pişiriyoruz.Eğer içine farklı malzemeler koyacaksak bu aşamada, yani altı pişip ters çevirdiğimiz ikinci yüzünün yarısına koymalıyız.Malzeme eriyince diğer yarısını üzerine kapatın...Sizler rende kaşarlı, dilimlenmiş sosis, salam, mantarla yapabilirsiniz.


BAHARATLI TEREYAĞ RULOSU

1 kase tereyağı
1 kase ezilmiş beyaz peynir
isteğe bağlı baharatlar

Kahvaltılık tereyağınızı oda sıcaklığında yumaşatın, içine sevdiğiniz bir beyaz peynirden çatalla ezerek koyun, yine sevdiğiniz damak tadına uygun kekik karabiber,pul biber vs. gibi baharatlardan ilave edin ve bu karışımı streç film içinde kalın bir rulo haline getirin (bu aşamada zorlanırsanız buzlukta çok az bekleterek sertleşmesini sağlayın), rulonun iki ucunu kıvırıp sabitleyin ve doğru buzluğa.. Sertleşince kahvaltıdan 10 dakika kadar önce çıkartarak keskin bir bıçakla dilimleyin ve mümkünse sıcak ekmek dilimi üzerinde tadına bakın...


FIRINDA KABUKLU PATATES DİLİMLERİ
İsteğe bağlı sayıda taze patates
çok az sıvıyağı, tuz, isteğe bağlı baharatlar

Patateslerinizi iyice yıkayın, mümkün olduğu kadar kullanılmamış bir bulaşık süngerini bu işe ayırın ve üzerini musluk altında iyice temizleyin.Patatesleri önce ikiye, sonra dörde ve sonra her çeyrek dilimi ince dilimlere kesin.Fırın tepsinize pişirme kağıdı serin(sonrasında temizlemesi kolay oluyor) ve bir kapta patateslerinize salataya gezdirir gibi bir miktarda sıvıyağ gezdirin ve iyice harmanlayın, bu aşamada tuz da atmayı unutmayın.Sonra tepsiye yayın ve sıcak fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.Servis yaparken dilerseniz baharatlayın.

KIZARTILMIŞ HELLİM PEYNİRİ DİLİMLERİ

l Paket hellim peyniri
biraz un, biraz sıvıyağ

Peynirlerinizi parmak kalınlığında dilimlere kesin, beş dakika suda bekletin.Bir tabağa az miktar un koyun, bir tavayada çok az yağ gezdirin.Sudan alıp hafifçe kağıt havlu ile kuruladığınız hellim dilimlerini una bulayıp ısınan yağlı tavada arkalı önlü kızartın.Bu kadar... Bazı tariflerde önce yumurtaya sonra una bulayarak kızartılıyor.Bence inanın böylesi daha hafif ve lezzetli oluyor.

AKDENİZ SANDVİÇİ
İnce dilimlenmiş ekmek
ince dilimlenmiş beyaz yumuşak peynir
ince dilimlenmiş domates
birkaç sarımsak (ezilmiş veya çok ince kıyılmış)
bir avuç kadar doğranmış zeytin
birkaç adet közlenmiş dilimlenmiş yeşil biber
bir kaç dal nane veya maydonoz

Izgaranıza ekmekleri dizin ve bir taraflarını kızartın, her ekmek dilimi arasına yukarda verdiğim malzemelerden bolca koyun ve çok az sızma yağ gezdirin bir ekmek dilimini üzerine kapatın ve yine ızgarada birbirine yapışana kadar tutun.Çok leziz olduğunu göreceksiniz.

ZEYTİNLİ SICACIK MİLFÖYLER

Milföy hamuru
çekirdeği alınmış zeytin
l adet yumurta sarısı
çörekotu

Milföyleri yumuşatın, her karenin üzerine (bir kenarına) 2 cm mesafelerle bir adet zeytin koyun.Milföy hamurunu zeytinleri örtecek kadar genişlikte rulo katlayın ve kat yerine ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.Her zeytin kabarcığını yanlardan boşlukları da hesaba katarak bıçakla kesin.Bunları fırın tepsinize dizin ve sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Dilerseniz çörek otu serpin.Sıcak sıcak servis yapın...

PRATİK PUF BÖREKLER

l su bardağı suluca yoğurt
2 adet yumurta
aldığı kadar un( yumuşacık bir hamur olacak)
tuz,1 çay kaşığı karbonat
kızartmak için sıvı yağ

Yumurtaları, yoğurdu, tuzu iyice karıştırın, üzerine azar azar un ilave edin bu aşamada karbonatı serpiştirin.Ununuzu, hamuru yumuşak bir kıvama gelinceye kadar ilave edin ve bir kenarda 10 dakika kadar bekletin.Tezgaha un serpin, hamurdan parçalar kopartın ve üzerini unlayarak bir cm kalınlığında fazla oyalanmadan açın.Bir bardağın ağzını unlayarak hamurdan daireler kesin ve kızgın yağda iki tarflı kızartın.Havlu kağıt üzerine alıp sıcak servise sunun.
İnanın bunu yapmak gözünüzde büyümesin.Üstelik hiç yağ emmediğini de garanti ederim.Puf puf aynı ebatlarda lezzetli kızarmış hamurlarınız olacak...

ACILI SALÇA

l kase ezilmiş yağlı beyaz peynir
l yemek kaşığı biber ve domates salçası
limon suyu, zeytinyağı
karabiber(taze çekilmiş.)
l kase ince çekilmiş ceviz içi

Malzemelerin hepsini iyice karıştırın, tadını zevinize göre ayarlayın.Ekmek dilimleri üzerine sürüp yiyin...

GÜVEÇTE DOMATESLİ SUCUK

Sucuk (doğranmış)
sert domates (doğranmış, kabuğu soyulmuş)
yeşil biber (doğranmış)
güveç kaplar( kişi sayısı kadar)
l kase dolusu rende kaşar peyniri

Malzemelerinizi karıştırıp bir tavada az yağda birkaç dakika soteleyin, minik güveç kaplara doldurun.Üzerlerine bolca rende kaşar peyniri serpip fırında peynirler eriyene kadar tutun ve sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun...

28 Ağustos 2008 Perşembe

















Yıllar önce aksatmadan aldığım Burda model dergilerimden kesip tarif defterime yapıştırdığım bir tarif.Burda dergilerinin arka sayfalarında farklı yemek tarifleri yayınlanırdı.Şimdilerde var mı bilmiyorum.Bu çok kolay ve sağlıklı ve bir o kadar da besleyici güzel bir tarif.

Malzemeler: (4 kişilik)
4 adet taze havuç
1 adet tatlı kuru soğan
1 adet taze kabak
1 küçük paket brokoli
3 diş sarmısak, tuz
8 adet yumurta
taze çekilmiş karabiber(ben beyazını kullandım)

Yapılışı:
Kabakları soyun ve çekirdekli kısmını çıkartın, doğrayın, havucu soyup incecik doğrayın, brokolileri, sarmısakları ve soğanları da aynı incelikte doğrayın.Sebzelerin hepsini bir tavada iki kaşık kadar sıvıyağ koyarak çok az diri kalıncaya kadar kapağı kapalı olarak soteleyin.Diğer tarafta yumurtaları tuz ve taze çekilmiş karabiberle iyice çırpın.Sebze ve yumurtalı karışımı yağladığınız bir cam kaba boşaltın ve sıcak fırında üzeri kızarıp içi pişinceye kadar bekletin.Fırından çıkartıp küp küp kesin ve yanında yeşil salata ile servis yapın.
Afiyet Olsun...


















Malum çileğin mevsimi hemen hemen bitmek üzere.Ben de bir gün önce tezgahta güzel çilek görünce 1 kg. almıştım.Bunun 250gr. kadarını hemen yedik.Kalan çileklerle de kup yapmaya karar verdim.Sayılı kalan yaz akşamlarında soğuk içecekle veya dondurma ile çok güzel gidiyor.İşte tarifi....

Malzemeler:
750 gr. ayıklanmış çilek
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz şeker (tadını kendinize göre ayarlayınız)
Bir çay bardağı su

Yapılışı:
Çilekleri rondodan geçirip püre haline getirin, nişasta ile suyu karıştırıp hazırlayın.Bir tencereye çilek püresini, şekeri ve nişastalı suyu koyun ateşe oturtun, kaynama noktasına gelsin ama fokurdatmadan çilek püresinin biraz kıvam almasını sağlayın.Sonra ayaklı cam kaselere paylaştırın ve soğutun.Dilerseniz üzerini kaymak, dondurma veya taze nane ile süsleyip servis yapabilirsiniz.Ben her ikisi de o anda olmadığı için kullanmadım.
Afiyet olsun...

27 Ağustos 2008 Çarşamba

















Bu tarif yine Jaques Tarres'e ait.Kendisi bir çikolata ustası, adeta çikolata ve şekerle oyun oynar gibi çalışıyor.O kadar güzel tarifler veriyor ki anlatamam. Home TV kanalında hafta sonu ve hafta içi belirli saatlerde programı oluyor, ayrıca internet sitesi de var.Bohça tatlısını da deneyip beğendiğimiz için sizlerle de paylaşmak istedim.Denediğinizde yorumlarınızı bekliyorum...

Malzemeler:
Hazır kektaban
Baklava yufkası
1 paket hazır çikolata sos
üzerine mevsim meyveleri( muz ,çilek, böğürtlen, şeftali gibi)
1 çay bardağı kadar pudra şekeri
1 yumurta sarısı

Yapılışı:
Hazır katlara ayrılmış kekten çay bardağı ile çıkarabildiğiniz kadar yuvarlaklar çıkarın.Çikolata sosu tarif üzerindeki sütün yarısı ile hazırlayın ılınmaya bırakın (Orijinalinde sos bol çikolata ve çiğ krema ile pişirip soğutularak hazırlanıyor).Kullanacağımız meyveleri minik daire kesilmiş kek üzerine yerleştirecek şekilde doğruyoruz.Baklava yufkaları kare diktötgen arası bir ebatta oluyor, her yufkayı önce pudra şekerliyoruz ve enine ikiye katlayıp(pudra şekeri arada kalacak) ortadan ikiye kesiyoruz, böylece iki adet kare yufka elde ediyoruz. Bir kare yufka üzrerine kek koyuyoruz.Bunun üzerine çikolata sostan bir kaşık döküp onun üzerine meyvelerden diziyoruz ve yufkayı paket katlar gibi karşılıklı kenarlarını alta gelecek şekilde katlıyoruz.Pişirme kağıdı serili tepsiye yanyana diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.Servis yaparken pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun...

Not:Baklava yufkasının paketi açıldığında çok çabuk kuruduğu için bir yufka ile çalışırken diğerlerini mutlaka bez örtü altında tutun.


25 Ağustos 2008 Pazartesi

















Malzemeler:
6 adet orta boy kabak
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Bir tutam ince kıyılmış dereotu

Beşamel Sosu:
2 tatlı kaşığı tereyağ (ben teremyağ kullanıyorum)
2 tatlı kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Biraz tuz, isteğe göre karabiber

Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar peyniri (istenilen miktarda)

Yapılışı:
Beşamel sosu için yağı eritin, unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun.Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin (bu arada devamlı çırparak karıştırın).Tuzu da ekleyip bir süre daha pişirin ve ocaktan alın.
Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın.Kabakların dışını kazıyıp uzunlamasına ince bir kapak kesip çıkarın.Tatlı kaşığı ile içlerini biraz daha oyun.Bu şekilde hazırlanan kabakları kaynayan suya atıp 10 dk. haşlayın.Yumuşayan kabakları sudan çıkarıp süzülmeleri için bir süre süzgeçte bekletin.Hafif yağladığınız borcama kabakları alın, içlerini beyaz peynir ve dereotu karışımıyla doldurun.Hazırladığınız beşamel sosunu kabakların üzerine dökün ve kaşar peyniri serpin.175 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun...

Not:Et ve tavuk yemeklerinin yanına mükemmel bir garnitür...Çok lezzetli, kesinlikle tavsiye ederim!
Ev Yapımı Domates Sosu:

Malzemeler:
5 kg. olgun ve iri domates
7 adet kadar yarım kg. lık kapaklı kavanoz
1 çay bardğı kadar sıvıyağ
tuz, şeker ( birer yemek kaşığı)



Yapılışı:

Domateslerin varsa sapları temizlenir ve bol suyla yıkanır.Sonra kabukları mümkün olduğunca ince soyulur ve küpler halinde doğranır.Büyük bir tencereye sıvı yağ konur, üzerine doğranmış domates ilave edilir ve kaynamaya bırakılır, arada bir karıştırılarak dibinin tutması önlenir.Böyle yarım saat-kırkbeş dakika kadar fazla ezmemeye çalışarak kavrulması sağlanır.Tuzu ve şekeri atılır.Diğer tarafta sos pişerken, bir tenceredeki sıcak suda kullanacağımız kavanoz ve kapakları kaynatılarak steril olmaları sağlanır.Kapak ve kavanozlar çıkartılır, sıcak olarak sos kavanozun üst boğumuna kadar doldurulur ve ağzı iyice kurulanır.Kapak da aynı şekilde kurulanır ve iyice kapatılır, hemen ters çevrilir.Bu aşamada eğer kapak tam tutmamışsa mutlaka sızıntı yapacaktır.Hazırlanan kavanozlar bez serili bir tepside bir gece bekletilir ve saklamak üzere serin kuru bir yere kaldırılır.Soyulan kabukların bir tencerede tuz atarak iyice pişmesi sağlanır ve daha sonra posalarını ayırmak için süzgeçten geçirilir.Altta biriken sosu yemeklerde kullanmak üzere buzdolabına kaldırılır.
Afiyet Olsun...

Biber Salçası

Malzemeler:
5 kg. kırmızı salçalık biber
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
Biberleri önce iyice yıkayalım.Tohumlarını ve saplarını temizleyelim. Biraz küçük parçalara doğrayıp rondodan geçirelim.Bir tencerede suyunu çekene kadar kaynatalım ve bu arada sıvı yağı, tuzu ilave edelim 10 dakika kadar daha kaynatalım ve ocaktan alalım.Kıvamı bildiğimiz biber salçası ayarında olmalı.Soğuyunca 10 dakika sıcak kaynar suda tuttuğumuz kavanoza dolduralım ve yine kaynar suda aldığımız iyice kuruladığımız kapağını kapatalım.Bütün bir mevsim içimize sinerek ağız tadıyla tüketelim.
Afiyet olsun...

Lütenitsa (Balkan mutfağına ait nefis kahvaltılık sos)

Araştırabildiğim kadarıyla bu sos çok değişik yöntem ve malzemeyle yapılıyor.Bende kendi damak tadımıza göre bir ayar tutturup yapıyorum ve kahvaltılarda çok severek tüketiyoruz.Bu sene de yine kışlık hazırlıklarımı yaparken bunu da yapmayı ihmal etmedim.İnşallah ağız tadıyla yemek kısmet olur.





Malzemeler:
2kg. olgun domates
2 kg. salçalık biber
2 kg. patlıcan
1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş)
1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker

Yapılışı:
Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım.
Biraz da yaptığım kış hazırlıklarından bahsetmek istiyorum.Her kış tüketmek üzere, öğrendiğim metodlarla hazırlıklarımı yapmaya çalışıyorum.Bunların başında, mevsiminde alıp şoklayarak derin dondurucuma koyduğum taze barbunya, bezelye, bamya, fasulye geliyor.Bunlardan bamya hariç diğerlerini önce temizleyip sonrasında 2-3 dakika haşlayarak, hemen takibinde buzlu soğuk su dolu kaba alarak şoklanmalarını sağlıyorum.Daha sonra kurulama bezi serdiğim geniş tepsiye süzdürerek alıyorum ve biraz kurumalarını sağlayıp, saklama kaplarına dolduruyorum ve doğru dipfrize kaldırıyorum.Bunları sakladığım kapların kaliteli ve kapaklı olanlarını tercih ediyorum.Taze bamyayı da tepelerini külah şeklinde ayıklayıp hemen bol limon sıkıyorum ve hepsinin limonla bulanmasını sağlayıp yine saklama kaplarında birer pişirimlik olarak kaldırıyorum.

Yemeklerde kullanacağım tavuk suyunu de mutlaka kendim hazırlıyorum ve minik kapaklı saklama kaplarında dondurarak buzlukta muhafaza ediyorum.Yaptığım işlem basit...Satın aldığım tavuk, tüm veya tavuk göğsü şeklinde oluyor.Bunu yıkayıp bir orta boy tencereye soğuk su tane karabiber ve dörde bölünmüş kuru soğan ve birazcık tuz ilave edip haşlıyorum, süzgeçten geçirip ılımasını bekliyorum ve saklama kaplarına aktarıyorum.Kalan tavuk veya göğsü ile ne yapacaksam ona göre hazırlayıp tüketiyorum.
Derin dondurucumda saklayabildiğim diğer yiyecekler mantı, zeytinyağlı yaprak sarması, kurutulmuş patlıcan veya zeytinyağlı biber dolması, sigara veya gül böreği, haşlanmış yarma (kırık buğday), ızgara köfte.Bunları hazırlayıp yayvan tepsiye aralıklı olarak diziyorum, üzerini streçleyerek önce buzlukta dondurup sonra saklama kaplarına yerleştirerek derin dondurucuya kaldırıyorum.Biber ve patlıcan dolmasını eğer derin dondurucuya kaldıracaksam mutlaka kurutulmuşundan hazırlıyorum.Öğrendiğim ve denemelerimden de gördüğüm kadarıyla taze patlıcan ve biber mutlaka keçeleşiyor ve bozuk bir tat oluşuyor.
















Bu kek tarifi, ''Tarif Defterinden'' sevgili Marfan'a aittir.Benim favorilerim arasında, ne zaman habersiz misafir gelecek olsa bu keki çayım demini alıncaya kadar yapıp ikrama hazır ediyorum.
Bu tarif için sevgili Marfan'a (Nur Nalan Hanım'a) buradan çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
1 adet hazır kektaban
1,5 çay bard. hindistan cevizi rendesi
1,5 çay bard. pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta

Yapılışı:
Kek tabanın bir katını uygun bir fırın tepsisine alınız.Üzerine iyice çırparak sos haline getirdiğiniz malzemeleri yayınız ve fırınınızı orta ayarda ızgara konumuna ayarlayıp, kekinizi sadece üzeri kızarana kadar tutunuz.Bu aşamada kek 3-5 dakikadan az bir sürede kızaracağı için fırınınızın başından ayrılmamanızı öneririm.
Afiyet olsun...

24 Ağustos 2008 Pazar

















Malzemeler:
(8-10 kişilik)
4 yumurta
6 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı sıvı yağ
4 kahve fincanı süt
9 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
Bir kabın içinde yumurtaları ve şekeri mikserle 10 dakika çırpın.Çırpma işlemi bittikten sonra sıvıyağı ekleyip karıştırın.Kakao harricindeki tüm malzemeyi de ekleyin ve tekrar çırpın.Kek kalıbını hafifçe yağlayıp unlayın.Hazırladığınız karışımın yarısını kalıba dökün.Kalan karışıma kakaoyu ilave edip karıştırın.Kakaolu karışımı da kalıptaki karışımın üzerine dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 45-50 dakika pişirin.Kekin pişip pişmediğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz.Eğer hamur kürdana yapışıyorsa, kekin daha pişmesi gerek demektir.
Afiyet olsun...

Not:Bu tarif Ayşe Tüter'in tariflerinden alınmıştır.Benim çok sık yaptığım ve her zaman tam tutturduğum bir tariftir.Şimdiye kadar yiyen herkes de mutlaka benden tarifi istemiştir.

21 Ağustos 2008 Perşembe

















Bu pizzanın hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli.Özellikle sabah kahvaltılarında harika oluyor.Parmaklarını yiyebilirsiniz!

Malzemeler:
Evde kalmış bayat ekmek ya da tost ekmek içi
2 su bardağı kadar kaşar peyniri
1 büyük boy domates
3-4 adet yeşil biber
6-7 adet mantar
7-8 adet çekirdekleri çıkarılmış zeytin
1-2 tatlı kaşığı tane mısır (haşlanmış)
1 su bardağı sulandırılmış ketçap
Biraz tuz

Yapılışı:
Bayat ekmek içlerini ya da tost ekmeklerinin iç kısımlarını ufak parçalara bölelim.Fazla derin olmayan bir borcama ya da fırın kabının yağlanmış zeminine bu ekmek parçalarını dizelim.Tepsinin tabanı boş kalmasın.Hatta üst üste de gelebilir ekmek parçaları.Bunların üzerine sulandırılmış ketçabı, hepsini hemen hemen ıslatacak şekilde dökelim.Üzerine 1,5 bardak kaşar peynirini yayalım.(Yarım bardak peyniri ayırın.) Kaşarın üzerine de domatesi, mantarı, biberi, zeytini ve mısırı yayalım.En son kalan yarım bardak kaşarı da dökelim ve 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirelim.
Afiyet olsun...

Not:
Dilerseniz pizzaya salam, sucuk, sosis de ilave edebilirsiniz.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

















Genellikle uzak doğu ülkelerinin mutfağında yapılan ve çok sevilen bir börek.
Bu tarifi baklava yufkasında yapmanızı öneririm.Genellikle soya sosuna veya erik sosuna batırarak yeniyormuş, ben bu şekilde denemedim.

Malzemeler: (16 adet börek)
2 adet yufka
2 adet havuç
2 adet kabak
yeşil soğan (isteğe bağlı)
2 şer adet kırmızı ve yeşil dolmalık biber
100 gr mantar
bir tutam soya filizi
1 yemek kaşığı kıyılmış sarmısak
2 yumurtanı beyazı
soya sosu

Yapılışı:
Soğan dışındaki sebzeleri kibrit çöpü (jülyen) şeklinde doğrayın kızgın bir tavaya sıvıyağ koyun ve sebzeleri sote edin ve indirmeye yakın soğanları ilave edin.Tuz, karabiber ve dilerseniz kişniş le tatlandırın.Yufkaları 8'er eşit parçaya kesin.Her parçanın geniş kenarına malzememizden paylaştırın ve rulo sarın, ucunu yumurta akı ile açılmaması için yapıştırın.Börekleri bol kızgın yağda çıtır çıtır oluncaya kadar kızartın ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...

19 Ağustos 2008 Salı

















Size vereceğim bu tarif çok kolay...
Hazırlayıp bir hafta boyunca buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz ve yanına bir kaç yaprak yeşilliklerle hemen bir salata yapmış olursunuz.

Malzemeler:
Bir kırmızı lahana
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı kadar ılık su
Biraz tuz

Yapılışı:
Lahananızın işe yaramaz dış yapraklarını temizleyin ve tamamını yıkayıp, keskin bir bıçakla incecik doğrayın.Bir kaseye alın üzerine çok az tuz serpin, bunu iyi ayarlayın çünkü sonrasında lahananızı yıkamayacaksınız.Ilık suda erittiğiniz limon tuzunu da ilave edip parmaklarınızla karışımı iyice ovuşturun.Bu işlemi yaparken lahananın rengindeki canlılığı göreceksiniz.Hepsi bu kadar... Saklama kabınızın ağzını sıkıca kapatıp lahananızı dilediğiniz zaman salatalara kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun...
















Malzemeler:
6 adet hazır yufka (24 adet gül böreği olur)
2 yumurta (bir yumurta sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı suluca yoğurt
1 şişe maden suyu

İç malzemesi:
3 adet orta boy patates haşlanmış (ezilmiş)
1 çorba kasesi kadar beyaz peynir (ezilmiş)
taze çekilmiş beyaz biber
kıyılmış maydonoz

Yapılışı:

Yumurta, yoğurt, maden suyu ve sıvıyağla bir sos hazırlayınız.Her yufkanın üzerine hazırladığınız sostan gezdiriniz, yufkaları dört eşit parçaya kesin ve her birinin geniş kavisli tarafına patatesli peynirli iç malzemesinden bir miktar koyun ve sigara böreğinden az kalınca rulo sarıp rulonun bir ucundan kıvırıp gül şekli verin açılmaması için kürdan saplayabilirsiniz veya yumurta sürebilirsiniz.Bu şekilde böreklerinizi yağlanmış tepsiye aralarında az bir boşluk bırakarak dizin üzerine yumurta sarısı sürün dilerseniz çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış fırında 200-250 derecede üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun....

Not: Fırın tepsilerinde pişirme kağıdı kullanırsanız hem tepsileriniz çok kirlenmez hem de size pişirdiklerinizi kolay kaldırabilme imkanı sağlar.



















Bugün küçük kızımın iki arkadaşı için hazırladığım patates kroket tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Önceleri hep hazır alırdık ama denediğimde çok da kolay olduğunu görüp boş zamanlarımda hazırlayıp daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuda saklamaya başladım.

Malzemeler:
5 orta boy patates
2 adet yumurta
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar
2-3 yemek kaşığı nişasta ( buğday, mısır farketmez)
galeta unu
tuz ,taze çekilmiş beyaz veya karabiber( ben beyaz biberi kullanıyorum.

Yapılışı:
Patatesleri kabuklarıyla çatlatmadan haşlayalım ve soyup sıcakken ezelim.
Ilıyınca içine galeta unu hariç diğer malzemeleri katalım ve bir hamur elde edelim.
Biraz sertleşmesi için buzdolabında bekletelim, çıkartıp ceviz kadar hamur alıp baş parmak kalınlığında kroketler hazırlayalım.Bu işlemi yaparken ellerimizi arada bir çok az ıslatalım ve hazırlanan kroketleri, yayvan bir tabağa koyduğumuz galeta ununa bulayıp başka bir zemine aralıklı olarak dizelim. İster hemen kızartabilirsiniz, ister derin dondurucuda daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Bazı tariflerde hazırlanan kroketler önce yumurtaya sonra galetaya bulanıyor, ben yumurta kullanmadan yapmayı tercih ediyorum.
Afiyet olsun...

18 Ağustos 2008 Pazartesi

Bloğumda sadece tariflerden değil, yaşadıklarımızdan, önemsediklerimizden de bahsedeceğim.

Öğrenmekten ve bildiklerimi paylaşmaktan çok büyük keyif alıyorum. Halen aktif olarak çalışmaktayım.Çalışma hayatımı işyerimde bırakır, eve geldiğimde sevdiğim bütün hobileri de yapmaya zaman yaratırım. Evde ve dışardaki yaşamda zamanla yarışı çok iyi ayarlamayı öğrendiğim için sevdiğim hobilere de vakit ayırabiliyorum. Bunlar içinde en çok tabi ki farklı lezzetleri denemek ve bir bahane ile dostlara tattırmak geliyor. Bunun yanında çocukluğumdan beri dikişle, elişi ve nakış tekniklerini kendi yöntemlerimle denemek bende tutku halinde diyebilirim. Bu tarz uğraşlarımla ilgili örnekleri sizlerle fırsat buldukça paylaşacağım. Bahçemizde yetiştirmeye çalıştığımız sebze ve süs bitkilerimizle uğraşmak benim günlük yorgunluğumu almaya yetiyor. Kızım kadar kitap okuyamasam da okumaya çalışıyorum. En keyif aldığımız işlerden birisi de iki kızım ve ben bütün moda dergilerini, dekorasyon ve yemekle ilgili dergilere saatlerce bakmak.... Bunlardan bazılarını düzenli olarak almaya çalışıyoruz. Birlikte çarşı pazar gezmek bizi mutlu ediyor, alışveriş ihtiyacımız olmasa da bunu ailece yapmaya özen gösteriyoruz. Bu bizim aile bağlarımızı daha da kuvvetli hale getiriyor.

15 Ağustos 2008 Cuma

Bir kase kadar tereyağını pudra şekeri ile iyice karıştırın.
1 yumurta ve aldığı kadar unu ilave edin yine karıştırın ve streç filme sararak dolapta dinlendirin.
Hamuru yarım mm. kalınlıkta tart kalıbına yayın kenarlarını yüksek tutun ve fazlalıkları kesip hamura çatalla delikler açın.
Üzerine badem kremasını yanlara fazla getirmeden yayın.
Bir spatula ile üzerini düzleştirin ve şekerli suda şişirilmiş yarım kayısıları dik olarak yan yana kremanın üzerine dizin.
Üzerine file badem serpin ve 180 derecede pişirin.
Badem kremasının hazırlanmasi (hazır badem tozu bulamazsanız):

½ kg çiğ bademi suda bekletin, kabuklarını soyun.
Kurulayıp fırınlayın ve mikserde toz haline getirin.
İçine şeker, un, yumurta ve çok az tereyağı ilave ederek koyu krema elde edin
Bu kremayı her zaman kullanabilirsiniz.

Not: Jacques Torres'in tarifidir.
Afiyet Olsun...

(İnci Hanım'ın tarifi)
Malzemeler:
2 limon ve rendelenmiş kabukları
1 bardak soğuk süt
1 paket krem şanti
3 yumurta
1 su bardağı şeker

Yapılışı:
İki limonun kabuğunu ince rendeleyin ve ikisinin de suyunu bir kaba sıkın.
Soğuk sütü krem şanti ile iyice çırpın.
Buna yumurtayı, şekeri ilave edip karıştırın ve limon suyunu ve rendesini de katın, tekrar karıştırın.
Baton kek kalıbına streç film serin ve bu malzemeyi içine dökün
Buzdolabında bir gece bekletin, servis yapacağınız zaman 5 dakika önce çıkartmanız yeterli olacaktır.
Servis tabağına ters çevirip streç folyoyu üzerinden alın ve ister çikolatalı sos isterseniz dövülmüş fındık ve dilediğiniz meyve dilimleri ile servis yapın.
Afiyet Olsun...

13 Ağustos 2008 Çarşamba

















Malzemeler:
1 Paket mantar
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil çarliston biber
2 adet havuç
1 fincan kadar doğranmış siyah zeytin
½ demet dereotu, yeşil soğan
1 çay bard. konserve mısır
2 adet kornişon (salatalık turşusu)
tuz , karabiber, limon zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle mantarları temizleyip doğrayalım ve kararmamaları için hemen limon suyunda beklemeye alalım.
Havuçları (temizleyip az suda hafifçe haşlayalım), biberleri salatalık turşusunu temizleyip tavla zarı iriliğinde doğrayalım.Yeşil soğanları ve dere otunu incecik doğrayalım.Bir tavaya 3 kaşık zeytinyağı koyalım ve ateşe oturtalım yağ ısınınca mantarları suyunu salmasına izin vermeden 3-5 dakika soteleyelim, rahat karıştıracağımız bir büyük kaseye yağından süzerek alalım.Aynı tavada biberleri, hafif haşladığınız havuçları da soteleyelim.Eğer yağınız az gelirse bir kaç kaşık yine ilave edebilirsiniz.Malzemelerin hepsini kaseye alalım mısırı, salatalık turşusunu, yeşil soğanı, dereotunu ve zeytini ilave edelim.Bir tarafta limon, tuz, zeytinyağı, karabiberi iyice çırpıp sos hazırlayalım ve salatamıza gezdirelim.Tadını ve acılığını kendinize göre ayarlayın.Servis tabağına alıp birkaç yaprak maydonozla süsleyin.
Afiyet Olsun...
Not: Bu salatayı Meşhur NAMLI Pastırmacı da tatmıştık ve ailece çok hoşumuza gitmişti..

12 Ağustos 2008 Salı

















Malzemeler:

1 adet uafalanmış kek( evde her zaman yapılan kek bitmeyebiliyor)
Keki ıslatmak için 1 su bardağı kadar sıcak suda eritilmiş granül kahve

Ara Kreması:

3 bardak süt
2 yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
1 yemek kaşığı un
1 süt fincanı şeker( siz tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
2 yumurta
vanilya ,1 yemek kaşığı margarin

Üzerine sos:
1,5 su bardağı bir meyva suyu ( hazır meyva suyu kullanmayın)
Yarım limonun suyu
Tatlandıracak kadar toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
İsteğe göre sosa uygun meyve ( çilek, vişne şeftali ahududu en çok yakışanlar)

Yapılışı:
Kekimizi ufalayıp tamamını çok olmamak kaydıyla sıcak suda erittiğimiz granül kahve ile ıslatıyoruz .Elimizle harmanlayıp her tarafına işlemesine dikkat ediyoruz. Bu malzemeyi tabanına streç film serili bir kalıba bastırarak yerleştiriyoruz. Ben kelepçeli kalıp kullanmayı tercih ediyorum. Diğer tarafta şekeri yumurtaları çırpıyoruz, unu, nişastayı, sütü ilave ediyoruz ve ocakta muhallebi gibi pişirip altını söndürüyoruz. İçine margarini ve vanilyayı katıp ılımasını beklemeden ıslak kekin her tarafına gelecek şekilde üstüne yayıyoruz. Buzdolaba soğuması için koyuyoruz. Bu arada meyva suyuna nişastayı limon suyunu ve kendimize göre şekerini katıp karıştırarak pişiriyoruz. Doğal bir jöle elde ediyoruz. Meyva suyumuzu ılınınca dolaptan hafiften sertleşmiş olan muhallebi üzerine yayarak ama zedelemeden döküyoruz ve yine buzdolabına kaldırıyoruz Beş dakika kadar sonra eğer üzerine meyve dilimleri dizmek istersek bu aşamada dizip yine kaldırıyoruz. Ben evde meyve olmadığı için bu sefer kullanmadım ama olduğunda siz mutlaka kullanın ,zira görüntü açısında çok daha şık oluyor.
Afiyet olsun...

11 Ağustos 2008 Pazartesi

















Bu tarif İnci Pastanesinin meşhur profiterol tarifidir. Kendi şeflerinden 9 ağustos 2008 tarihinde HOME Tv de yayınlanmıştır.Ben denedim, size de denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler: 10 kişilik

Hamuru:
250 gr. su
300 gr. un
8 yumurta
125 gr. margarin

Kreması:
1,5 kg. süt
4 yumurta
1 su bard. şeker
300 gr. un
vanilya, 1 yemek kaşığı margarin

Çikolata sos:
3 yemek kaşığı kakao
Sos kremasından 1 kase
1 kg. şeker
1 kg. su

Yapılışı:
Hamur malzemesini hazırlamak için önce bir tencerede su ve margarin kaynatılır, buna un ilave edilerek hamur kaşığı baırakana kadar karıştırmaya devam edilir ve ocaktan alıp ılınmaya bırakılır. Ilınan hamura yumurtalar teker teker kırılarak her seferinde iyice karıştırılır. Hamur kaşığa ve tencereye yapışmayacak duruma gelince bir sıkma torbasına doldurulur. Pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak ceviz kadar toplar sıkılır. 180 derecede üstü hafif kızarana kadar pişirilir.
Krema için sütün tamamını kaynatılır. Şeker ve yumurtalar iyice çırpılır, unu ilave edilir sıcak sütten bir kaç kepçe aralıklı olarak kıvamını buluncaya kadar katılır ve bir taraftan da pişirilir. Un kokusu gidinceye kadar ateşte tutulur ve altı söndürülür.Vanilya ve 1 yemek kaşığı margarin ilave edilip iyice karıştırılır. Ilınınca yine sıkma torbası ile ele alınan bir profiterol topunun altı baş parmakla içeri bastırılıp buraya krema sıkılır ve sıkılan yer alta gelecek şekilde üst üste dizilir .
Artan kremaya 3 yemek kaşığı kakao ilave edilip iyice karışması sağlanır.Diğer tarafta 1 kg. su ve şekerle yapılan şerbet ilave edilir.Sos hazırdır.
Sostan her tarafını kaplayacak şekilde profiterollere gezdirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun...

5 Ağustos 2008 Salı

Malzemeler: (ortalama 4 kişilik)
8 adet minik tombul patlıcan
8 yemek kaşığı pirinç (silme)
1 orta kuru soğan
1-2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı şeker
sarmısak
tuz, nane, karabiber (arzuya göre diğer baharatlar)

Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup üzerlerini ve içlerine tuz serpip ters çevirerek acı sularının akmasını bekliyoruz.Diğer taraftan soğanı ve sarmısağı zeytinyağında hafif şeffaflaştırıp salçayı ve minik doğranan domatesi ilave ederek bir iki çevirince yıkanmış pirinci katıyoruz.Biraz pişmesini sağlıyoruz.Fırında pişeceği için ve de patlıcanlar kızaracağı için pirincin pişmesini kendinize göre ayarlayın.Baharatlarını ve tuzunu şekerini koyup tatlandırıyoruz.Yıkayıp kuruladığımız patlıcanları az yağda her tarafını kızartarak soğumaya alıyoruz.İçlerini biraz eksik bırakarak dolduruyoruz ve borcama diziyoruz.Patlıcanın ağızlarına dilim domates koyup üzerlerine zeytinyağı gezdiriyoruz.Borcamın tabanına bir iki cm kadar sıcak su ilave ederek fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun...

Not 1: Borcam fırına konurken ıslak olmamalı veya fırından sıcak çıkarttığınızda ıslak zemine konmamalı.
Not 2: Aynı yemeği dolmalık biberle de yapabilirsiniz.
Daha güzel ve kolay ütü yapabilmek için, ütü masanızın kılıfının altına, masa ebadında iki kat keçe alıp serin. Üzerine kılıfı geçirin. Böylece hem ütü masanız hem de ütüledikleriniz daha uzun ömür olacaktır.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı